22. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma kalleim kodu maksab 1,7 miljardit krooni

Forbes on koostanud nimekirja maailma kallimatest kodudest. Maailma kalleim müügisolev maja on Updown Court Windleshami külas Inglismaal, mis maksab 138 miljonit dollarit ehk (1,7 mld krooni).

See 103 toaga maja on suurem kui Buckinghami palee. Maja juurde kuulub 23 hektarit aedu ja metsi, muutes selle idülliliseks inglise maakoduks. Majas on mitmed ballisaalid, tohutu trepp, paanikatuba, squashiväljak, bowlingusaal ja põrandaküttega marmorist sissesõidutee. Maja vannitubasid võib lausa võrrelda luksulike spaadega.

Teisel kohal tabelis on 135 miljonit dollarit (1,62 mld krooni) maksev Starwoodi mõis Aspenis Colorados USAs. See 38hetariline Araabia prints Bandar bin Sultan bin Abdul Azizile kuuluv maamõis on USA kalleim maja. Selles 6000 ruutmeetrises majas on 15 magamistuba ja 16 vanni. Mõisa juurde kuuluvad mitu väiksemat hoonet nagu tallid, tenniseväljak, sisebassein.

Palm Beachist Floridast USAst leiab 125 miljonit dollarit (1,5 mld krooni) maksva Maison de L'Amitie. Selle maja ostis 2004. aastal miljardär Donald Trump 41,25 miljoni dollariga (495 mln krooniga). Ümberkujundatuna loodab miljardär saada küsitud hinna.

Tranquility on 100 miljonit dollarit (1,2 mld krooni) maksev maja Tahoe järve ääres Nevadas USAs. See 84hetariline kinnistu kuulub hetkel Tommy Hilfigeri kaasasutajale Joel Horowitzile, kes ehitas selle nullist uuesti üles. Peamajas on 1800 ruutmeetrit elupinda. Majas on veinikelder 35 000 pudelile.

Istanbulis Türgis asub Waterfronti mõis maksab 100 miljonit dollarit (1,2 mld krooni). See 2700ruutmeeri suurune maja asub Bosphoruses Istanbulis ja suurtest akendest on otsevaade merele. Maja juurde kuulub 60meetine kai.

Hampsteadis Londonis asub Bishops Avenue, mille eest müüja küsib 99 miljonit dollarit (1,2 mld krooni). Selle maja ehitas Türgi ettevõtja Halis Toprak. 2600 ruutmeetri suuruses hoones on klaasist lift ja klaasist sillaga ujumisbassein. Lisaks ka Türgi saun 20le inimesele.

Kolm Tiiki (Three Ponds) on Bridgehamptonis New Yorgi osariigis USAs asuv 75 miljonit dollarit (900 mln krooni) maksev maja. 24 hektari suurusel kinnistul on oma golfiväljak, tenniseväljak ja külalistemaja.

Californias Corona del Maris asub 75 miljonit dollarit (900 mln krooni) maksev Portabello mõis. Mõisa teeb nii kalliks erakordne vaade Vaiksele ookeanile.

Pierre Penthouse New Yorgis USAs maksab 70 miljonit dollarit (840 mln krooni). See härrastemaja on hõivanud ühe New Yorgi stiilsema hotelli kolm viimast korrust. Central Parki kõrval asuvast korerist on vaade igasse ilmakaarde.

Prantsusmaa kalleim kinnisvara on Cap Ferrat Saint Jeanis, mis maksab 65 miljonit dollarit (780 mln krooni).

Samas veel ehitamata Montana jahimaja eest küsib Tim Blixseth 155 miljonit dollarit (1,8 mld krooni). Tema sõnul on rikkurid tundnud juba huvi plaanitud 5000 ruutmeetri suuruse mõisa vastu. Ta plaanib maja valmis saada 2008. aastaks.

Kolmandat aastat järjest on Forbes.com koostanud nimekirja maailma kallimatest müügis olevatest eramajadest. Forbsi uurijad kammisid kinnisvaraportaale ja rääkisid parimate maakleritega üle maailma. Nimekirja kuuluvad eramajad ja korterid, mitte hooned ja maatükid. Samas on raske tabada kõiki väärtuslikke kinnisvaratehinguid. Näiteks ametlikult on Prantsusmaa kalleim kinnisvara Cote d'Azur, mis maksab 65 miljonit dollarit (780 mln krooni). Kuid kinnisvaramaaklerid ütlevad, et turul liigub ka kalleimad elukohti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785