1. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõudlus väikeelamute järele kasvab

BRC Kinnisvara prognoosib 2006. aasta esimese kuue kuu turuanalüüsi põhjal elamukruntide ning ehitusteenuse jätkuvat hinnatõusu, mis toob paariks aastaks kaasa suure nõudluse uute väikeelamute järele, kirjutas Tarbija 24.

Käesoleva aasta jooksul kasvasid BRC Kinnisvara andmetel Eestis elamukruntide hinnad kuni 150 protsenti ning ehitushinnad 30 protsenti. BRC Kinnisvara juhatuse liikme Eero Olanderi sõnul ei peleta kiire hinnatõus kinnisvara- ja ehitussektoris eestlasi kui "majainimesi" eramute soetamisest eemale, vaid muudab eelkõige esitatavaid nõudmisi hoone suuruse osas.

Inimesed hakkavad üha enam eelistama 100-ruutmeetrilisi väikeelamuid nagu 1960ndatel aastatel," sõnas Olander.

BRC Kinnisvara prognoosib lähiaastatel hüppelist nõudluse kasvu uute 100-120 ruutmeetrise pindalaga väikeelamute järele, millel on katusekorruse väljaehitamisvõimalus.

Kui aasta esimeses pooles toimunud ehitushindade tõus oli prognoositav, siis elamukruntide järsku hinnatõusu ei osatud turul ette näha.

2005. aasta lõpus maksis Tallinna piiril asuv 1000 ruutmeetri suurune uusarenduse raames müüdav elamukrunt 500 000 krooni. Tänaseks on selliste kruntide hind tõusnud 1,3 miljoni kroonini.

2005. aasta lõpus olid eramuehituse kulud ruutmeetri kohta keskmiselt 11 000-13 000 krooni, praeguseks on hinnad tõusnud kolmandiku võrra, 14 000-20 000 kr/ruutmeetri eest.

Kõige enam kannatavad ehitushindade tusu tõttu inimesed, kes on eramu juba projekteerinud, kuid ei ole ehitustöödega veel alustatud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785