Autor: Ehitusuudised • 8. aprill 2019

Muuda teedeehituses materjalide vedu efektiivsemaks!

Teede ehitusprojektide üheks märkimisväärseks kulureaks on puistematerjalide vedu punktist A punkti B. Nagu paljusid protsesse, saab ka materjalide vedu muuta efektiivsemaks, kuid selleks on vaja aga täpset infot kitsaskohtadest. Rasketehnika tellimise ja haldamise rakenduse Infrafl y masinate asukoha jälgimise funktsioon aitab just sellist infot koguda ja vähendada veokulusid kuni 10%.

Ehitusmaterjalide vedudel esineb Infrafly tiimi eestvedaja Veiko Veskimäe sõnul seisakuid, mis tähendavad rahalist kadu. „Tänaseni on puudunud lahendus, mis aitaks ehitusettevõtjatel või tellijatel materjalide veo protsessi reaalajas

ilma lisategevusteta jälgida, analüüsida ja efektiivsemaks muuta. Kui objektijuht või ehitusettevõtja ei tea masinate asukohta või kus ja kui pikalt toimuvad seisakud, on ka keeruline mõista, millises etapis rahaline kadu tekib,“ lisas ta.

„Infrafl y rakenduse asukoha jälgimine võimaldab kulusid vähendada kuni 10%. Selle võiks ju kokku hoida?“

Pikaajalisele tee-ehituse kogemustele tuginedes tekivad Veskimäe sõnul seisakud siis, kui masin jõuab karjääri liivale järgi, kuid kohe ei saa liiva peale laadida või kui veoauto on jõudnud koormaga objektile, kuid maha seda veel laadida ei saa. See kõik kokku toob kaasa iga veo kohta hulgaliselt „jõude“ minuteid.

„Kui on teada, millistes etappides autod niisama seisavad, saab objektijuht kogu protsessi parendada selliselt, et masinad ei pea niisama passima, ei kaevanduses, objektil ega uut tööülesannet oodates. Meie arvutuste järgi võiks see masina puhul, mis teeb viis sõitu päevas, tähendada enam kui tunnist kokkuhoidu!“ selgitab Veskimäe võimalikku aja- ja rahasäästu.

Infrafly kasutamine on lihtne ja mugav, vajad vaid nutitelefoni.

Veskimäe sõnul moodustavad suuremahuliste teetööde projektikäibest umbes kümnendiku transpordikulud. „Infrafly rakenduse asukoha jälgimine ja saadud info põhjal protsessi parendamine võimaldab arvutuste põhjal kulusid vähendada kuni 10% – näiteks 20 miljoni eurose käibega suurettevõtte puhul tähendaks see sadu tuhandeid eurosid kokkuhoidu aastas. Selle summa võiks ju kokku hoida?“

1 minut rasketehnika tellimiseks

Eestlaste loodud Infrafly, mida saab kasutada nii arvutis kui nutitelefonis, lihtsustab objektijuhtide, ehitusettevõtjate ja masinaparkide tööd. Keskkonnast saab rentida mitmesugust rasketehnikat, veoautost roomikekskavaatorini.

Objektile vajaliku rasketehnika leidmiseks saab rakendusest uurida, kus ja millised masinad on lähikonnas vabad. Tellimuse saab esitada ühele või mitmele pakkujale korraga. Kiireim pakkuja kinnitab tellimuse ja operaator koos tehnikaga tuleb kokkulepitud ajal kohale. Olulise uuendusena saab tellija kogu tööprotsessi reaalajas jälgida – kus masin asub, kas töötab, peab pausi jne. Töö lõpus saab jätta rendileandja kohta tagasisidet, mis omakorda annab järgmisele tellijale pakkuja osas kindlustunde. Pärast töö teostamist käib arveldamine tehnika tellijal ja rendileandjal omavahel, nii nagu ikka.

Infrafly kasutajate seas on suuri ja väiksemaid ehitusettevõtjaid. „Infrafly on kui usin logistik objektijuhi taskus. Kui mõni lahendus aitab aega ja raha kokku hoida ja igapäevatööd lihtsustada, on ju mõistlik seda kasutada?“ arutleb Veskimäe.

Tulevikus laieneb Infrafly funktsionaalsus veelgi. Plaanis on lisada teavitused vedude kohale jõudmise kohta, lisanduvad masinate teekondade analüüsid ja soovitused efektiivsemaks muutmiseks.

Kuidas Infrafly’d kasutada

Infrafly’d saab kasutada kas arvutis või nutitelefonis veebilehel infrafly.ee või rakendusena AppStore’st või Google Play platvormilt. Keskkonna kasutamiseks on vaja luua konto – ühe ettevõte kasutajakontole võib lisada mitu kasutajat – tegevjuht, projektijuht, töödejuht. Pärast konto loomist saab keskkonnast vaadata soovitud perioodil ja asukohas vajaliku tehnika rendivõimalusi, olgu vaja üht või hoopis mitut masinat koos operaatoritega.

Loe lähemalt ja loo kasutajakonto: www.infrafly.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785