Kinnisvaraturul haihtus 3000 tehingut

Tänavu esimeses kvartalis tõestati
notariaalselt veidi üle 13 000 ostu-müügitehingu, mida oli mullu sama perioodiga
võrreldes 3000 võrra vähem.

Tänavu esimeseskvartalis tõestati notariaalselt üle 13 000 kinnisvara ostu-müügitehingu, see on viimaste aastate väikseim näitaja. Tehingute koguväärtus vähenes eelmise kvartaliga võrreldes ligi kolmandiku, teatas Statistikaamet.

Notarite andmetel tõestati 2007. aasta I kvartalis üle 13 000 kinnisvara ja hoonestusõiguse ostu-müügitehingu koguväärtusega 16 miljardit krooni. Ostu-müügitehingute arv vähenes nii eelmise aasta I kvartali kui ka eelmise kvartaliga võrreldes ligi viiendiku ehk 3000 tehingu võrra. Kuigi väiksem tehingute arv aasta algul on kinnisvaraturule iseloomulik, viitab selle tavapärasest kiirem kahanemine tõenäoliselt kinnisvaraturu rahunemisele. Ka tehingute koguväärtus - mis eelmise aasta I kvartaliga võrreldes küll veidi kasvas, kuid jäi eelmise kvartali mahule alla ligi kolmandiku - annab märku kinnisvaraturu tasakaalustumisest. Pakkumine eluasemeturul on märgatavalt suurenenud. Kõrged hinnad ja potentsiaalsete laenuvõtjate arvu vähenemine on kahandanud nõudlust ja mõjunud stabiliseerivalt kinnisvarahindadele.

58% ostu-müügitehingutest hõlmasid korterid, 23% hoonestamata kinnistud, 12% eluhooned ja 6% mitteeluhooned. Hoonestusõiguse ostu-müügitehinguid oli kõigist tehingutest 1%.

Üle poole (54%) ostu-müügitehingutest tõestati Tallinna ja Harjumaa notarite juures. Nende sõlmitud tehingute väärtus hõlmas ostu-müügitehingute koguväärtusest kolm neljandikku.


Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed