23. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Funk-majadele loodud Lamilux katuseaken võitis Saksa disainiauhinna

Lamilux CI-süsteem väljastpoolt.
Foto: Lamilux
Nii era- kui tööstuslikku ehitajat ja ehituse tellijat ühendab tänapäeval üks võtmesõna – energiatõhusus. Kui akende puhul tähendab see paljude jaoks eeskätt korralikku soojapidavust, siis tegelikult hõlmab see enda alla ka päevavalguse maksimaalset kasutamist. Eriti oluline on see Eesti niigi valgusnapis keskkonnas. Loomuliku lahendusena tulevad siin mängu katuseaknad.

Eesti turul on saadaval mitme erineva tootja katuseaknaid, kuid saksa firmal Lamilux tõuseb nende seast lisaks energiatõhususele esile veel mitmel erineval põhjusel. Tegelikult on Lamiluxi puhul õigem rääkida mitte lihtsalt katuseakendest, vaid terviklikest päevavalgussüsteemidest, mille alla kuuluvad lisaks akendele ka valguskatused, valgusseinad, erinevad moodulsüsteemid, katusekuplid, suitsuluugid ja isegi fotogalvaanilised paneelid ehk päikesepatareid.

Energiatõhususe kõrgem tase

Aastatepikkune arendustöö lubab Lamiluxil pakkuda täiesti külmasillavaba konstruktsiooni, mis omakorda minimaliseerib kondensaadi teket akendele. Lamiluxi katuseaknad on varustatud mitmeastmelise topelt tihendussüsteemiga alusraami ja katuseluugi vahel. Energiatõhusust suurendab veelgi võimalus integreerida katuseaknasse kuni neli kihti plastikklaase. Lisaks sellele on kiudsarrusega plastikust alusraam isoleeritud terve pinna ulatuses, mis lisaks energiasäästule pakub ka tippklassi heliisolatsiooni.

Tunnustusena Lamiluxi kõrgetele energiatõhususe standarditele on Lamiluxi CI-system klaaselement FEnergysave sertifitseeritud Darmstadtis (Saksamaa) asuva Passiivmaja Instituudi poolt esimese passiivmajadele sobiva valgusluugina, vastates kõrgeimale energiatõhususe klassile phA Advanced Component. 

Lisaks energiasäästule on Lamiluxi F100 katusekuppel testitud esimesena maailmas hoovihmade ja tormi tingimustes, kupli hoovihmakindluse klass E1500 muudab selle eriti sobivaks Eesti vihmasesse kliimasse.  Kolmekordse F100 katusekupli U-väärtuseks on sealjuures horisontaalasendis (0,9W/(m2K).

„Kui paljud tootjad mõõdavad oma katuseakende U-väärtust vertikaalasendis, siis Lamiluxi katuseakendel on suurepärased näitajad ka horisontaalsena,“ kinnitab VBH Estonia tootejuht Tarmo Väli.

Lamilux CI-süsteem LED valgusega.

Lamekatustele loodud

Suur tootevalik lubab Lamiluxil pakkuda sobivaid lahendusi nii avalikele-, tootmis- ja ärihoonetele kui ka eramajadele. Kõrgeim energiatõhusus annab võimaluse Lamiluxi katuseakendega katta ka suuremaid pindu, mis muudab interjöörid kauniks ja valgusküllaseks.

Lamilux on eriliselt pühendunud lamekatustele mõeldud katuseakendele. Kui suur osa Lamiluxi toodangust on kasutusel eeskätt avalike- ja tööstushoonete juures, siis pakuvad lamekatustele mõeldud aknad laialdaselt võimalusi nende kasutamiseks Eestis populaarse minimalistliku funkstiili juures.

 „Tänu oma silmapaistvale klaasarhitektuurile on Lamilux saanud Euroopas turuliidriks kiududega tugevatud plasti tootmises,“  täiendab Lamiluxi tootejuht Tarmo Väli. „Meie jaoks pole probleemiks valmistada ka terve valguskatus, mis peab vastu põhjamaistele tormidele, vihmadest rääkimata.“

Rõõmustab arhitekte ja projekteerijaid

Tänu tihedale koostööle arhitektide ja projekteerijatega on Lamilux spetsiaalselt nende jaoks välja töötanud erilise BIM-platvormi, kus on saadaval kogu info toodete kohta ning võimalus mugavalt alla laadida tehnilisi jooniseid, mida hoonete projekteerimisel kasutada. Lamiluxi katuseakende moodsad vormid, sile ja puhas töötlus annavad neile filigraanse välimuse, profiilipindade suur värvivalik aga avardab arhitektide fantaasiat.  

Lihtne ja mugav on ka akende paigaldus. Katuseakende avatäide on on koostatud nii, et töömaal eraldi montaažiaega ei vaja. See annab arvestatavat kokkuhoidu suuremahuliste objektide puhul.

Aken, mis valgustab ka öösel 

 „Ühe viimase uudisena tahaks välja tuua LED-valgustusega katuseaknad, mis võtavad vajaduse eraldi laevalgustuse järele,“ täiendab Tarmo Väli. „See on nii mugavuse kui ka disaini poolest täiesti uus tase katuseakende juures.“ Lamiluxi püüdluseid on vääriliselt hinnatud - lisaks varasemale mainekale Red Dot disainiauhinnale võitis Lamilux tänavu oma päevavalgussüsteemi eest ka Saksamaa 2017. aasta disainiauhinna.

Lamiluxi katuseakende kasutusmugavust suurendab veelgi suur valik erinevat lisavarustust. Saadaval on nii sisemised kui ka välimised rulood, mootorid akende avamiseks ja sulgemiseks, taimerid, tuule- ja vihmaandurid. Andurite abil saab Lamiluxi katuseaknad ühendada targa maja süsteemi, akende kontrollimiseks on nii Androidi kui iOS keskkonna jaoks saadaval Lamilux Smart Home rakendused. Rakenduse abil saab reguleerida ruloosid, kardinaid, aknaid avada-sulgeda, jälgida õhuniiskust, valguse hulka, sise- ja välistemperatuuri, sademeid ja tuule kiirust.  

Rohkem informatsiooni Lamilux kohta saab Lamiluxi Eesti maaletooja VBH Estonia esindusest või aadressil www.vbh.ee.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785