11. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahaveski vanalinnas

Eesti üks eksklusiivsemaid hooneid, Tallinna vanalinnas asuv nn Jegorowi maja on kullaauk välismaistele investoritele, kes sinna soetatud korterit välja rentides prisket raha teenivad.

Esimesed andmed Tallinna vanalinna südames Raekoja platsil asuva Jegorowi maja kohta pärinevad juba 1359. aastast. Sellest ajast on keskajale omaseid arhitektuurijooni kandev hoone olnud eri isikute ning firmade käsutuses.

On arusaadav, miks tahetakse seal asuvaid kortereid oma varanduse hulka tahaks arvata - maja välisukse avab portjee ning kus elanikel on võimalus kasutada sekretäri. Lisaks eksklusiivsusele asub see ju riigi kalleimas rajoonis, kus kinnisvarahinnad ainult tõusevad.

60 luksuskorteriga hoone pole siiski Eesti nooblimate ärimeeste ning poliitikute elupaik. Tegelikult on 2002. aastal renoveeritud maja korteriomanike seas, mille müüki korraldas Itaalia ärimehele Ernesto Preatonile kuuluva Pro Kapitali tütarfirma, vaid alla kümne Eesti nimega inimest. Ülejäänud jaguneb soomlaste, iirlaste, hispaanlaste jt vahel, kellest targemad on korteri tarbeks lausa eraldi äriühingu loonud. Loomulikult mitte selleks, et seal oma kontorit pidada, vaid seetõttu, et nii on lihtsam ja seaduslikum korteri eesti üüri küsida.

Näiteks majas asuva kolme korteri omanik on Iiri ärimees Michael Thomas Ryan oma osaühinguga Twinfox. Tegemist on sama, varsti 70aastaseks saava härrasmehega, kes koos oma kaasmaallastega üritab läbi suruda kõrghoonet Maakri tänavale, kus praegu on tühermaa. Oma kortereid haldava firmaga teenis ta üle-eelmisel aastal 4,2 miljoni kroonise käibe juures 3,9 miljonit krooni kasumit.

Samuti võib ära märkida Hispaania nime kandva, kuid äriregistri järgi Soomes elava Jose Corominas Comadrani ja tema OÜ Pepmar, mis teenis 2005. aastal 4,1 miljoni kroonise käibega 1,3 miljonit kasumit. Kokku on maja kaht äripinda rentival ettevõttel jaotamata kasumit aga 3,4 miljonit krooni, millest kahe miljoni väärtuses maksis 52aastane mees endale dividende.

Natuke väiksema tuluga on pidanud leppima Itaaliast Firenzest pärit ärimees Roberto Moretti, kelle firma Lewis Trade sai 2005. aastal vaid poole miljoni kroonise puhaskasumi ning seda kõike vaid umbes 150 000kroonise käibega.

"Seda küll. Inimesi on majas seinast seina," räägib seal korterit omav Krimelte juhatuse esimees Jaan Puusaag, kelle sõnul on seltskond majas kirju. Küsimusele, kas mees elab korteris püsivalt või rendib seda välja, vastas Puusaag, et mõni asi võib ju niisama ka olla. "Kui vaja, siis teinekord kasutan. Muidu on see aga investeering," sõnas ta. Puusaag ei välistanud, et ta hinna tõustes tulevikus korteri maha müüb. "Kõik on võimalik, aga hetkel pole sel mõtet," märkis praegu puhkusel olev firmajuht.

Kuid kõigil korteri soetanutel ei lähe hästi. Nii on muidu ärihaina tuntud SBM Panga ühe omaniku Nicolaos Sarrose osalusega OÜ Nicoletta üle-eelmisel aastal jäänud 365 000 krooniga miinusesse. Käive oli aga see-eest 0,8 miljonit.

Enne sõda kuulus Jegorowi kompleks samanimelisele kaupmehele.

Pärast taasiseseisvumist tahtis kaupmehe tütar Tatjana Valdmaa maja tagasi, kuid tagastamisprotsess polnud sel ajal just kõige kiirem. Nii ronisid proua külje alla tollane Riigikogu väliskomisjoni esimees Eino Tamm ja koonderakondliku taustaga kinnisvaraärimees Kalle Tenno. Mehed said lõpuks väidetavalt 19 miljoni krooni eest maja kätte. Nende äri läks aga allamäge ning lõpuks jäid nad värtuslikust kompleksist ilma ja sattusid politsei huviorbiiti.

Maja sattus välisinvestoritele kuuluva Pro Kapitali Grupp kätte, kes selle renoveeris ning soovijatele maha müüs.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785