7. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noblesseri sadamalinnaku turvalise ehituse üheks aluseks on korralik tellingusüsteem

Foto: Adelante
Kalamajas, Lennusadama vahetus läheduses tsaariaegse allveelaevatehase alal asub Tallinna põnevaim kinnisvaraarendusprojekt – Noblessneri sadamalinnak. Osaliselt on ajalooliste tööstushoonete rekonstrueerimisega alustatud ning lisaks leiavad mere ääres oma koha mitmed uusehitised. Aktiivselt on uue elu-, äri- ja vaba aja keskkonna rajamisel kaasa löönud Adelante Tellingud OÜ, kes aitab ehitusfirmasid keeruliste projektide juures turvaliste tellingusüsteemide ja ajutiste katustega.

Adelante Tellingud OÜ projektijuhi Sander Viljastu sõnul algas Noblessneri kvartali objekt nende ettevõtte jaoks juba 2017. aasta märtsis, mil alustatud sai tellingute ja ajutise katuse paigaldust Staapli 4 kortermajale. „Kuna koostöö Merko Ehitus Eesti AS-ga sujus seal kõik väga hästi, siis tööd jätkusid ja kestavad tänaseni Staapli 3, 8 ja 12 hoonete ja ka krundil asuva vana korstna peal,” lisab ta.

Nendest hoonetest kõige keerulisemaks võiks Viljastu sõnul pidada esimest Staapli 3 maja, kuna sellele oli vaja paigaldada korralik ajutine katus. „Samal ajal ei ole tegemist just kõige standardsema hoonega. Kogu selle objekti ühe peamise märksõnana võiks tuua esile tuule: kuna tegemist on siiski Eesti mereäärseima kortermajade arendusega, siis seda oli ja on seal küllaga. Tuult pidimegi enim arvesse võtma projektide koostamisel, kuna päris tavapäraseid lahendusi seal kasutada ei saanud!” Ta lisab, et olukorrast tuldi välja tänu Layheri tellingusüsteemide laiale tootevalikule. See lasi erinevates olukordades välja mõelda parimaid lahendusi nii ajutise katuse, fassaadi- ja müüritellingute kui ka hoones sees asuvate tellingute puhul. Terasest ja alumiiniumist tellingusüsteem vastab kõigile ohutusnõuetele ning on loodud töötamiseks ka keerukamates olukordades. Kindlad tellingud kiirendavad ehitajate tööd ja minimaliseerivad tööõnnetusi. Paigaldus on lihtne ja kiire, sest ei ole vaja teostada mõõtmisi ega kasutada polte ja kruvisid.

2006. aastal asutatud Adelante Tellingud OÜ tegeleb Saksamaa ettevõtte Wilhelm Layher GmbH & Co KG erinevate tellingute ja ajutiste katuste rendi, müügi, montaaži ja demontaažiga. Peamiselt tegutsetakse Eestis ja Soomes, aga erinevaid objekte on olnud ka teistes välisriikides nagu Rootsi, Läti, Leedu ja Tšehhis. Ettevõtte suurtematest objektidest võiks esile tuua kaks tööstuslikku: Auvere elektrijaama Eestis ja Neste Oil Kilpilahti tehase Soomes. Mõlemad olid ligi kahe aasta pikkusused projektis, millega on praguseks edukalt ühele poole saadud.

Viimase aasta jooksul on Noblessneri sadama piirkonnas lisaks uutele kortermajadele taastama hakatud ka vanu tehasehooneid ja osalt tänu Staapli kortermajade objektile ning varasemale koostööle on Adelante Tellingud kaasatud appi ka teistele peatöö- ja alltöövõtufirmadele.

Foto: Adelante

Näiteks paigaldati tellingud ja ajutine katus 1Partner Ehitus OÜ ehitatavale pruulikoja hoonele, hetkel käivad tööd Oma Ehitaja AS-i poolt taastataval valukoja hoonel ja peagi peaks algama ka jahtklubi hoone tellingute paigaldus. „Ühesõnaga öeldes on kogu Noblessneri arendus meie jaoks väga huvitav väljakutse just hoonete suure erinevuse tõttu nii arhitektuuri kui ka vanuse poolest. On olnud uuendusliku arhitektuuriga uusi kortermaju, vanu paekivihooneid, korstnaid kui ka nõukogude ajal ehitatud hooneid. Kokkuvõttes on need objektid väga põnevad ja arendavad kogu meie meeskonna jaoks,” ütleb Viljastu.

Veel üks huvitavam töö oli Tallinna Ironmani Triatloni jooksutrassile ehitatud sild üle Nunne tänava, mis paigaldati sponsorluse käigus koos Merkoga. Selle objekti puhul tegi Adelante Tellingud koostööd Layher Baltic UAB inseneridega, kes abistasid projekti koostamisel.

Layher Baltic UAB projektijuht Silver Liepkais lisab, et lihtsus, kiirus ja universaalsus on tänapäeval kõigis valdkondades väga määravad tegurid. „Meie süsteemid annavad neid tegureid silmas pidades palju võimalusi ja pakuvad suurt lisade valikut. Kvaliteetsed tellingud, hästi läbi mõeldud lahendused ja minimaalne detailide hulk aitavad objektil töötunde kokku hoida paigaldusele kuluvalt ajalt. Lisaks tagavad ka ohutuse.“

Layher süsteemid sobivad igasugustele ehitistele alates telliskivi-, puit- ja betoonehoonetest kuni renoveeritavate muinsuskaitse all olevate ehitisteni. Konstruktsioonide tehnoloogia on lihtne, turvaline ning lihtsalt monteeritav. Juba integreeritud ligipääsusüsteemidega võimaldab ligipääsu väga erinevate projektidega hoonetele, vähendades vertikaalsete tugede ja fikseerimiskohtade hulka. Tellinguid saab monteerida ka kaldus ja ebatasasele maapinnale.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785