23. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spordimaja takerdus bastionimüüri

Aasta alguseks käiku minema pidanud Tallinna Inglise Kolledži spordimaja valmimine lükkus edasi kaevetöödel leitud bastionimüüri ja ehitaja vigade tõttu, kirjutas Äripäev.

"Kas mõni suurehitis ongi õigeks ajaks valminud?" küsib retooriliselt spordimaja koolipoolne projektijuht Madis Kareda, kelle sõnul on edasilükkumise põhjusi kolm. "Esiteks on hoone väga keerulise struktuuriga, teiseks tuli täita ametkondade nõudmisi ja kolmandaks leidsime me ehituse käigus veel bastionimüüri."

Viimane saigi üheks suuremaks pinnuks silmas. "See neetud müür on meile ikka parajalt muret tekitanud," kurdab Kareda, kelle sõnul jäi pärast müüri leidmist ehitus poolteiseks kuuks seisma.

Müüri tõttu tuli teha täiendavaid projekteerimisi, mille üks osa oli ka leiu eksponeerimine. Kokku tehti selle jaoks lisakulutusi 1,2 miljonit krooni. "Praegu on müür eksponeeritud naiste riietusruumis klaasseina taga, kuid ma ei usu, et seal keegi seda nii väga vaatamas hakkab käima," nendib Kareda.

Samal seisukohal on ka Inglise Kolledži hoolekogu esimees Tiit Meren. "See arheoloogiline leid on raisanud nii aega kui ka raha. Meil pole midagi selle vastu, et linna ajaloolisi väärtusi esile tõsta, kuid alati võiks enne küsida, kas see ikka täidab oma eesmärki."

Lisaks probleemidele müüriga tuli ette ka parandamist vajavaid ehitusvigu. "Duširuumide ripplagi tuli täies mahus välja vahetada, kuna kasutatud oli alumiiniumi asemel terasplekki. Samuti tuleb kriitilistel ilmastikutingimustel toimunud krohvimistööde tõttu hoone suvel osaliselt üle krohvida," rääkis Kareda.

Üldiselt on Meren aga ehituse ja ehitajatega rahul. "See on selline provokatiivne teema, eriti veel praegu, mil ehitajaid napib, kuid loomulikult olen rahul, et on leidunud keegi, kes on võtnud kätte selle ära teha."

Mereni sõnul ei tasu väiksest ajakavast üleminekust suurt numbrit teha. "Meile pole oluline, mis värvi on kass, vaid et ta hiiri püüaks."

Spordimaja läks maksma 70 miljonit krooni. Sellest summast maksid 10 miljonit krooni lapsevanemad, 12 miljonit krooni Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, 7 miljonit tuli linnalt ning ülejäänu laenati Saksa päritolu pangast NordLB. Laenude tagasimaksmiseks on Inglise Kolledži Sihtasutus koostanud äriplaani, mis näeb ette spordimaja väljarentimisest tuleneva tulu kasutamist võla katteks. Spordimaja läks maksma üle 6 miljoni krooni rohkem, kui algselt planeeriti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785