30. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiireim kinnisvarahindade kasv maailmas oli Lätis ja Eestis

Intressimäärade tõus on aeglustanud kinnisavarahinna tõusu enamuses maades, välja arvatud Ida-Euroopas. Tõusu juhivad Läti ja Eesti, kirjutas Bloomberg.

Kõige paremini läheb Ida-Euroopa turgudel. Eriti kiiresti tõusevad kinnisvarahinnad Läti pealinnas Riias, kus hinnad on 2007. aasta I kvartalil 61% kõrgemad, kui eelmise aasta samal perioodil. Eestis on kinnisvarahinnad kasvanud 2007. aasta esimesel kvartalil 24% võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

USA kinnisvarahinnad kasvasid esimesel kvartalil poole aeglasemat, kui aasta tagasi samal ajal, nimelt 2006. aasta esimesel kvartalil kasvasid hinnad 12,5%, sel aastal aga vaid 4,7%. Analüütikute hinnangul mõjutab sealse kinnisvara turu jahtumine ka teisi riike ning sealne probleem on ülepakkumine.

Jaapanis ja Saksamaal olid hinnad madalamad kui aasta tagasi. Hinnad langesid ka Rootsis ja Šveitsis.

Suurbritannias kasvasid kinnisvarahinnad kaks korda kiiremini kui aasta tagasi, kui aasta tagasi oli majahindade inflatsioon 4,9%, siis selle aasta esimesel kvartalil oli see 11%.

Intressimäärad maailmas kasvavad, kuna USA, Euroopa, Jaapani, Hong Kongi ja Austraalia keskpangad üritavad peatada kiireneva majanduskavu muutumist kõrgeks inflatsiooniks.

"Trend näib olevat üldine aeglustumine, kuid see ei muuda kinnisvaraturu kurssi," ütles Knight Franki analüütik Liam Bailey.

Kõige paremini läheb Ida-Euroopa turgudel. Eriti kiiresti tõusevad kinnisvarahinnad Läti pealinnas Riias, kus hinnad on 2007. aasta I kvartalil 61% kõrgemad, kui eelmise aasta samal perioodil.

30 riigis keskmiselt tõusid kinnisvarahinnad 2007. aasta I kvartalil 9,6%, võrreldes mullusega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785