25. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Strandberg: kinnisvarahindade tõus näitab, et tarbijad on valmis ökomaksudeks

Erakonna Eestimaa Rohelised (EER) juhatuse liikme Marek Strandbergi hinnangul on nii kinnisvara kui ehitushindade tõus loonud eelduse ökomaksureformiks.

Rohelised taunivad keskkonnaministri aetavat poliitikat, mis on muutumas ressursipoliitikaks ja mille kohaselt peaksid kõik Eesti loodusvarad olema suunatud majanduse edendamiseks, teatas erakond.

Strandbergi hinnangul on nii kinnisvara kui ehitushindade tõus loonud tegelikult eelduse ökomaksureformiks: tarbijad on suutelised ja valmis maksma hoonete ja elukeskkonna eest kõrgemat hinda. "Seda asjaolu peabki arvestama ning ökomaksudega looma olukorra, kus potentsiaalsete maardlate lähedal elavate inimeste elukvaliteet ei langeks seetõttu, et keegi teine saab uue maja või korteri," märgib Roheliste juht.

Strandbergi sõnul tuleb igal juhul võidelda selle eest, et ühtede elutingimuste paranemine ei toimuks teiste elukeskkonna halvenemise arvelt.

"Kahjuks on minister Jaanus Tamkivi aetav keskkonnapoliitika muutunud aina selgemalt ressursipoliitikaks ning selmet leida lahendusi ökoloogilise innovatsiooni vallas, on Tamkivi lipukirjaks majandamine keskkonna arvelt," lausus Marek Strandberg.

Keskkonnaminister soovitas 23. mai Eesti Päevalehes kinnisvaraarendajatel teha rohkem koostööd kohalike elanikega seotult uute paekivi- ja liivakarjääride avamisega. Minister nimetas seda suuremaks kompromissiks.

"Ka ehituses on võimalik vähendada ressursimahukate toodete osakaalu ning meenutagem, et täna on Eestis sadu miljoneid tonne põlevkivituhka, millele pole kasutust leitud. Selle põhjuseks on väidetavalt liialt kõrge hind," sõnas Strandberg. "Tänaseks on aga selgelt pidurdatud ka ökoloogiline maksureform, mille mõtteks ongi loodusvarade selline maksustamine, et näiteks põlevkivituha või mitmesuguste aherainete töötlemine ehitusmaterjalideks muutuks majanduslikult mõistlikuks."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785