15. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametnik: linn ei jää laenu võtnud koolidest ilma ühelgi juhul

Äripäeva küsimusele, mis saab, kui ärimees Urmas Sõõrumaa firma Vivatex Holding OÜ ei suuda Svenska Handelsbankenile laenu tagastada (kas Rootsi pank saab siis Tallinna koolid omale), vastas ametnik, et linn ei jää laenu võtnud koolidest ilma ühelgi juhul.

Äripäeva küsimusele andis vastuse Tallinna Haridusameti info peaspetsialist Leini Jürisaar. Järgneb Jürisaare vastus:

Juhul kui Vivatex Holding OÜ ei suuda Svenska Handelsbankenile laenu tagastada, on Svenska Handelsbankenil võimalik asuda hüpoteeki realiseerima. Kui hüpoteegi realiseerimise protsessis selgub, et hoonestusõigused läheksid üle isikule, kelle puhul Tallinna linn kahtleb koolide haldamise ja hooldamise võimekuses, on Tallinna linnal võimalik kas Tallinna linnale kuuluva ostueesõiguse alusel hoonestusõigused ise ära osta (sama hinna eest, mis uus ostja pakub) või kasutada Vivatex Holding OÜga sõlmitud võlaõiguslikus müügilepingus sätestatud õigust hoonestusõiguste ostmiseks ning seda Tallinna linna ja Vivatex Holding OÜ vahel sõlmitud lepingus kokkulepitud hinna arvestamise metoodika alusel määratud hinnaga.

Millise õiguse alusel Tallinna linn hoonestusõigused omandab, sõltub sellest, millisel juhul on hind Tallinna linna jaoks soodsam. Pärast hoonestusõiguse omandamist on Tallinna linnal võimalik kas ise jätkata koolide haldamist või anda hoonestusõigused üle uuele partnerile.

Kui hüpoteegi realiseerimise protsessis selgub, et hoonestusõigused võõrandatakse isikule, kes on Tallinna linna hinnangul sobiv isik koolide haldamist ja hooldamist korraldama, siis võib Tallinna linn otsustada mitte kasutada ostueesõigust ning võlaõiguslikust müügilepingust tulenevat õigust hoonestusõiguste omandamiseks ning sellisel juhul läheb koos hoonestusõigustega hoonestusõiguse omanikule üle ka Vivatex Holding OÜ ja Tallinna linna vahel sõlmitud koolide üürileping.

Seega Tallinna linn ei jää koolidest ilma ühelgi juhul ning Tallinna linnale jääb alati õigus kasutada koole samadel tingimustel, nagu see on fikseeritud Vivatex Holding OÜga sõlmitud lepingutes. Juhul kui aga Tallinna linn leiab, et hoonestusõigused võõrandatakse isikule, kelle puhul on ebatõenäoline, et koolide edukas hooldamine ja haldamine jätkub, on Tallinna linnal võimalik hoonestusõigused ise ära osta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785