13. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindral Tõnissoni poeg kingib Edise häärberi Jõhvile

Kindral Aleksander Tõnissoni poeg Leo Tõnisson koos lähedastega soovib kinkida Jõhvi vallale Edise mõisa häärberihoone.

Hoonesse võib pärast taastamist tulla Tõnissoni muuseum ning vald võib sinna saada esindusruumid, kus vastuvõtte korraldada, kirjutas Põhjarannik.

Eile saabus Jõhvi volikogu esimehe Niina Neglasoni nimele Leo Tõnissonilt avaldus ettepanekuga kinkida häärber vallale. "Jah, see on meie, pärijate soov," kinnitas Tallinnas elav Leo Tõnisson eile Põhjarannikule, lisades, et pärijateks on peale tema veel praeguseks manala teele läinud venna Aleksandri tütred.

Kindrali poeg ütles, et Jõhvi vallavõimudega on kinketehingust juttu olnud juba ammu, ent selle peab eelnevalt heaks kiitma vallavolikogu. "Ettepanek oli, et vald taastab selle hoone endisel kujul ja stiilis ning teeb sinna minu isa muuseumi ruumid. Ülejäänud maja saaks kasutada aga konverentside ning kultuuri vajadusteks," sõnas Tõnisson.

Jõhvi volikogu liige Kalev Naur, kes on aastaid tegelenud Tõnissoni mälestuse jäädvustamisega Jõhvis ning oli ka kindralile kesklinna mälestusmärgi püstitamise algatajaid, ütles, et häärberist võiks saada tulevikus valla esindushoone, kus lisaks muuseumile võiks näiteks perekonnaseisuosakond paikneda ning vallavalitsus korraldada pidulikke vastuvõtte. "Vallavalitsus asub küll Tsentraali keskuses, ent esindusruume kui selliseid vallal pole," sõnas Naur.

Küsimise peale, kas valla rahakott kannatab siiski hoone taastamist ning selle ülalpidamist, tunnistas Naur, et tegemist on kuluka projektiga, sest hoone on kehvas seisus ning vajab väga põhjalikku taastamist. "Aga kui väga tahta, küllap siis hammas peale hakkab. Raha on ju võimalik mitmesugustest fondidest taotleda. Tal on ju oma ajalooline väärtus ja lasta sellel häärberil lihtsalt ära laguneda pole kah õige," ütles ta.

Probleeme võib tekkida ka kahe kinnistuga, mis on omal ajal erastatud, ent peaksid kuuluma häärberi juurde. "See küsimus tuleks lahendada, ilma nende kruntideta pole seal võimalik eriti midagi teha," sõnas Naur.

Vallavalitsuse õigusnõunik Riho Sillar ütles, et vallavara valitsemise eeskirja kohaselt peab kõik kingituste vastuvõtmised otsustama volikogu, sest kingitus võib olla omavalitsusele ka ülejõu käivaks. Edise mõisa häärberi kohta ütles Sillar isikliku seisukoha: "Ma ei kujuta ette, mida selle kingitusega peale hakata ja kust see raha tuleb, kui me praegu peame kõvasti pingutama, et saaks Jõhvi gümnaasiumile algkoolihoone juurdeehitise."

Lapsepõlves kõik oma suved Edise mõisas veetnud Leo Tõnisson ütles, et endisaegsest eeskujulikust põllumajandusettevõttest pole praeguseks suurt alles jäänud, ent tema ning ta lähedased loodavad, et häärber suudetakse taastada ja säilitada. "Meile on see eelkõige mälestusobjekt. Me käime ka aeg-ajalt Jõhvis ning Aleksander Tõnissoni sugulaskond tahab, et neil oleks selleks siin ka arvestusväärne peatumispaik," lausus kindrali poeg.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785