19. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripark neelab enne valmimist 8 miljardit krooni

Andres Järvingu suurosalusega Süda Maja esitles eile suurejoonelist plaani ehitada Tartu maantee äärde 80hektariline äripark, kuhu investeeritakse 8 miljardit krooni.

Koguinvesteeringust katab Süda Maja ühe miljardi, kirjutas Äripäev. "Projekti kestuseks arvestame kümmet aastat," rääkis firma tegevjuht Veiko Murruste eile. Praegu on detailplaneering kinnitamisel. Müüdud on alla hektari maad, broneeritud viie hektari jagu.

Arendaja sõnul eelistavad nad ostulepingutele rentimist, mis on ka uueks trendiks kujunemas. "Lühemaid kui kümneaastasi rendilepinguid me teha ei taha," lisas Murruste, märkides samas, et tavapäraste rendilepingute kõrval sõlmitakse ka rendipinna ostu optsioonilepinguid.

Esimesed Ameerikanurga äripargi hooned valmivad tõenäoliselt tuleval aastal. Murruste tunnistas, et kinnisvaraarendaja loodab investeeringust rohkem kui 10protsendilist tootlust, kuid ei välista, et see ulatub ka 20 või lausa 25 protsendini.

"Järjekorda pole, aga mis on valmis ehitatud, see on kõik müüdud," kommenteeris nõudlust Tänassilma tehnopargi arendaja Andrus Piir. Ta nõustus, et ehitushindade tõus võib muuta viimase kolme aasta ostutrendi äripindade rentimise trendiks.

Praeguses seisus võib 20protsendiline tootlus olla natuke liiga optimistlik, arutles Piir. "Sügis näitab, mis saab. Oleksin spekuleerimisega ettevaatlik," lisas ta. "Kui asukoht on hea ja asi töötab, elab arendaja siiski edasi. Äkksurma pole ette näha."

Baltic Property Trusti (BPT) tegevjuht Indrek Hääl rääkis, et turunõudluse paneb paika rendihinna tase. "Meil oli logistikapark plaanis, aga ehitushinnad tõusid nii kiiresti, et me esialgu seda plaani ei realiseerinud," selgitas Hääl.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785