9. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara vahetas majas materjalid odavama vastu

Kinnisvaraarendaja Arco Vara loobus küll sügisel Tallinna Kodukolde elurajooni elanikelt korteri eest lisaraha küsimast, kuid hoidis ühe elaniku sõnul nende pealt ikkagi kokku, kasutades lubatust odavamat ehitusmaterjali.

Stroomi randa Helme tänava uude majja koliv Zlata Kirsipuu avastas eelmisel nädalal, et tema vannitoas on niiskuskindla ukse asemel tavaline tahveluks ja majal puitalumiiniumakende asemel puitaknad. Tavalise ja niiskuskindla ukse hinnavahe on paarsada krooni. Kirsipuu sõnul tuleb kokkuhoid koguste pealt. Kahes valmivas majas on 60 korterit, kokku valmib 372 korterit, kirjutas Äripäev.

Marge Raag naabermajast avastas aga, et magamistoa nurgaaken ei avane ja selle pesemiseks soovitas Arco Vara projektijuht tal tõstuki tellida. "Kinnine aken maksab 3000 krooni, avanev 4500 krooni," võrdles ASi Glaskek müügidirektor Toomas Vain Helme 11a aknatellimust.

Kirsipuu oma korterit enne notari juures käimist ei näinud, sest öeldi, et korter pole veel valmis, kuid notariga oli väga kiire. Arco Vara peab lepingu järgi korterid enne 15. märtsi üle andma, jätkas Kirsipuu. Selle, et ta korterit näinud pole, fikseeris Kirsipuu ka notarilepingus.

Kirsipuu ei mäleta, kas Arco Vara lubas niiskuskindlaid uksi ja puit-alumiiniumaknaid, sest korteri ostis ta 1,5 aastat tagasi mõne minuti jooksul projekti kodulehelt. Ta oletas, et küllap see info seal rippus. Nüüd esitas ta firmale pretensiooni.

Praegu ei ole www.kodukolde.ee-s üldse maja tehniliste tingimuste kirjeldusi, on vaid kahes variandis siseviimistlus. Arco Vara kinnitas, et sellist infot, millised uksed-aknad tulevad, pole koduleheküljel kunagi olnudki.

Arco Vara projektijuht Triin Andre teatas siiski e-kirjas Kirsipuule, et puit-alumiiniumaknad olid eskiisprojektis. "Kuna oli teada, et nimetatud aknad on kallid, otsustati juba hinnapakkumise käigus, et paigaldatakse puitaknad, mis on soodsama hinnaga," selgitas Andre. Pesuruumi ukse kohta lisas ta, et kui uksel peaks tulevikus olema näha niiskuskahjustusi, on Arco Ehitus valmis garantiiajal ukse omal kulul vahetama.

Projekti arhitekt Ra Luhse lausus, et mingil ajal tuli Arco Varalt küll väike vangerdus materjalide osas. Millal, talle ei meenunud. Luhse arvas, et vahest 1,5 aastat tagasi, kui temal valmis eskiis ja Arco Varal koduleht, võis eskiis seal korraks rippuda. "Arco Vara ei oleks pidanud nii detailset infot näitamagi," sõnas Luhse. "Eks arhitekt pakub ikka maksimumi."

Akende kohta sõnas Luhse, et esimestes majades on osa aknaid kinnised tuletõrjenõuete, mitte kokkuhoiu tõttu. "Järgmistes majades on kõik aknad avatavad," selgitas ta.

Uksevalmistaja Epitar OÜ on andnud korteriomanikele oma uste kohta kasutusjuhendi, mis keelab neid niisketes ruumides kasutada. Arco Vara kinnitusel on pesuruumi uksed niiskuskindluse saavutamiseks töödeldud. Kirsipuule seda ei mainitud.

Epitari juhataja Fred Üprus ütles eile, et Arco Vara võttis neilt vaid välisuksed ja loobus siseustest, kuna pidas liiga kalliks. "Skanska, Merko - kõigile on meie uksed kõlvanud, aga nemad võtsid kuskilt nurga tagant kõige odavamad," sõnas Üprus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785