12. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert soovitab: mida pidada silmas vannituba planeerides

Onnineni kvaliteetsete vannitoalahenduste tarnijate hulka kuuluvad Gustavsberg, Geberit, Oras, ja Hansgrohe ja Aco Nordic – vannitoa äravoolude terviklahenduse pakkuja.
Foto: Onninen
Millest lähtuda, millele mõelda ning mida silmas pidada, kui on käsil vannitoa ehitamine? Onnineni vannitoalahenduste ja küttesüsteemide projektijuht Ivar Pilv kirjutab, et ennekõike tuleb otsa vaadata oma soovidele ja võimalustele ning siis kaasata spetsialistid, et soovitud lahendused trendikad ja vastupidavad saaksid.

Kuidas alustada vannitoa planeerimist?

Esimene samm peaks olema see, et võetakse ette ruumiplaan ja visandatakse enda jaoks üles need soovid, mis kindlasti peaksid vannitoas olema. Aga mis seal siis peaks olema – see sõltub väga palju inimese soovist.

Vannituba on olemuselt ju tualettruum ehk hügieeniruum. See tähendab, et seal peaksid olema võimalused ennekõike esmaseks hügieeniks vajaminevate protseduuride läbiviimiseks. Inimene tuleb vannituppa mingi konkreetse sooviga. Seega peaks ruumis olema minimaalselt vann/dušš, valamu, segisti, WC ja peegel. Tähtis on ka piisav panipaikade olemasolu riiulite ja kappide näol.

Seejärel tuleks lahti mõtestada, kuidas ruum nii planeerida, et kõik näeks disainilt ilus välja, sinna mahuks vajalik tehnika ja kõik oleks praktiline ja ?mugav. Kindlasti tuleb arvesse võtta, kuidas on planeeritud vee juurde- ja äravool, vajalikud niiskus­tõkked, elektriseadmete ja valgustuse kaabeldus jne. Alati tuleb loomulikult otsa vaadata ka enda võimalustele, nii mahuliselt kui ka finantsiliselt.

Kuidas aga leida endale sobiv disain?

Ennekõike tuleks ringi käia avatud silmadega ning tutvuda erinevate trendide, lahenduste ja võimalustega. Vajadusel kaasata ka professionaal, kes saab oma teadmiste ja kogemustega aidata leida parimat lahendust. Loomulikult on eelarve väga tähtis ja tuleb enda jaoks selgeks teha, et soovid ja võimalused oleksid tasakaalus.

Vannitoa ehituslikud iseärasused

Kui soovid ja võimalused kaardistatud, tasuks kaasata spetsialist, kes vaatab üle, kas soovitud lahendused on tehtavad ning sobivad vannitoa ruumi. Professionaal suudab kiiresti teha selgeks, et näiteks need lahendused sellisel kujul ei sobi, sest nõuavad suuremaid ehitustöid või ümberehitusi, mida ruumis teha ei saa jne. Kindlasti peavad saama paika need viis elementi: vee juurde- ning äravool, ventilatsioon, küte ja elekter.

Lisaks tuleb jälgida, et materjalid, mida vannitoas nii mööbli- kui ka ehitusmaterjalina kasutatakse, oleksid niiskuskindlad. Sest vannitoas on ju kuld­reegel, et vesi peab kuskilt tulema ja kuhugi minema. Siin on aga väga oluline märgata, et vesi sellel teekonnal ja aurustumisel ei tekitaks niiskuskahjustusi.

Vannitoas on väga olulisel kohal ventilatsioon ehk õhuvahetus. Kui ehituslikult on niiskustõkked vannitoas korralikult paigaldatud, aga õhk ei vahetu ja ventilatsioon vannitoas tekkivat niiskust ära ei vii, siis selle kondenseerumisel seintel võib ikkagi tekkida erineva tasemega kahjustusi.

Trendid?

Põhjamaade ja Euroopa suurimate trendide puhul saab välja tuua, et mööbel asetatakse seina peale, kõik kommunikatsioonid aga paigaldatakse seina sisse: nii dušš, WC-poti ja valamute toeraamistik koos vee- ja kanaliliidetega, segistid kui ka muud vee juurde- ja äravoolud.

Trendidena võib kindlasti välja tuua ka igasugused elektroonilised ja WIFI-lahen­dused nii segistite kui ka duššide jaoks. Ehk teisisõnu, levinud on nutikad seadmed. Näiteks näitavad segistid kasutajale, missugune on veetemperatuur, voolukogus, neid saab ette programmeerida jne. Trendikad veeseadmed säästavad energiat ja vett, summutavad veevoolu müra, dušid lubavad kasutajal valida sobivat muusikat, valgus­tust ja režiimi ning jätavad perekonnaliikmete eelistused meelde. Ja ka WC-pottide juures on olulisteks märksõnadeks nutikad lahendused. Uuemad pottide/bideede lahendused salvestavad erinevate kasutajate eelistusi. Loomulikult on kaasaegne portselan mustust hülgava kihiga ja WC-pott ilma baktereid koguva sisemise ääreta.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et vannituba ehitades peab lähtuma praktilistest vajadustest. Väga oluline on kasutada kvaliteetseid materjale, disainis võiks läh­tuda oma soovidest ning olenevalt eelarvest tasub mõelda ka nutikate lahenduste kasutamisele.

Võtke ühendust meie spetsialistidega, kes aitavad leida sobivad lahendused teie vannitoale: [email protected].

ONNINENIST Onninen pakub töövõtjatele, tööstusele, riiklikele organisatsioonidele, tehniliste toodete müüjatele ja tarnijatele laiaulatuslikke materjali- ja infovoo lahendusi. Oleme Soome ettevõte, mis tegutseb alates aastast 1913. Onninen kuulub Kesko gruppi.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785