5. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Makseraskustes arendaja ei lase elanikke koju

Mullu 1. oktoobriks valmima pidanud korterelamu Tartus Tulbi tänaval pole siiani valmis saanud, sest maja ehitaja pole peatöövõtjalt saanud lubatud raha.

Aadressil Tulbi 2c 2005. aasta lõpus ehitama hakatud 24 korteriga maja pidi valmima möödunud aasta 1. oktoobriks, kirjutas Tartu Postimees. Kui oli selge, et selleks ajaks majja sisse kolida ei saa, põhjendas hoone arendaja AS Tootal Kinnisvara viibimist läinud aasta alguse väga külmade ilmadega.

Tulevane korteriomanik, tartlanna Maris Ode meenutab, et järgmiseks valmimistähtajaks lubati 1. detsembrit. Kui ka siis oli selge, et korterisse kolimisest ei saa veel juttugi olla, lubas arendaja, et maja on jõuluks valmis.

Ei olnud. Et pangalaenu saamise lõpptähtajad hakkasid lähenema, sõlmisid tulevased elanikud arendajaga notari juures ostu-müügilepingu ning maksid ära kogu raha. Maja pidi valmima 9. veebruariks.

Kui Ode aeg-ajalt maja juures käies taas muretsema hakkas, kuna seal ei ole olulist ehitustegevust toimunud novembrikuust saati, helistas ta Tootal Kinnisvara tütarfirma Shenk Ehituse projektijuhile, kellelt sai teada, et Vennad Ehituse ehitajad läksid minema, kuna raha neile ei makstud. Seetõttu lükkub maja valmimistähtaeg veelgi edasi.

Krediidiinfo andmeil on Talis Toomperele kuuluval Tootal Kinnisvaral 1. veebruari seisuga enam kui miljon krooni maksuvõlga ning tema tütarettevõttel Shenk Ehitusel üle poole miljoni kroonine võlg.

Maris Ode muutub selle teadmise peale murelikuks. Kõige enam paneb teda aga nördima see, et Tootal Kinnisvara pole kordagi temaga ühendust võtnud, et selgitada viivituse põhjusi. Samuti teadmatuses olev maakler suunas naise ettevõtte tegevjuhi Maarit Arro jutule, ent teda pole mitmel katsel õnnestunud tabada.

Tarbijakaitseameti Tartu- ja Jõgevamaa talituse juhataja Ülle Lassi sõnul ei saa amet antud juhtumisse sekkuda, kuna tarbijakaitsel on õigus tegelda vaid vallasasju puudutavate probleemidega. Lassi lisas, et kui ehitus veelgi venib, saavad ostjad kaitset otsida vaid kohtust.

Tootal Kinnisvara on Tartus ka näiteks Raatuse 101 ning Arhitekti 2 kortermaja arendaja. Praegu on ettevõttel ehitamisel veel aadressidel Vaba 46 ning Selleri 12 asuvad hooned.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785