28. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Magus kinnistu napsati ära

Piirivalveameti endise administratiivhoone Tallinna kesklinnas sadama lähedal napsasid Urmas Sõõrumaa ja Edgar Savisaare nina eest Hubert Hirv ja Pavel Gammer.

Teate müügiprotseduuriga seotud dokumentatsiooni vormistamisest avaldas siseministeerium teisipäeval. Ministeeriumi korraldatud suulise enampakkumise võitis 63,1 miljoni krooniga OÜ General Baltic Group, mille omanikeks on Hirv ja Gammer.

Uus-Sadama 14 asuva kinnistu enampakkumise kuulutas siseministeeriumi riigivaraosakond välja selle aasta varakevadel, kui seoses uue piirivalve peastaabi hoone valmimisega osutus nimetatud hoone teenistuslikult mittevajalikuks.

Siseministeeriumi haldusosakonna varahaldusbüroo kinnisvaranõuniku Kalmer Grossi sõnul juhinduti riigivaraseadusest lähtuvast põhimõttest suurendada kasu, mida riik võib tehingutest saada, ja seetõttu otsustati suulise enampakkumise kasuks.

"Kallimate objektide puhul on suulise enampakkumise rakendamine siseministeeriumi hinnangul kasulikum," teatas Gross.

Enampakkumisel osales viis firmat

19. aprillil toimunud enampakkumisel osales viis firmat: OÜ Kajaka Maja, OÜ Fixor Holding, OÜ AK Ühisvara, OÜ General Baltic Group ja OÜ Newland Invest.

Enampakkumise alghinnaks olnud 35 miljonist kroonist sai magusa kinnisvaraobjekti vastu suurt ostuhuvi üles näidanud firmade ülepakkumisvõistluses 63,1 miljonit krooni, mis oli OÜd General Baltic Group esindanud Pavel Gammeri hinnangul vägagi rahuldav summa. "Me olime valmis ka rohkem maksma," pidas ta vajalikuks mainida.

Firma kavatseb tema sõnul hoone restaureerimisse investeerida veel 80 miljonit krooni. Gammer jätkas üleeile saadetud e-kirjas, et kaalumisel on mitu huvitavat ideed, mida omandatud kinnistuga pihta hakata. Peamiseks on laiendada Baltic Hotel Groupi hotelliketti, kuhu juba kuuluvad luksuslikud Vana Wiru ja Imperiali hotell Tallinnas ning Promenaadi hotell Haapsalus.

Millal ostetud maja täies hiilguses restaureeritud saab, ei osanud ta veel öelda. "Kõik sõltub projekteerimise ja asjaajamise kiirusest ning protseduuridest," selgitas Gammer.

Hirv ja Gammer on pikaaegse kogemusega ärimehed, kelle otsese või kaudse osalusega firmadele kuuluvad mitmed tuntud lõbustus- ja majutusasutused.

Järgmiseks sattus perspektiivse tuluallikana meeste huviorbiiti hotellindus, mille uueks kroonijuveeliks võib saada värskelt omandatud imposantne, muinsuskaitse all olev hoone Uus-Sadama tänaval.

Hirv ja Gammer on oma arvukate ettevõtmiste majandamiseks loonud tähelepanuväärse, omavahel otseselt või kaudselt seotud firmade võrgustiku, kus omanike ja juhatuse liikmetena figureerivad ühed ja samad nimed.

Äriregistrile esitatud andmete põhjal omab Uus-Sadama 14 ostnud kinnistu OÜ General Baltic Group osalust seitsmes firmas, millest viivad niidid aga edasi järgmisteni, osutades Venemaa ja USA kapitalile. Neist mitme osanik ja üks juhte on olnud Moskvas elav Sergei Maslennikov. Huvipakkuvateks nimedeks on ka Andrei Filatov, Dmitri Chidlaouskas ja Dmitri Berezovski, kes 90ndate lõpus mitmete Eesti ärimeeste vahendusel oma kapitali Eestisse investeerima hakkasid.

Raha saadud ka USAst ja Moskvast

Raha on saadud aga ka ühelt Eestis registreeritud firmalt, ASilt Bankorp, mille juhatuse liikmed on kuulunud ka Hirve ja Gammeriga seotud ettevõtete juhtorganitesse. Bankorpi omanik on äriregistri andmetel USAs registreeritud Coverhill LLC, juhatuse liikmeteks eelpool mainitud Dmitri Berezovski ja Eduard Gorobets, keda peetakse moskvalaste "maaletoojaks".

Hind kruviti liiga kõrgeksErki Savisaar

Fixor Holdingu tegevjuht

Edgar Savisaarele kuuluva Fixor Holdingu tegevjuht Erki Savisaar jäi kaotatud enampakkumist kommenteerides napisõnaliseks.

"Jah, meil olid seoses selle kinnisvaraga konkreetsed ideed olemas, aga hind kruviti selgelt liiga kõrgele. Meie tehtud arvutuste põhjal ei oleks nii suur investeering ennast ära tasunud," ütles ta. Millised Fixor Holdingu plaanid olid, sellest ei soovinud Savisaar rääkida, küll aga ütles, et need on endiselt õhus ning nende teostamiseks otsitakse sobivat kinnistut.

Võidab see, kes suudab rohkem makstaUrmas Sõõrumaa

Kajaka Maja ainuomanik

OÜ Kajaka Maja jäi Urmas Sõõrumaa sõnul enapakkumisel kangelaslikult teiseks.

"Meil oli konkreetne number ees ja kuna konkurendid läksid sellest üle, siis tõstsime käed püsti. Aprillis, kui oksjon toimus, oli see meie jaoks lagi, täna oleksime ehk selle hinna eest ise ära ostnud," ütles Sõõrumaa. Konkreetseid plaane selle kinnistuga Sõõrumaal ei olnud ja kaotusvalu ta ei põe. "See oli lihtsalt müügis olev hea objekt ning üks episood kinnisvaraäris," selgitas ta.

Enampakkumise võitnud meeste tausta ei soovinud Sõõrumaa kommenteerida, kuna sellised asjad ei kuulu mitte tema, vaid riigi teatud ametite kompetentsi. "Eesti on selles mõttes ideaalne riik, et võidab see, kes suudab kõige rohkem maksta. Kui riigile nende garantiid ja lubadused sobisid, mis siis ikka," nentis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785