27. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida peab teadma kinnitusvahendi ostmisel?

ITW Construction Products OÜ Baltikumi müügijuht Henry Tartes.
Konkurents turul on tihe ning nii tuleb ette kahetsusväärseid olukordi, kus odava hinna pakkujad püüavad klientidele hämada. Tegelikult peab iga kandvatesse konstruktsioonidesse paigaldatava kinnitusvahendi pakendil olema kinnitus selle sertifikaadi olemasolust ning sisalduma info tootja, toote ja vastavate normide kohta.

Kui Peeter Kukel (nimi muudetud) tuleb ühel päeval hea mõte ehitada terrass oma aeda, siis hakkab ta otsima selleks sirgeid laudu. Kulub kaks nädalat ja lauad on käes. Nüüd on vaja veel kruvisid sinna juurde. Läheb ehituspoodi ja leiab terrassikruvid. Pakendi peale on kirjutatud „Välispidiseks kasutamiseks, klass C3“. Teatavasti on klass C3 väljas kasutamiseks. Ostab kruvid ja ehitab terrassi valmis. Peeter on rõõmus nagu ikka inimene, kes oma kätega midagi valmis on teinud.

Selline on tulemus, kui valesti valitud kiilankrud või betoonikruvid.

Õnnetu, ent õpetlik juhtum terrassiga

Aga oh õudust! Kahe nädala pärast on terrassikruvide ümber tekkinud pruunid laigud. Peeter on õnnetu ega tea, mida teha. Läheb oma muret kurtma naabrimehele ja ennäe, naabril samasugune pruunilaiguline terrass. Kas ehk peabki nii olema? Igaks juhuks võtab Peeter ühendust firmaga, kes neid kruvisid maale toob. Kurdab oma muret, aga vabanduse asemel saab tõrelda, miks ta pole uurinud maaletooja kodulehel infot, kus kõik on must valgel kirjas: kus tohib kasutada ja kus mitte. Siiski vahetatakse valed kruvid õigete, roostevabade kruvide vastu välja. Aga juba on hilja. Terrassilauad on rikutud ja tuleb ka need välja vahetada.

Selline on tulemus, kui on valesti valitud välislaudise kinnitused.

Kommenteerib ITW Construction Products OÜ Baltikumi müügijuht Henry Tartes:

„Tänapäeval, kus pakkumine ületab nõudlust ikka kordades, leiavad inimesed endale ise lahendused. Ostavad kauba ära, aga ei pööra tähelepanu pakendile, kus peaks olema kirjas tootja, kes võtab vastutuse selle pakendi sees oleva sisu kvaliteedi eest. Abi pole sellestki, kui ümbrisel on olemas kinnitus sertifikaadi olemasolust. Kui juhtub, et tuleb teha reklamatsioon, siis polegi kellelegi teha. Praegu on olukord, kus turul esineb palju sellist pettust, et sertifikaat on olemas, aga tootjat märgitud pole.“ 

Tartesele hakkas Kuke terrassi juhtum huvi pakkuma ja ta otsustas uurida, kus viga tehti. Küsis kahjukannatajalt, mis kruvisid ta kasutas, läks poodi ja ostis endale ka selle karbi. Edasi võttis ühendust riikliku ehitusjärelevalvega ja teatas sellest juhtumist. Ehitusjärelevalve võttis ühendust maaletoojaga ja nõudis selle kohta selgitust. Selgus, et sertifikaat on olemas ja sellel on kirjas, et immutatud ja termotöödeldud puidul ei tohi neid kruvisid kasutada. Lisaks veel, et kruvi ei tohi väga kiirete pööretega keerata, vastasel juhul tuleb kruvi rooste eest kaitsev pinnakate maha. Kõike seda võib lugeda sertifikaadist, aga mitte pakendilt.

Selline tulemus, kui on valesti valitud kinnitid.

Ostja ei tea oma õigusi

Henry Tartes kommenteerib: „Ostjal on alati õigus küsida müüjalt toote sertifikaati näha. Inimesed ei tea, et see õigus on olemas ja on firmasid, kes kasutavad seda ära. Kui ostja saab müüjalt sertifikaadi, siis tasub tal kontrollida, kas see on välja antud just sellele tootele. Ja kui tootel on ainult sertifikaat, aga tootjat märgitud pole, ei tasu seda siiski osta.“

2011. aasta aprillist peab CE-märgisega kinnititel olema ühesugune nõuetele vastavuse selgitus ehk vastavusdeklaratsioon ja see peab olema kohalikus keeles. Pakenditel ette nähtud CE-märgis tuleb esitada tootestandardis.

KOMMENTAAR

Indrek Kalev

Moodulmajade tootja Harmet ostujuht

Oleme üle kümne aasta kasutanud ITW kinnitusvahendeid ja tööriistu. Kümme aastat räägib ise enda eest, oleme väga rahul. Paigas on ITW toodete hinna ja kvaliteedi suhe. Samuti on oluline see, et ITW väga heade tööriistadega ei saavutata mitte ainult parimat tulemust, vaid hoitakse ka kokku kallist tööaega. Henri Alas

Ehitusettevõtte EFC Norge AS peadirektor

ITW teenuseid kasutame küllaltki suures ulatuses. Ostame neilt suure osa vajaminevatest kinnitusvahenditest, tööriistadest ja samuti kasutame nende tugiteenuseid. Oleme veendunud, et dokumentatsioon on ITW-l hästi paigas. See tähendab, et kui peaks tekkima küsimusi sertifikaatide õigsuse ja toote vastavuse kohta, siis saame Henrylt alati abi. Hindame nende tööriistade ja kinnitusvahendite kvaliteeti ning kiiret ja korralikku hooldust. Praegu on nad meie hinnangul ühed kiiremad ja täpsemad Eestis ? tööriistad ei jää hooldusesse nädalateks kinni ning ka teenindus on heal tasemel.

Faktid ITW kohta

ITW asutati 1912- Eestis tegutseb ITW aastast 1995- Kontserni kuulub 84 ettevõtet- Tegutseb 57 riigis- Töötajaid 48 000- 19 000 patendiga

Tasub teada

Rahvusvahelisse Illinois Tool Worksi (ITW) kontserni kuuluva ITW Construction Productsi eesmärk on välja töötada erinevaid ehituslikke kinnituslahendusi ning aidata selle kaudu oma partneritel, sealhulgas majatehastel ning ehitusettevõtetel pakkuda parimat kvaliteeti.Tootmisettevõttena jälgib ITW hoolikalt oma ökoloogilise jalajälje suurust ning kasutab oma tootmises võimalikult loodussõbralikke materjale. See ei pruugi olla kõige soodsam lahendus, aga ITW jaoks oluline. Tänapäeval mõeldakse aina enam roheliselt ka ehitusvaldkonnas ning pööratakse tähelepanu sellele, kuidas materjalid on toodetud ning kui palju selleks loodusressursse säästetud. ITW-l on tehased peaaegu igas maailmajaos. Aastatega on ITW kokku ostnud parimaid kvaliteetseid kinnitusvahendeid ja tööriistu valmistavaid ettevõtteid. ITW tooted on saadaval kõigis suuremates ja professionaalsemates kauplustes ning kui vajalikku toodet poes parasjagu saadaval pole, saab kõike tellida.

ITW-le kuulub üle 19 000 patendi ning ettevõtte tootearendusosakond panustab pidevalt uute toodete väljatöötamisse. Lisaks kinnitustarvikutele pakub ettevõte kõrgeima kvaliteediga tööriistu professionaalidele: elektri- ja akutööriistad, suru-õhutööriistad, gaaslahendusega impulsstööriistad ning padrunite peal töötavad montaažitööriistad betooni ja raua sisse naelte laskmiseks. Samuti pakub ITW Construction Products tööstuste tootmisliinidele automatiseeritud naelutus- ja klammerdusportaale.ITW Construction Productsi olulisemad kaubamärgid:1.    Spit on olnud alates 1949. aastast Euroopa juhtivaid brände betoonikinnituste ning ka gaasi- ja montaažinaelutite tootmise alal.2.    Paslode on tuntuim kaubamärk impulssnaelutite ( gaasiga töötavad) tootjate seas. Paslode kaubamärgi alla koonduvad sel aastal ka Duo-Fasti profiehitajale mõeldud pneumaatilised tööriistad ja kinnitustarvikud.3.    Sima (Paslode) laias tootevalikus leidub tarvikuid kanduritest ja ehitusnurkadest naelte ning kruvideni.4.    Haubold on traditsioonidega Saksa naelutite tootja, pakkudes nii klambripüsse ja klambreid kui ka trummelnaeluteid.5.    Adjufix pakub ainulaadset kinnituslahendust akende ja uste paigaldamiseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785