Võru linn himustab valla maad ja maksumaksjaid

Ekso Grupp OÜ poolt Tamula ääres arendatav
elamukvartal on pannud Võru linnavõimu kukalt sügama, sest uued ühepereelamud
hakkavad kerkima otse linna piiri taha Võru valda, kuhu tulevikus hakkab laekuma
ka neis elavate inimeste tulumaks.

Linnavolikogu esimees soovib Võru linna ja valla ühinemist, kirjutas Võrumaa Teataja.

Võlsi tee äärde kerkib mõne aasta jooksul uus elamurajoon. "Koht on väga hea, see on Võru linna pikendus," ütles Ekso Grupi juhataja Egle Viitkin. Tulevane elamurajoon asub otse linna piiri taga, piltlikult öeldes saavad linnapoolsete kruntide piiriaiad ühtlasi ka linna välistaraks.

Müügis on 31 krunti, neist viis on Viitkini sõnul esimese müüginädala jooksul juba broneeritud, loomulikult järveäärsed.

Klientidena näeb Viitkin inimesi, kellele on korter kitsaks jäänud ning kes ihkavad rohkem privaatsust, kui korterielu seda võimaldab. "Noored pered, kes töötavad ja pole endale sobivat maja Võrus leidnud," iseloomustas Viitkin elamurajooni tulevasi asukaid.

Sügise jooksul peaksid ehitustandril lõppema pinnasetööd ning rajatakse kinnistutevahelised teed. Kevadel, sõltuvalt ilmaoludest kas märtsis või aprillis, algavad Viitkini kinnitusel veevärgi rajamine, alajaama ehitus, elektri- ja sidekaablite paigaldamine. "Suvel võiksid esimesed majad kerkima hakata," sõnas ta.

Seega jääb Võru tulevikus ilma 30 perest, kes kolivad linnast välja, et Tamula kaldale maja ehitada või siis soovides tulla kaugemalt Võrru elama, valivad elukohaks linnapiiri taga asuva krundi. Esimese nädalaga on tehtud kaks broneeringut Tallinnast.

"Võru linnal ei ole enam arenguruumi jäänud," ütles linnavolikogu esimees Tõnu Anton. Paremad maatükid on täis ehitatud, mistõttu on mõistetav kinnisvaraarendajate tung Võru valda. Antoni sõnul on asjade selline käik kokkuvõttes linnale kahjulik, sest inimesed kolivad valda elama, hakkavad tulumaksu maksma valla eelarvesse, kuid samas jätkavad linna avalike teenuste, näiteks sõiduteede kasutamist. "Ma ei taha siin inimestele näpuga näidata," ütles Anton. Reaalsus on lihtsalt selline.

Linn vallalt maad juurde osta ei saa, mistõttu on maapuuduses vaevleva Võru ainus võimalus taotleda vallajuhtidelt kahe omavalitsuse ühinemiskõneluste alustamist. Paar kuud tagasi Anton sellise ettepaneku tegigi. Suuliselt.

"Praegu on see jutu tasandil, nad seedivad seda, kuid on näidanud üles valmisolekut teemat arutada," ütles Anton.

Võru vallavolikogu esimees Priit Süüdeni sõnul on jutte kahe omavalitsuse ühinemise teemal olnud, kuid konkreetseid läbirääkimisi pole linnaga kunagi peetud. "Me ei näe põhjust ühinemiseks, meil on linnaga head suhted," ütles ta. "Täna valla poolt initsiatiivi ei ole."

Et valla ja linna suhted on head ja tihedalt läbi põimunud, on Antoni hinnangul üks põhjus, miks omavalitsused peaksid ühinema. Kaks omavalitsust on tema sõnul seotud hariduselu, sotsiaalteenuste ja ühistranspordi korraldamisega, mida ühinemise puhul annaks veelgi paremini sättida.

Süüden mõistab linna huvi maad juurde saada, kuid ei näe olulisi eeliseid, mida ühinemine linnaga vallaelanikele kaasa tooks. "Linnal on oma huvi, meil on huvi oma valda arendada, selleks oleme me valitud," lausus ta.

Samas ei löö Süüden ust pauguga kinni. Tema sõnul on vald võtnud juba varem igasuguste ühinemiste puhul seisukoha, et ollakse kõnelustele avatud.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

oktoober 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed