30. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aprill kinnisvaraturul: korterid sundmüügis ja kuulsused reklaamis

Kuu alguses ehmatas Tarbija24 kinnisvaraturgu uudisega, et iga nädal panevad pangad müüki mõne võlgniku eluaseme, mis oli panditud laenu katteks.

Nimelt oli Postimees lapanud kahe viimase nädala ametlikke teadaandeid ja leidnud sealt järjekindlalt teateid sundenampakkumistest, kus kohtutäitur müüs võlgniku vara pangalaenu katteks.

Pangad rahustasid siiski avalikkust, et tegu on - vähemalt seni veel - üksikute sundenampakkumistega, mis asjatundjate hinnangul kinnitavad erandina reeglit, et eestlane maksab oma laene ülima kohusetundega.

Samas nõuab uute projektidega turuletulek praegusel ajal suurt julgust. Eriti julge ideega ilmusid aprilli alguses lagedale Kalev REC ja Arco Vara - nimelt plaanivad nad Kalevi staadioni rekonstruktsioonitööde käigus ehitada tribüünide kohale ka korterid. Eesti Ekspress kommenteeris uudist nõnda: "See tähendab, et tulevased elanikud ei peagi tantsupeo piletit ostma - kõik 7000 tantsijat paistavad köögi või magamistoa aknast!"

Nagu viimasel ajal üha tihemini juhtub, räägib mõni arvamusliider võimalikust kinnisvarakriisist ning kutsub inimesi mõistusele. Selle kuu kuldsed sõnad ütles Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman, kes sõnas järgmist: "Kinnisvaramuinasjutt hakkab läbi saama ja turg pöördub tagasi reaalsusse. See ei tähenda kindlasti mingit kriisi - turul hakkavad lihtsalt taas toimima tavapärased turumajanduslikud põhimõtted."

Aastaid on räägitud, et kinnisvarakriisi esimene mark on see, kui väikesed arendajad kitsikusse satuvad ning terved projektid müüki tulevad. Karmistuv turg annab loomulikult esimese löögi põlve otsas nikerdajatele, kellel puudub vähimgi rasvakiht kaitseks karmimate olude eest. Aprilli keskel tuligi säärane uudis. "Paarkümmend minutit surfamist city24.ee ja kv.ee kinnisvaraportaalides annab kohe mitukümmend kinnisvara arendusprojekti, mis on müügis," kirjutas Eesti Päevaleht.

Aastaid on just arendusprojektid toonud kinnisvaravahendajate lauale leiva ja mõnikord ka singi. Tavaliselt valis arendaja, kellele oma projektid müüa, ent tundub, et selleski reeglis teeb aeg korrektiive. Nimelt teatas Uus Maa kinnisvarabüroo juht Jaanus Laugus hiljuti, et büroo keeldub igast kolmandast arendusprojektist.

Naljakuu aprill tõi kinnisvaraturule ka veidi lõbusama uudise. Nimelt selgub, et ka kinnisvara saab müüa kuulsuste abiga. Näiteks Koger & Partnerid kasutas oma reklaamis Jimi Hendrixit ja Lydia Koidulat.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785