25. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Arco Vara tuli, nägi ja... ei võitnud

Tänavu aasta jaanikuust kinnisvaraturul jääb meelde Arco Vara mitte kõige õnnestunum börsiletulek, kommenteeris tänasesÄripäeva kinnisvara rubriigi kuuülevaatesEnn Tosso.

"Kinnisvara hinnad langevad, projektid seisavad, ent mulli lõhkemiseks ei julge olukorda siiski keegi veel nimetada," arutles Tosso, et kasutatakse selliseid peeneid väljendeid nagu hindade korrektsioon, diferentseerumine ning normaliseerumine.

Juunikuu tegija Eesti kinnisvaraturul oli kahtlemata Arco Vara, kes viis esimese kinnisvarafirmana oma aktsiad Tallinna börsile. Võttes arvesse olukorda Eesti kinnisvaraturul ning kogu majanduses tervikuna, oli tegu suhteliselt hulljulge sammuga. "Nagu esimene kauplemispäev näitas, ei jäänud emissiooni hind pidama ning aktsia kukkus üle kahe protsendi, " kommenteeris Tosso.

Pikka aega koos Arco Vara omanikega äri teinud Saaremaa ärimees Vjatšeslav Leedo ütles juuni alguses Arco Vara börsile mineku kommentaariks, et Arco Vara poistele peab pöialt hoidma. Leedo sõnul peab Arco Vara aktsiate avalik pakkumine näitama, milline on praegu maailmas Eestis positsioon.

"Tegelikult ei näita Arco Vara börsileminek mitte ainult Eesti positsiooni maailmas, vaid nüüd on meil olemas väga hea indikaator, mis näitab Eesti kinnisvaraturu tervist. Ja tervis pole hea."

Olgu ajad head või halvad, kinnisvara arendamine käib ikka edasi, sest näiteks Tallinnas on endiselt ühe inimese kohta poole vähem elamispinda kui Soomes. Juuni alguses kiitis Tallinna heaks Paljassaare sadama-ala struktuuri plaani, mille järgi kujundatakse sinna elamu-, äri- ja vaba aja veetmise piirkond. Märkimisväärne on, et ala väljaehitamiseks kulub umbes 25 aastat. "Selle ajaga jõuab uus kinnisvarabuum alata!" kiitis Tosso.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785