18. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Manhattan Paljassaare sadamasse

Soome ärimehed koos Ain Hanschmidti, Cardo Remmeli ja endiste Tallinna võimupoliitikutega said enda kätte Paljassaare Sadama ehitised ja ligi 13 hektarit tootmismaad. Plaan on lihtne - sinna tuleb lähiajal Eesti suurim ehitustanner, kirjutas Äripäev.

Kujuta ette Penthouse'i tüüpi korterit kesklinnast kümne minuti kaugusel, otse mere ääres, õhturannaga. See kõik võib olla reaalsus mõne aasta pärast. Ja seda tänu sulle, maksumaksja, kes sa müüsid Eesti riigile kuuluva Tallinna Sadama vanad ehitised Paljassaares eraettevõtjatele ning valisid Tallinna linnavalitsusse inimesed, kes lasevad teatud ärimeestel oma suurejoonelisi mõtteid teostada.

Kurioosseks teeb arenduse kiiruse aga asjaolu, et kui nüüd eraettevõtjatele on linn andnud rohelise tee, siis piirkonna eelmisele omanikule, Tallinna Sadamale, näidati trääsa. Vürtsi lisab projektile ka asjaolu, et arendajad on osaliselt samad tegijad, kes teenisid tulu kuulsast korruptsioonihõngulisest Pärnu maantee politseimaja rendilepingust.

Suursuguse arendusideega tuli mõned aastad tagasi välja Soome ärimees Tapani Teeriaho, endine riidevabriku Marat juht. Tema ütles sadamaäri kohta, et poisid, te tegelete siin vale asjaga, meenutab Paljasaare sadama väikeosanik Toivo Promm, endine respublikaanist Tallinna abilinnapea.

Igatahes kaasas Teeriaho lisaks Soome kapitalile ka "kohalikku kompetentsi", et projekt ei jääks vaid idee tasemele. Asju aitasid ajada nii endine Tallinna abilinnapea Toivo Promm, endine Tallinna sadama nõukogu liige, kui ka abilinnapeana töötanud Peep Aaviksoo ja heade sidemete poolest tuntud ärimees Ain Hanschmidt. Mitu kaalukat sõna on poetanud asja poolt ka Vilja Savisaar, Tallinna Sadama nõukogu liige ja tänane Põhja-Tallinna linnaosa juht.

Ning pole vist kuigi suur üllatus, et arendusprojekti vedaval KS Holdingul arenevad nii sadama kui ka linnaga suheldes asjad erakordselt produktiivselt.

Käsil on taasiseseisvumisaja Tallinna suurim arendusprojekt, 50 hektarile mahutatakse miljon ruutmeetrit ehitusmahtu, millest 700 000 läheb kortermajadeks. Ehk 20 aasta pärast elab sadamas vähemalt 10 000 peret.

Ja kes on need, kes ehitavad sulle Penthouse'i? Loomulikult on kõige suurem reha põhjanaabritel soomlastel. Samas saavad pirukast väikese ampsu ka mõned siinsed ärimehed. Lisaks eelmainitud Prommile, Hanschmidtile ja Aaviksoole ka teised Tallinki mehed Enn Pant ja Kalev Järvelill. Samuti Pere juhatuse liige Cardo Remmel ning vähemal määral ka Tartu ehitusettevõtjad Raivo Rand ja Aivar Tuulberg.

Soomlasi ja eestlasi ühendava KS Holdingu kiiluvees veab ka teistel Paljassaare sadamapiirkonna arendajatel,nagu Fransetali omanik Sergei Hadži ja Petromaks Stividori omanikud Sergei Petrov, kadunud Robert Lepiksoni poeg Erik Lepikson ja Valdek Kaurit.

Keskerakondlasest abilinnapea Taavi Aasa sõnul on tegemist positiivse projektiga, kus kõik arendajad ei käi ükshaaval linnaga suhtlemas. Esialgse kava järgi läheb ca 60% ehitusmahust initsiaator KS Holdingule, kel samas kogu arendatavast pinnast, 50 hektarist, on vähem kui kolmandik ehk 15 hektarit.

"Tallinna Sadam on juba 1999. aastast huvitatud Paljassaare sadama arendamisest. Tallinna linn on aga loopinud sadama maaerastamisplaanidele kaikaid kodaratesse, vastuseisu tõttu ei saanud Tallinna Sadam ka investeerida," kommenteerib endine Tallinna Sadama kinnisvaraarenduse projektide juht Hannes Kuhlbach.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785