Kõik eramaja ehitusest 2019
Peatükid17/21
1. Arensi disainköögi tellimine toimib edukalt ka kontaktivabalt
2. Sakret — kompleksne lähenemine ehitamisele
3. Määrdunud fassaadide hooldus – mida peaks teadma ja millega arvestama
4. Maakütte paigaldamisel tasub usaldada professionaale
5. Kuidas võtta tavalisest põrandaküttest nutikalt maksimum?
6. Kuidas rajada koduhoovi spordiväljak?
7. Kodu energiasäästlikkuse tagab nutikas mitmeotstarbeline moodulsüsteem
8. Kuidas valida ja ehitada oma hoovi unistuste bassein?
9. Aiaehitus usalda kogemustega paigaldaja kätesse
10. Sissesõidutee, aed ja haljastus tasub tellida terviklahendusena
11. Aiaehitisest saab kodu suvine süda
12. Entusiastlikud vennad tõid Eestisse taaskasutatud plastist katused
13. Päikeseenergiaga liitumine tähendab riskivaba tootlust aastakümneteks
14. Korralik lamekatus kestab aastakümneid
15. Eduka ehituse tagavad korrektselt teostatud kaeve- ja täitetööd
16. Miks eelistada oma kodus looduskivimaterjale?
17. Ristkihtpuidu tipptehnoloogia loob Eestis unikaalseid maju
18. Muinasjutulised rookatused ei ole ka tänapäeval kuhugi kadunud
19. Tark maja sünnib targale omanikule
20. Miks on mu kodule vaja taotleda kasutusluba?
21. Kerge kaaluga, tuulekindel ja vastupidav bituumensindel on eramu katuseks kindel valik
Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 4. aprill 2019

Ristkihtpuidu tipptehnoloogia loob Eestis unikaalseid maju

Happy Home elementmajade tootja HH Prefab OÜ valmistab keskkonnasõbralikke ristkihtpuidust eramuid, mis erinevad teistest turul pakutavatest tehasemajadest nii arhitektuurilt kui ka ehituslikult. Kõrged laed, palju avarust ja klaasseinu, tervislik sisekliima ning modernsed tehnovõrgud teevad Happy Home’i majadest hubase ja tervisliku sisekliimaga eluaseme paljudeks pikkadeks aastateks.

„Ristkihtpuidu puhul on tegemist unikaalse tehnoloogiaga, mis – nagu nimest võib järeldada – tähendab, et materjal on toodetud taastuvast loodusressursist, kuid tänu oma spetsiaalsele valmistusviisile on sama tugev kui betoon. Jõudsime ristkihtpuidu kasutamiseni, kui otsisime võimalust ehitada tavapärasest kõrgemate lagede ja põnevama avatud planeeringuga puidust elementmaju, mille materjal oleks vastupidav ega painduks läbi,” räägib ettevõtte üks asutajatest Liisa Reesalu.

Elementmaja Taani suuruses 234 m2 on Happy Home’i eksklusiivseim maja
Foto: HH Prefab OÜ

Ühelt poolt annab see võimaluse rakendada elumajade disainimisel lennukamat fantaasiat, teisalt elanikele parema elukvaliteedi, sest naturaalne ja tervislik materjal ei väändu, vähendades garantiitööde vajadust. Vastupidavat ristkihtpuitu kasutatakse sageli näiteks suurte kortermajade ja sildade ehituses, nüüd on materjal jõudnud ka eramajade sektorisse. Lisaks tugevusele ja stabiilsusele on plussiks ka toote paksus – kuna seinad on tavapärasest õhemad, saavutatakse kuni 10% rohkem elamispinda.

Võrreldes hariliku puitkarkassmajaga on ristkihtpuidul kõrgem tulekindlus ja parem soojusisolatsioon, mis tagab tuulises, külmas ja niiskes kliimas oluliselt väiksemad küttekulud. „Ristkihtpuit on struktuurilt väga ilus ja seda saab siseseintel nähtavale jätta, luues hubase atmosfääri,” annab Reesalu nõu, lisades, et vähetähtis pole loomulikult ka loodussääst, tervislik allergiavaba sisekliima ning Eesti disaini ja puidutööstuse toetamine, sest majade ajatu disain on loodud Eesti arhitektide ja inseneride poolt ning materjal toodetakse kohalikus puidutöötlemisettevõttes.

Liisa Reesalu, Happy Home üks asutajatest
Vähetähtis pole loomulikult ka loodussääst, tervislik allergiavaba sisekliima ning Eesti disaini ja puidutööstuse toetamine, sest majade ajatu disain on loodud Eesti arhitektide ja inseneride poolt ning materjal toodetakse kohalikus puidutöötlemisettevõttes.

Nelja kuuga ehitusloast võtmed-kätte lahenduseni

Happy Home majade ehitusaeg on väga kiire – hoone karp pannakse kokku 2–3 päevaga ja võtmed-kätte lahendus valmib kolme kuni nelja kuuga. Täna on võimalik valida kolme eristiilis projekti vahel, millel omakorda on valikus erinevad suurused ja planeeringud. Lemmikut valides ei pea pelgama, et teie kodu on kellegi teise koduga sarnane, sest iga maja valmib vastavalt tellija soovidele – kes soovib rohkem avatust, kes rohkem magamistube või garaaži, valida saab ka viimistlusmaterjale. Näiteks on võimalik tellida seintele puidutahvelduse, mis sulatab uksed seinaga ühte. Kui klient soovib oma majja lingivaba uksi, saab uste mehhanismid panna tööle magneti abil.

Põnev disainielement on põrandaaknad, mis on privaatsed, kuid annavad palju valgust ja sobivad eelkõige magamis- ja vannituppa. „Oleme disainides juhindunud preemium-klassi majade nõuetest klaaslükandseinad, liginullenergiaklassi sundventilatsioon, elektrikardinate võimalus – kõigele on mõeldud,” loetleb Reesalu.

Äsja lõi HH Prefab käed Veskimöldre elurajooni arendaja, Brave Capitali tütarettevõttega BC Majade OÜ püstitamaks oma unikaalsed majad Veskimöldre uuselamupiirkonda. „Peame tähtsaks looduslähedust, kuna võimalus elada looduse keskel mõjub positiivselt nii vaimule kui tervisele. Sellest mõttest lähtudes valisime partneriks keskkonna- ja energiasäästlikud Happy Home majad, mille ehitusel on kasutatud vaid naturaalseid ja allergiavabu materjale, luues seeläbi elamutesse võimalikult tervisesõbraliku ja hubase sisekliima,” lausus BC Majade OÜ esindaja Veljo Kuusk, kelle sõnul pannakse elukoha valikul aina enam rõhku tervisesäästlikele ehitusmaterjalidele ja -metoodikatele.

Elementmaja Taani paelub oma eriliselt kõrgete lagede ja aegumatu funktsionalistliku arhitektuuri poolest

Eksklusiivne elementmaja Taani võlub valguskülluse ja aegumatu arhitektuuriga

Elementmaja Taani suuruses 234m2 on Happy Home’i kõige eksklusiivsem maja, paeludes pilku oma eriliselt kõrgete lagede ja aegumatu funktsionalistliku arhitektuuri poolest. Kogu maja on läbivalt 3,8 meetri kõrguste lagedega, mis muudab hoone väga avaraks ja valgusküllaseks. Lastetoad on 1,5-kordsed, mis võimaldab teha teisele korrusele kas magamistoa või mängumaja.

Ümber maja on mitmeid valgustatud ja haljastatud sisehoove, mis toob looduse tuppa. Arhitektuuri lihtsus laseb esile tõusta ehitusmaterjalina kasutatud puidul. Maja ümbritsevad konsoolid ja terrass on võrdsete mõõtmetega, mis loob mulje, justkui oleks maja kahe plaadi vahele ehitatud. Soovi korral saab teha terrassi katva katusekonsooli sisse avasid puude või valguse jaoks.

Taani maja on saadaval erinevas suuruses ja planeeringutega. Maja suurused jäävad vahemikku 156m2-234 m2. Viimsisse on valmimas näidismaja, millega soovijad saavad tutvuma tulla. See pakub ainulaadset võimalust näha oma tulevast kodu.

Elementmaja Jaapan on eriline modernse jaapani sugemetega arhitektuuri poolest
Foto: sergeizjuganov.com

Aasta Tehasemaja parima eramu tiitli võitnud maja Jaapan toob koju tüki päris-Jaapanit

Elementmaja Jaapan on eriline modernse jaapani sugemetega arhitektuuri poolest. Hoone keskel asub sisehoov, kus on valgustatud jaapani aed. Aeda ümbritsevad 3,75-meetrised klaasseinad, mis võimaldavad nautida aia ilu ka toas olles. Vannitoas ja saunaga spaas on kasutatud uudseid põrandaaknaid, mis on privaatsed, andes samas palju valgust.

Maja planeering eraldab elu- ja magamistsooni, mis annab majas eraldatuse ja tagab parema heliisolatsiooni. Maja on võimalik tellida kolme kuni viie magamistoaga ja saadaval on ka garaažiga vesioon. Jaapani suurused jäävad vahemikku 179m2-231 m2

Elementmaja Jaapan on eriline modernse jaapani sugemetega arhitektuuri poolest. Hoone keskel asub sisehoov, kus on valgustatud jaapani aed. Aeda ümbritsevad 3,75-meetrised klaasseinad, mis võimaldavad nautida aia ilu ka toas olles. Elementmaja Jaapan võitis tiitli "Parim eramu 2018".

Maja Bremen on avar, kõrgete lagede, suurte klaasseinte ja funktsionaalse planeeringuga elamu

Maja Bremen – funktsionaalne ja hubane eramu

Maja Bremen on avar, kõrgete lagede, suurte klaasseinte ja funktsionaalse planeeringuga elamu. Majale annab valgust ja avarust avatud elutoas asuv suur maast laeni klaassein, mille kõrgus ulatub kuni 4,3 meetrini. Elutoa laes on disainielemendina jäetud nähtavale katusetalad ja üks sein on heledaks lasuuritud ristkihtpuidust.

Elutoas on kamin, mis loob õdusa meeleolu ja annab sooja. Nagu ka teistes majades, on Bremeni majas liginullenergia sertifikaadiga soojustagastusega ventilatsioon ja vesipõrandaküte, mille kütteaseadet saab ise valida. Lisaks on hoones tarbevee ringluspump, mis hoiab oluliselt kokku veetarbimist.

Maja planeeringut on võimalik muuta vastavalt vajadusele. Maja pindala on 120 m2.

MIS ON MIS

Happy Home sai alguse omanike Mihkel Nirgi ja Liisa Reesalu kirest arhitektuuri ning uusimate ehitustehnoloogiate ja materjalide vastu. Idee oli luua ristkihtpuidust elementmajad, mis oleks avarad, kõrgete lagede, suurte akendega ja erineks nii arhitektuurselt kui ka ehitustehnoloogiate poolest tüüpilistest tehasemajadest.

Ristkihtpuit on taastuv ehitusmaterjal ja suurepärane süsiniku ladustaja. Ehk kui ehitada maja ristkihtpuidust, siis aitab see kaasa nii elanike elukeskkonna meeldivamaks muutmisele kui ka kogu rajooni keskkonnasõbralikumaks muutmisele.

Rohkem infot majade kohta leiate Happy Home kodulehelt

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785