6. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurim majade hinnatõus tabas tänavu pealinna

Ehkki eramajad kallinesid sel aastal kõikjal Eestis, tabas suurim hüpe Tallinna ja Harjumaad, kus hinnad kerkisid koguni 50 protsenti. Teistes suuremates linnades jäi hinnatõus tagasihoidlikumaks.

Kui veel mullu jäi Tallinna eramute keskmine hind BPE Kinnisvaraeksperdi värskete andmete kohaselt kahe miljoni krooni ringi, siis sel aastal on see kerkinud kolme miljonini, kirjutas postimees.ee.

Kinnisvarafirmade andmetel on eramute hinna tõusu põhjustanud lisaks ehitustööjõu, materjalide ja maade kallinemisele nõudluse kasv, mis tuleneb omakorda kinnisvarabuumi käigus lakke tõusnud korterihindadest.

Samuti on kasvanud inimeste sissetulekud, mis võimaldavad vana elamispinda uue ja suurema vastu vahetada. Arco Vara kommunikatsiooniassistent Anu Võlma märkis, et kuna hinnavahe korterite ja eramute vahel muutus põhjendamatult väikeseks, suurenes nõudlus eramute järele ja see andis ühtlasi võimaluse hindade tõusuks.

Kõige enam ehk 50 protsenti on Võlma sõnul tõusnud eramute hinnad Tallinnas ja Harjumaal. «Maja, mis aasta tagasi maksis kolm miljonit, maksab nüüdseks juba umbes 4,5 miljonit krooni,» tõi Võlma näite. Tallinnas on tema sõnul enim tõusnud hinnad hea infrastruktuuriga piirkondades, nagu Nõmmel, Pirital ja Meriväljal.

Nõmmel müüakse praegu näiteks üle 500-ruutmeetrist lukselamut, mille eest küsitakse 29,5 miljonit krooni. Võlma kinnitusel pole aga Tartus, Pärnus ja Rakveres eramute hinnad Tallinnaga ühes tempos kerkinud. «Neis linnades on hinnatõus olnud ca 15–30 protsenti,» rääkis Võlma.

Tema sõnul on Tartu hinnad tõusnud keskeltläbi 15–25 protsenti. Suurim hüpe on tabanud Tammelinna vanemaid maju, kus nüüd küsitakse maja eest keskmiselt 2,4–2,6 miljonit. Tartu-lähedastes uuselamurajoonides maksavad aga sisetöödeta majakarbid praegu 2,1–2,5 miljonit krooni, samas ulatuvad valmismajade hinnad 2,8–3,3 miljoni kroonini.

Enam-vähem samas järgus on hinnad tõusnud ka Pärnus, kus need sõltuvalt maja asukohast, suurusest ja seisukorrast jäävad vahemikku 1,5–3,5 krooni. Pindi kinnisvarabüroo andmetel kerkisid selle aasta alguses ligi 40 protsenti Rakvere eramute hinnad, jõudes 1,8 miljoni kroonini, kuid alates augustist pole sealsed hinnad enam muutunud.

Mujal Eestis leiab kinnisvarafirmade andmetel odavamaid maju Paides ja Türil, kus hinnad jäävad vahemikku 800 000–1 600 000 krooni. Samas ei saa Võlma sõnul siiski öelda, et kuskil Eesti nurgas oleks võimalik eriti odavalt maju osta.

BPE Kinnisvaraeksperdi müügi- ja turundusjuht Katrin Kurm-Valojää lisas, et nende andmetel saab odavama hinnaga maju osta lisaks Järvamaale ka Jõgeva- ja Põlvamaal, kus leiab isegi 100 000–250 000 krooni maksvaid vanu maju, kuid kõik need vajavad kapitaalremonti.

BPE Kinnisvaraeksperdi ülevaatest selgub, et olulist rolli majade kallinemises on mänginud elamukruntide kiire hinnakasv. BPE Kinnisvaraeksperdi asedirektor Aivar Tomson ütles, et kõige kiiremini ongi sel aastal tõusnus maa hind. «Eramukruntide puhul ulatub Tallinna-lähedastes omavalitsustes hinnatõus kuni 100 protsendini,» märkis ta.

Kui Viimsi valla elamumaa keskmine ruutmeetri hind on praegusel ajal 1000 kr, siis aasta tagasi oli see veel 500. See tähendab, et juba krunt ise maksab sellistes hinnatud piirkondades mitu miljonit krooni. «Ilmselt võib mõnes suhteliselt madalama hinnatasemega piirkonnas ka kiiremat kasvu olla,» lausus Tomson.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785