8. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlaste mõjuvõim Saaremaal taandumas

Põhjanaabrite seas populaarsel Saaremaal paistavad taas soomlaste seast silma ka eestlased - huvi on kasvanud nii kinnisvara kui ka spaateenuste vastu, kirjutas Äripäev.

Kui kuus aastat tagasi müüs Kuressaare Sanatoorium 75 protsenti teenustest välismaalastele, peamiselt soomlastele, siis eelmisel aastal oli muulaste osakaal klientide hulgas langenud 52 protsendini. Ettevõte põhjendab muutust tihenenud konkurentsiga spaaturul sellega, et Eesti klient on jõukamaks saanud. Samuti on ta hakanud hindama lõõgastumist.

"Pigem on soomlane meid taas avastanud ja lähiaastatel ei usu, et soomlaste osakaal palju alla 50 protsendi väheneb," lisab Kuressaare Sanatooriumi tegevjuht Toivo Ast. "Küll aga on erinevus olemas selles osas, et eestlast meelitab rohkem Rüütli maja, kus käivad lastega pered, ja Meri maja, mida hindavad konverentsikliendid. Tõsist taastusravi hindavad soomlased on paljud spaa Saaremaa Valss püsikliendid."

Aasta alguses Kuressaare kesklinnas Daissy hotellist Grand Rose Spa arendanud ja avanud OÜ Alvarelli Invest juht Andres Tiik hindab poole tegutsemisaasta põhjal klientuurist 75 protsenti eestlasteks ning ülejäänud veerand jääb soomlastele ja lätlastele. Lähiaastail Tiik selle vahekorra muutumist ning soomlaste suurt tungi spaasse ei näe. Põhjusel, et ettevõte ei paku arsti vastuvõttu, mis põhjanaabritele spaas oluline.

"Me nimme ei paku seda, et natuke klientuuri valida. Oleme keskendunud pigem nooremale kodumaisele külastajale," lisab Tiik. "Eks kõik spaad võitle eesti klientide pärast, turg on küllastunud ning tegijaid palju juurde tulnud."

Grand Rose Spa ennustab esimese tegutsemisaasta klientide arvuks 15 000, mis on Tiigi sõnul keskmine prognoos.

Eesti ja soome kliendid erinevad üksteisest ka selle poolest, et esimene läheb spaasse aega viitma, end välja lülitama ja teistsugust keskkonda otsima, teine tarbib rohkem taastusraviteenuseid. Soomlased lähevad nädalaks, eestlased peamiselt nädalavahetuseks.

"See on ka põhjus, miks meil on rohkem personali tööl kui teistes," lisab Tiik. Grand Rose Spa annab tööd 85 inimesele.

Viimaste aastate majanduskasv on lükanud ka Saaremaa kinnisvaraturul soomlased tagaplaanile. "Soomlastega on hetkel tõesti vaikne periood," kinnitab Vestman Kinnisvara Saaremaa büroo maakler Ilona Tasane. Kui eelmisel aastal oli vähemalt üks kontakt välismaalastega kuus, siis selle aasta esimese viie kuu kohta seda öelda ei saa.

Soomlaste huvi vähenemine on Tasase sõnul kestnud vähemalt viimased poolteist aastat. "Praegu on eestlaste osakaal Saaremaale kinnisvara ostmisel kuni 80 protsenti," lisab ta. Põhiliselt ostetakse elamuehituseks sobivat maad ja vanu talukohti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785