14. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spekulante asendavad pikaajalised investorid

Tallinna äripindade turul on kiire hinnatõusu aeg möödas ja tootlikkus vähenenud, mistõttu tulevad kiiret tulu soovivate spekulantide asemele pikaajalised investorid.

Paljud eelistavad otse kinnisvarasse investeerimise asemel soetada eri kinnisvarafondide osakuid, kirjutas Äripäev.

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevdirektor Andres Hall rõhutab, et investeerimisel kehtib ikka ja alati reegel, et suurim kasvupotentsiaal peitub potentsiaalses defitsiidis.

Tänasel Eesti kinnisvaraturul on olukord paraku selline, et müüjate ootused on ülikõrged ning heade objektide müüjate omad veel kõrgemad. "Ajad, kus iga mees võis kinnisvara ostmise ning hinnatõusu ootamisega teenida kergelt arvestatava summa raha, on tänaseks möödas," lausub ta. Selleks, et kinnisvarainvesteeringud osutuksid ka edaspidi kasumlikeks on vaja järjest enam pöörata tähelepanu objektide analüüsile ning valikule.

Ta möönab, et kvaliteetsemat analüüsi suudavad läbi viia kogenud spetsialistid, mistõttu muutub järjest kohasemaks ise investeerimise asemel fondidesse raha paigutamine.

Eesti kinnisvaraturgu üldiselt vaadates ootab Hall suurimat hinnatõusu väiksemate linnade maade sektoris.

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter soovib samuti vaadata, kus võib olla potentsiaalne defitsiit.

Vahter ise näeb seda eelkõige vanalinnas, mere läheduses või looduskaunis asukohas. Ilmselt ei üllata see valik kedagi: nimetatud sektorites on hinnad mõnevõrra kõrgemad. Seetõttu soovitab ta sellise kinnisvara omanikel hoida ja mitte müüa. Lisaks on investeerimise nišitooted Vahteri hinnangul mõisahooned.

Tuleb arvestada, et mõisad on sageli väga halvas seisukorras ja nende ostuhind moodustab tühise osa hilisematest investeeringutest. "Seetõttu sobivad need eelkõige rahakatele investoritele," märgib Vahter.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785