19. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krundid pealinnast 30 kilomeetri kaugusel on kuum kaup

Elamukruntide kiire, kuid stabiliseerunud hinnatõus suunab traditsiooniliselt oma kodu väärtustavad eestlased linnast eemale, kirjutas Arco Vara Kinnisvarabüroo atesteeritud maakler Erki Arakas Äripäevas.

Kuna ummikud tekivad tegelikult vaid linnas, pole vahet, kas inimene elab linnast 15 või 35 kilomeetri kaugusel. Möödunud aastal kasvanud nõudlus eramutele ning eramukruntidele jättis pakkumise maha, põhjustades märgatava hinnatõusu. Samas muutus hinnavahe korterite ning eramute ja eramukruntide vahel ebanormaalselt väikseks ning paljud inimesed otsustasid soetada korteri asemel hoopis eramu või eramukrundi.

Tulemusena on ehitamiseks sobiliku ning vakantse maa ressurss on Tallinnas ning Tallinna lähipiirkondades kümne kilomeetri raadiuses oluliselt kahanenud. Tallinna linnas on eramuehituseks sobiv maa praktiliselt otsas.

2006. aastal püstitati hoonestamata elamukruntide sektoris uusi hinnarekordeid. Arvestades maanappust, on võimalikku hinnapiiri raske prognoosida. Nüüdseks käib krundiost linna piires või lähedal tavainimesele üle jõu. Seega suundub eramuehitus üha kaugemale Tallinna naabervaldadesse. Veel aasta tagasi läksid hästi kaubaks Tallinnast 15 kilomeetri raadiusse jäävad krundid - põhjuseks väljakujunenud elamurajoonidest (Nõmme, Pirita) madalam hind.

Kuna 2006. aastal tõusid ka Tallinna lähipiirkondade kruntide hinnad kohati ca 200%, otsib nüüd aina rohkem inimesi endale krunti 30-40 kilomeetri kaugusele Tallinnast. Hetkel jäävad kõige perspektiivsemad piirkonnad Peterburi, Tartu, Viljandi ja Pärnu maanteede lähedusse. Nõudlus on suur näiteks Kohilas, Kuusalus, Ääsmäel ja Kosel paiknevatele kruntidele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785