25. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kinnisvaraturu langus jätab Eesti puutumata

Kuigi Ameerika kinnisvaraturg kukub ilmselt nii tänavu kui ka järgmisel aastal, usuvad Eesti analüütikud, et meie turg sellega siiski kaasa ei lähe.

2007. aasta ei ole küll USA kinnisvaraturul suurepärane aasta, aga vaevalt läheb ta ka ajalukku kui üks hullemaid, kirjutab tänane Äripäev.

BusinessWeeki online-väljaanne USA meedia teatel vaidlevad sealsed analüütikud parasjagu selle üle, kas Ameerika kinnisvaraturg on jõudnud omadega põhja või tuleb järgmine aasta veelgi halvem.

Kinnisvara hinnad ei tõuse enamikus Ameerika piirkondades enam senises tempos ja mitmel turul on oodata hinnalangust. Eriti puudutab see uuselamuid, millele ennustatakse aasta jooksul 13%-14% suurust hinnalangust. Ennustatakse, et pikaajaliste laenude intressimäärad kasvavad ja üha sagedamini võetakse tagatis laenu katteks.

SEB Eesti Ühispanga analüütik Hardo Pajula tõdes, et USA kinnisvaraturg on üks peamisi maailma majanduskonjunktuuri lähitulevikku mõjutavaid faktoreid. Samas on SEB Grupi ökonomistide ühine seisukoht, et maailmamajanduse väljavaated jäävad tänavu soodsaks ning USA majanduskasvu aeglustumise mõju muule maailmale on tagasihoidlik.

"Isiklikult arvan, et olulisemalt kui USA majandusest lähtuv tegurite kogum mõjutab Eesti kinnisvaraturgu lähiajal meie Skandinaavia võlausaldajate käitumine," lisas Pajula.

Nagu Eestis, nii on ka USAs kinnisvara hinnad üles ajanud suuresti spekulatsioon.

Mõnedel turgudel tõusid hinnad kuni 50%. Kuid kui intressimäärad kerkisid ning lõhe sissetulekute ja hinnatõusu vahel süvenes, ei leidnud mitte kõik spekulatiivsel eesmärgil soetatud elamud ostjaid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785