9. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tellingute paigaldamine kui elukutse

Vastavalt töövahendi kasutamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele võivad tellinguid paigaldada, demonteerida või muuta ainult töötajad, kes on saanud teatud punkte hõlmava väljaõppe. Nimetatud väljaõppe saamine peab olema dokumentaalselt tõendatud, kuid ükski seadus Eestis ei nõua, et selline koolitus peaks olema mingil moel akrediteeritud.

Akrediteeringu nõude puudumine tähendab, et koolituse võib läbi viia ja paberi välja kirjutada igaüks, kes ennast tellingute teemal pädevaks peab. Pole tagatud, et tellinguid paigaldavad töötajad, kes teavad, mida teevad. Nii on valesti paigaldatud tellingute tõttu tööõnnetus kerge juhtuma.

Välismaal on olukord teisiti. Näiteks Rootsis peab tellinguid paigaldavale töötajale olema väljastatud vastav sertifikaat, mis tõendab seaduste ja määruste tundmist. Sertifikaadi omanik tunneb tellingutele ja ilmastikukaitsetelkidele kehtivaid tootenõudeid ning omab vajalikke teadmisi nende planeerimise, paigaldamise, dimensioneerimise, demonteerimise, ankurdamise ja kontrollimise kohta. Sertifikaadi saab osaledes vastaval riiklikult akrediteeritud koolitusel, mis koosneb 40 teooria- ja 40 praktikatunnist.  

Asjaolu, et nõudeid tellingupaigaldajate koolitusele ei ole, ei tähenda aga, et võiksime tellingupaigaldajate elu ohtu seada. Balti Tellingupaigaldajate Liit BSA (Baltic Scaffolders Association) on loodud, et edendada tellingutel töötamise, nende paigalduse ja kõigi tellingutega seotud tööde ohutust. BSAühendab tellingute tootmise, rendi, müügi ja paigaldamisega tegelevaid ettevõtteid ning inimesi, kes töötavad tellingutega Eestis, Lätis ja Leedus. Ühenduse eesmärk on propageerida tellingute ohutut kasutamist ja pakkuda tellingute paigaldajatele kvalifitseeritud väljaõpet. Lisaks tegeleb ühendus tehnoloogiliste uuenduste tutvustamise ja liikmete nõustamisega.

Kuidas BSA aitab tellingutega töötamise ohutust edendada?

BSA klassifikatsioonisüsteem jagab tellingupaigaldajad kogemuse ja pädevuse alusel viide tasemesse ning annab töötajale vastavat taset tõendava kaardi. Näiteks I taseme ehitustellingute monteerija-stažöör võib osaleda raam- ja moodultellingute kokkupanemisel kõrgusel kuni 15 meetrit ning töötab juhi järelevalve all, kes on IV kategooria monteerija. Samas IV taseme ehitustellingute monteerijate juht võib panna kokku raam- ja moodulsildasid, ajutisi katuseid, ajutisi läbipääsusüsteeme, rippuvaid tellinguid, lavasid, tribüüne ja tugitellinguid ning juhib 0, I, II ja III tasemega töötajaid.

Uurisime BSA presidendi Oleg Abramovi käest mida liit endast täpsemalt kujutab.

Kuna ja kelle poolt on BSA loodud? Miks?

Liit asutati aastal 2016 Leedu firma UAB Layher Baltic ja UAB Prorentus algatusel. Initsatiivi toetas ka UAB Verslo Aljansas. Põhjuseks oli suur raskete vigastuste ja surmaga lõppenud tööõnnetuste arv kõrgustes töötamisel. Vaadates iga-aastast statistikat õnnetusjuhtumite arv ei vähene. Praegu kehtivad nõuded ei ole suunatud töötaja ohutusele, vaid rohkem tööandja kontrollimisele. Seadus kohustab tööandjat tagama töötaja ohutuse, andma selleks vajalikud ohutud töövahendid, instrueerima töötajat jne. Seadus aga ei kontrolli, kas tellinguid paigaldama asuv töötaja on selleks pädev. Asutuste vahelise sünergiaga saab palju muuta. Õiguslikud vahendid on selliste olukordade kontrollimiseks head, kuid nende realiseerimine võtab aega ja seni ei saa lihtsalt ootama jääda, et olukord paraneks.

Millised eelised on BSA liikmeks olemisel?

Eeliseid on palju: liikmete esitlemine ja kaasamine suhtluses valitsuse ja ametivõimudega, tehniline tugi ja konsulteerimine, võimalus osaleda teemaga seotud näitustel, konverentsidel aga ka teiste organisatsioonide üritustel. Kindlasti on oluline ka enda tuntuse ja silmapaistvuse tõstmine läbi BSA, kõige värskema tellinguid puudutava majandusliku ja juriidilise info kiire kättesaadavus. Toimuvad ka iga-aastased liidu liikmete kohtumised, kus arutatakse probleeme ja vahetatakse mõtteid.

Kuidas saada BSA liikmeks?

Liikmeks saamiseks peab saatma taotluse e-maili aadressile [email protected] ja täitma liikmeks saamise ankeedi. Taotlus vaadatakse liidu asutajate poolt üle ja 5-7 tööpäeva jooksul antakse otsus liidu liikmeks saamiseks. Liikmeks võtmisel määratakse aastane liikmemaks. Rohkem infot www.balticbsa.com.

Lähema aja jooksul on Leedus, Vilniuses valmimas uus koolituskeskus. BSA Koolitusprogrammi koordinaator Žaneta Baltreniene räägib koolitustest lähemalt.

Koolituskeskuse idee on meil olnud juba ammu. Seda on kaua arendatud, nüüd jõuame realiseerimiseni. Täna, kus piire enam pole, on võimalik võrrelda erinevate riikide kogemusi ja traditsioone. Kliendid võrdlevad samuti enda kogemusi teiste riikidega. Leedus ja ka osades teistes riikides kasutatakse endiselt sertifitseerimata ohtlikke tellinguid, töötajad on ilma isikukaitsevahenditeta. Meil on hea meel, et olukord paraneb samm-sammult ja inimesed on huvitatud ohutute tellingute kasutamisest.

Kus teie koolitused toimuvad?

Koolitusi teeme Vilniuses. Meil on moodne klassiruum ja varsti ka uus koolituskeskus, mis on varustatud praktilise koolituse alaga, kus tellingupaigaldajad saavad õppida monteerima erinevat tüüpi tellinguid. Kliendi soovi korral saame koolitusi läbi viia ka nende ettevõttes.

Mille poolest on uus koolituskeskus varasemast parem?

Uues keskuses saame pakkuda kogu koolituseks vaja minevat varustust – kiivreid, kaitseprille, kindaid ja turvarakmeid. Seal on head tingimused ja materjalid ning võimalus paigaldada ja analüüsida kõiki tellingutüüpe. Saab tutvustada ohutu tellingu valimise parameetreid, ohutuse meetmeid, riskianalüüsi, tellingu inspekteerimist, tehnilisi spetsifikatsioone jne. Väga suur rõhk on praktilisel treeningul – tellingute paigaldamisel, demonteerimisel ja muutmisel. Praktika käigus saavad osalejad küsida instruktoritelt küsimusi ja nii omandada parimad teadmised tellingute kohta.

Milliseid erinevaid koolitusi te pakute?

Meie koolitustele on oodatud kõik. Ainuke nõue osalejale on, et kõrgust ei tohiks karta. Koolitustel osalejad varieeruvad alates tellingupaigaldajatest kuni kutsekoolide õpetajateni. Oleme teinud 5-tasemelise koolitusprogrammi alustades paigaldajatest, kes töötavad maapinnal, kuni inspektoriteni, kes arvutavad lubatavaid koormusi ja kontrollivad tellinguid. Tulge ja vaadake!

Koolituse läbinutele väljastatud kaardid on assotsiatsiooni poolt sertifitseeritud ja igal kaardil on oma unikaalne kood. Koodi järgi saab kaardiomaniku klassifikatsiooni ja läbitud kursust kontrollida. Kõikidel kaartidel on kindel kehtivusaeg ja väljastamise kuupäev. See muudab töötajate jälgimise ehitusplatsil palju läbipaistvamaks ja aitab vältida juhtumeid, kus tellingute paigaldamise, muutmise või demonteerimisega seotud tööd teeb keegi, kellel puudub selleks vastav kvalifikatsioon. Eelnev omakorda aitab ära hoida valesti paigaldatud tellingute tõttu juhtunud tööõnnetusi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785