18. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehingute aktiivsus liigub Tallinnast eemale

Tallinnast väljaspool kasvab kinnisvaratehingute hulk jõudsas tempos, samal ajal Tallinnas langeb nii tehingute arv kui ka hinnad.

Kinnisvara ostjad huvituvad üha enam Tallinnast kaugel olevatest objektidest - otsitakse maamaju, samuti ostetakse kortereid seni odavates väikelinnades, kirjutas Äripäev.

Turg areneb kiiresti peamiselt väiksemates kohtades, aga ka Tallinna lähivaldades. Varem pidurdas turu arengut väikelinnades just tehingute väike arv.

Kui mõnes piirkonnas tehti vaid mõni üksik tehing, oli hindu väga raske määrata, sest need üksikud tehingud võisid anda väära pildi tekkivast turust. See aga omakorda pärssis ostjate huvi, kuna tekkis kartus üle maksta.

Nõnda oli tegemist nõiaringiga: kuna pole tehinguid, ei saa hindu määrata, samas - kui pole tõsiseltvõetavat hinnainfot, ei toimu ka tehinguid.

Nüüd on tunda, et näiteks Ida-Eestis on selline nõiaring murtud ning kasvanud tehingute arv on kaasa toonud elavama turu. Näiteks kui inimesel on netosissetulek 9000 krooni, mis on Ida-Eestis keskmisest kõrgem palk ning säästusid 200 000 krooni, võtabki ta korteriotsingul aluseks need kaks numbrit. Ta saab osta korteri, mille laenumakse ei ületa 3000 ning omafinantseering ei ületa 200 000 krooni. Korraliku kahetoalise korteri turuhind on Ida-Virumaal keskmiselt pool miljonit krooni. Seega on kuumakse ca 2100 krooni ja omafinantseering 150 000 krooni (annuiteedilaen, 30 protsenti omafinantseeringut, 20aastane laenuperiood ning 4protsendiline laenuintress).

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785