3. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EuroventEST – tuleohutusest mugavuse ja välisdisainini

Eesti Meremuuseum
Foto: EuroventEST
Järgmisel aastal enda 20. juubelit tähistav Eurovent EST OÜ alustas tegevust vaid kahest töötajast koosneva kollektiivina. Tänaseks on nad üks ainsaid firmasid Eestis, mis pakub suitsuluukide paigaldamisel täielikku teenust projekteerimisest halduseni, olles kliendile sealjuures abiks igal etapil.

Mitu kärbest ühe hoobiga

 Finantsjuhi Anastassia Dubnitski sõnul on suitsuluukide näol tegemist äärmiselt mitmekesise süsteemiga. Esimene otstarve on iseenesestmõistetavalt tuleohutus, mis tagab suitsuäratuse tulekahju korral. “Luugi avamiseks on ette nähtud keskus, mis töötab kogu süsteemi ajuna, käivitades mootori luugi avanemiseks, mil iganes vajutatakse vastavat nuppu”, selgitab Anastassia. Tulekahju korral kasutatakse luuki selleks, et hoonesse kogunenud suits saaks väljuda, ennetamaks inimohvreid. Sellegipoolest on suitsuluukidel olenevalt nende tüübist veel teisigi kasutusvõimalusi, sealhulgas ventilatsioon, juhul kui klient seda soovib. “Erinevatele funktsioonidele vastavad erinevad nupud, millest klienti konsultatsiooni ajal kindlasti teavitatakse”, sõnab Anastassia. Projekti tellijal on võimalus paigaldada objektile katusekuplist suitsuluuk, mis võimaldab lisaks juba mainitud otstarvetele ka päevavalguse pääsemist ruumidesse. Kõikide suitsuluukide puhul ootab klienti ees mitmekesine valik disaine, mis ühendavad otstarbe hoone välisilme kujundamisega:“Klient saab valida näiteks ühele või kahele poole avanevate suitsuluukide, kumerate ja püramiidsete katusekuplite vahel või hoopis alumiiniumist luugid, mis vastupidiselt eelpool mainitutele ei lase päevavalgust hoonesse,” lisab Anastassia.

 Suitsuluugi valimisel tuleks tähelepanu siiski pöörata asjaolule, et tema välisdisainist võib sõltuda luugi sobivus konkreetse projekti tarbeks. Just nimelt seetõttu on Anastassia arvates sadamapiirkonnas eriti populaarsed lamell-tüüpi luugid, mis ei allu tugevate mereäärsete tuulte mõjudele. Selleks, et tuule, vihma ja muude ilmastikuolude pärast ei peaks muretsema aga ka teiste suitsuluugitüüpide puhul, lisatakse katusele andur, mis sulgeb vajadusel katusepealse luugi, vältimaks ilmastikust tingitud kahju suitsuäratussüsteemile.

Raadiomaja suitsuärastusaknad.
Foto: EuroventEST

Tuleohutuse kõrgeim tase

 Kindlasti tasub ära mainida ka tuletõkkekardinad, mis on suitsuäratussüsteemide lahutamatuks kaaslaseks tuleohutuses. “Varem peeti tuletõkkekardinate paigldamist liialt kalliks ettevõtmiseks, kuid viimaste aastate jooksul on nende populaarsus järsult tõusnud,” mainib Anastassia. Lisaks paneb ta klientidele südamele nende olulisuse: “Kui tegemist on projektiga, mis hõlmab suuri avatud ruume või aatriumi, peab suitsuäratuse kõrvalt peatama ka tule kiire leviku hoone teistesse osadesse. Seetõttu paigaldame me reeglina üldlahenduse suitsuluukidest tuletõkkekardinateni, mida ei ole tavaolukorras märgata, kuna need laskuvad vaid tulekahju korral.” Eurovent EST OÜ on säärased süsteemid jõudnud paigaldada mitmetesse kaubanduskeskustesse (muuseas ka Kristiine ja Ülemiste keskused), suurte lavadega hoonetesse (nt. Nordea kontserdimaja) ning teatritesse (sealhulgas Vanemuine), millest viimaste puhul on tuletõkkekardinate olemasolu kohustuslik. Kindlasti tuleks seejuures jägida, et ettevõtte poolt paigaldatavad kardinad omaksid Euroopas aktsepteeritud sertifikaati, nii ohutuse kui tulevikus eesootavate kontrollide tarbeks.

Projektist halduseni – alati abiks

 Anastassia Dubnitski sõnul eristab Eurovent EST OÜ-d teistest samalaadsetest firmadest just iseärasus, et nad on kvalifitseeritud konsulteerima projekti tellijat esimesest faasist hilisemate haldustöödeni: “Me tegeleme kõigega: projekteerime ning anname suitsuluukide teemal nõu objekti arhitektile, tegeleme materjali hankega, vastutame selle paigalduse ning vajadusel elektritööde eest, tegeledes projekti valmides ka edaspidise haldusega”. Ettevõtte näol on tegemist justkui vahelüliga suhtlusel ehitaja ning kliendi vahel: “Kuigi otsene kontakt meie ja lõppkliendi vahel on minimaalne, panustame me märkimisväärselt projekti igal etapil, tegemaks kindlaks vastava hoonega kaasnevad nõudmised, et jõuda parima lahenduseni,” mainib Anastassia. Lisaks võib väiksemamahuliste projektide puhul, nt. eraisiku poolt ehitatav ladu, ette tulla olukordi, kus kliendiga suheldakse otse, ehitajate ja arhitektide sekkumiseta: “Sääraseid situatsioone esineb küll vähe, kuid teavitame klienti ka säärasel juhul ohutusnõuetest ning tema projektile enim vastavast suitsuäratusslahendusest”. Kuna olenevalt hoone suurusest ja eripäradest võivad objekti haldus ja Tuletõrjeameti kontroll teinekord olla kohustuslikud isegi niivõrd tihti kui neli korda aastas, on Anastassia arvates väga oluline usaldada antud töö kogenud spetsialistide kätte: “Sääraste tuleohutussüsteemide puhul on Eestis sätestatud normid, mille alusel ei saa klient ise kõnealuseid nõudeid täita - tegemist peab olema kvalifitseeritud inimesega, kellel on vastav haridus. Mitmed suitsuäratussüsteemid, mis on välja töötatud meie Saksamaa kolleegide poolt, lõpetavad õigeaegse hoolduseta töötamise või hakkavad eelseisvast kontrollist signaali abil märku andma. Seejuures on aga alati mõistlik pöörduda sama ettevõtte poole, kes vastutas paigaldamise eest ning teab tänu sellele projekti läbi ja lõhki”. Vastasel juhul on Anastassia sõnul tihti esinenud olukordi, kus teiste firmade esindajad ei suuda võõra süsteemiga piisavalt ruttu harjuda ning objekti hooldus jääb poolikuks, võimetuna vastama tuleohutuskontrolli nõudmistele. Ohutuse tagamiseks ning kliendi raha ja aja säästmiseks tuleks seetõttu töö algusest peale usaldada ettevõttele, mis on suuteline vastutama kõikide faaside eduka läbimise eest.

Reisiterminali suitsueemaldussüsteem
Foto: EuroventEST

Näiteid minevikust ning plaane tulevikuks

 Eurovent EST OÜ poolt läbi viidud töid saab igaüks oma silmaga hinnata Eesti eri nurkades, alustades kultuurihuvilistest KUMU´s ja Meremuuseumis, lõpetades ostlejatega Balti turul ning harrastussportlastega Arigato spordiklubis, mis paneb omakorda mõtlema nende edasistele plaanidele.

 Kuna suitsuluukide äri puhul on Euroopas praegu märgata selget turu jaonemist eri riikide vahel, on hetkel enamuse Eurovent EST OÜ klientide näol tegemist Eesti firmade ja asutustega. Sellegipoolest tõi eelnev edukas majandusaasta neile ka uued välismaised kliendid- nimelt tegeleb ettevõte nüüd tellimustega Soomest. “Jooksvalt majandusaastalt ootame veelgi enamat ning plaanide sujumisel kavatseme rajada Eestis mõned uued filiaalid, mis tegeleksid objektide haldusega, et pakkuda klientidele veelgi kiiremat ja efektiivsemat teenindust,” lisab Anastassia lõpetuseks.

www.eurovent.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785