7. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Yrjö Vanhanen: linnavalitsus kahjustab pealinna ettevõtlust  

Tallinna linnavalitsuse õigusvastane viivitamine seaduste täitmisel ning kohtuotsustest möödavaatamine on tugev ohumärk potentsiaalsetele rahvusvahelistele investoritele, kirjutas Viru keskuse arendaja Pontos OÜ direktor Yrjö Vanhanen.

"Mind hämmastab Tallinna linnavalitsuse äärmiselt lühinägelik soov võita rahva poolehoid õigusvastase käitumisega," sõnas Vanhanen. „Juhul kui Tallinnas jätkub situatsioon, kus seaduste täitmine ei ole see, mis annab arendajatele garantii, on see väga tugev ohumärk potentsiaalsetele investoritele.” Pontos OÜ on inveteerinud viimase 10 aasta jooksul kokku Tallinna kesklinnaüle 1,5 miljardi krooni.

Kuigi Hendrikson OÜ uuring näitas, et Viru Keskuse juurdeehituse mõjud oleksid negatiivsed, tunnistas keskkonnauuringute riigihanke võitja omanik Heikki Kalle eelmisel sügisel Äripäevale, et tegelikult ei tahtnud nad seda hanget võtta ega osalenud riigihanke konkursil, kuid linn pakkus neile ikkagi osavõttu seni, kuni nad nõustusid. Tavapraktikas linnavalitsus hotelli juurdeehitusele keskkonnauuringuid ei telli.

Vastavalt Tallinna Ringkonnakohtu otsusele puudus Tallinna Linnaplaneerimise Ametil põhjus tellida linnaehituslik ja muinsuskaitseline ekspertiis, kuna sarnaseid uuringuid oleks linn pidanud tellima enne detailplaneeringu kehtestamist aastal 1999. Samuti ütleb ringkonnakohus oma otsuses, et tellitud keskkonnamõjude hindamise ainus tulemus ei pea olema ehitusloa andmisest keeldumine, vaid tulemuseks võib olla projektis muudatuste tegemine või ehitusloale kõrvaltingimuste seadmine.

Seoses keskkonnauuringute tulemusega teatas Tallinna linnapea Edgar Savisaar, et linn kavatseb alustada Viru keskuse arendajatega läbirääkimisi. „Oleme juba korduvalt lugenud lehest, et Tallinna Linnavalitsus alustab meiega läbirääkimisi, kuid ilmselt peetakse neid läbirääkimisi jätkuvalt ilma meie kohalolekuta,” lisas Vanhanen. ”Meie omalt poolt oleksime läbirääkimistega igati päri.”

1996. kuulutati linna algatusel välja Viru Keskuse arendamise konkurss, et leida lahendus linna keskse ruumi ning bussiliikluse korrastamiseks. Võitnud kavandi detailplaneering, mille üheks osaks oli ka hotelli juurdeehitus, kehtestati 6. mail 1999. Viru Keskus valmis aastal 2004, välja ehitamata jäi veel detailplaneeringuga kinnitatud juurdeehitus. Valmis ehitatud Viru Keskust ning bussijaama peetakse üheks Eesti kõige edukamakas avaliku- ja ärisektori ühisrajatiseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785