28. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nippe ja nõuandeid otssaega töötamisel

Tööriistamaailma spetsialistid jagavad hüva nõu, kuidas tööriistaga kõige paremini toime tulla.

Väldi terade võnkumist

Olles oma iseloomult väga agressiivselt lõikavad tööriistad, tekitavad otssaed päästikut vajutades üpriski palju vibratsiooni. Kogu see vibratsioon kandub aga muidugi üle saetera otsa, mis hakkab lõigatavast materjalist välja turritades küljelt küljele võnkuma. Mida rohkem saetera lõigatava materjali tagant välja ripub, seda intensiivsemaks võnkumine muutub; see võib aga teatud juhtudel lausa tera kõveraks painutada. Seetõttu on ka erineva paksusega materjale lõigates rangelt soovitatav kasutada õige pikkusega tera ning ideaalis peaks see vaid ca. 5 cm lõigatava materjali tagant välja paistma.

Kasuta kogu saetera potentsiaali

Tavaliselt surutakse sae alustald lõike tegemise ajal vastu lõigatavat materjali ja seda ka heal põhjusel - see vähendab tunduvalt masinast tulevat vibratsiooni ning tagasilöökide (tera jääb äkitselt materjali kinni) tekkimise võimalust. Seetõttu on ka loogiline, et tera hambad nüristuvad esimesena just alustalla juurest. Kuna kõik saetera hambad, mis ei ole alustalla vahetus läheduses on aga suures ulatuses veel teravad, reguleeri alustald julgelt väljapoole ning kasutad järsku justkui uut tera. NB! Kõikidel otssaagidel seda funktsiooni kahjuks pole.

Kaitse lõikamisel delikaatseid pindasid

Üldiselt ei sobi otssaed oma agressiivse lõikemaneeri poolest delikaatsete tööde tegemiseks, kuna lisaks sellele, et ilusat lõikejoont on palju keerulisem saavutada, kipuvad need tööriistad ka pinna, mille peal lõiget tehakse suure vibratsiooniga ära lõhkuma. Kui muud tööriista aga parasjagu käepärast pole, saab oskuslik meister ka otssaega hakkama. Lõike tegemiseks kasutatava pinna kaitsmisel siiski pelgalt sae alustalla üle teipimisest ei piisa (nagu seda tikksaagide puhul tehakse). Pindade kaitsmiseks võta tükk toruisolatsiooni ning lõika see keskelt pooleks. Saadud pehmendus teibi lihtsalt alustalla külge ning alusta lõiget aluspinna kahjustamise pärast muretsemata.

Lõika pindadega tasa

Pikemad lõiketerad on lisaks jämedamate materjalide lõikamisele ka suurepärased vahendid pinnaga tasa (näiteks paralleelselt mööda põrandat või seina) lõikamiseks. Selleks suru pikem tera lihtsalt vastu pinda, mida mööda soovid lõigata ning vajuta päästikule. Kuna enamik otssae terasid on piisavalt õhukesed, painduvad need natukese jõuga üpriski kergelt siledalt vastu pinda.

Ka nürid terad on kasulikud

Iga nüriks läinud tera ei maksa ära visata, kuna lisaks plastiku lõikamisele saab nendega ka sellistest materjalidest läbi süüa, mis uhiuued terad mõne sekundiga ära nüristaks. Seega järgmine kord kui näiteks kiltkivipuistega bituumenist rullmaterjali lõikama hakkad, kinnita otssaele hoopis vana, juba eelnevalt korralikku kasutust saanud tera ning jäta uus vähem destruktiivseteks lõigeteks.

 

Saetera läks kõveraks?

Otssaega lõigates on tagasilöögid kahjuks paratamatud. Tavaliselt lõppeb see aga lõiketera kasutuskõlbmatuks paindumisega. Tera ei tasu aga kohe prügikasti visata - lihtsalt aseta see mõne sirge puuklotsi peale, võta haamer ja tao tera jälle sirgeks, püüdes mitte saehammaste pihta lüüa. Enamikke otssae lõiketeri on võimalik sel moel sirgendada ja seega neist ka uus elu kätte saada.

Pikenda terade eluiga lubrikandiga

Teradega erinevaid materjale lõigates lähevad need hõõrdumise tagajärjel paratamatult kuumaks - eriti, kui nendega järjepidevalt metalli lõigata. Kuumad terad kipuvad aga kiiresti nüristuma, kuna metall muutub temperatuuri tõustes aina pehmemaks. Terade säästmiseks, eriti metalli lõigates, kata need kas spetsiaalse saetera lubrikandiga või selle puudumisel kasvõi suvalise õliga. See aitab terasid lõikamise ajal jahedamana- ning viimase hambaid metallipurust puhtamana hoida, pikendades märgatavalt nende eluiga.

Lõika plastikut efektiivsemalt

Need, kes tavalise puidusaeteraga varustatud otssaega plastikut lõiganud on, teavad, et selle teravad hambad tahavad seda materjali pigem katki rebida kui seda puhtalt lõigata. Lisaks on lõigatavat tükki ka äärmiselt keeruline paigal hoida, kui saehambad sellesse pidevalt kinni haakuvad. Muidugi on olemas ka spetsiaalselt plastiku lõikamiseks mõeldud otssaeterad, kuid neid ei pruugi parasjagu käepärast olla. Tegelikult sobib plastiku lõikamiseks suurepäraselt ka mõni nüriks läinud tavaline puidusaetera. See meetod on üllatavalt efektiivne ning tera sulab materjalist üsna kiiresti läbi.

Pane tera tagurpidi masinasse

Kui soovid midagi, näiteks ukseava alumist tala, täpselt põrandani lõigata, pane saetera lihtsalt tagurpidi masinasse ning saadki vajaliku lõike tehtud. Tagurpidi asetatud saetera teeb pinnaga paralleelselt lõikamise lihtsamaks, kuna käepide ei jää sellisel juhul ette. Tera tagurpidi pessa asetamise funktsioon on enamikel otssaagidel olemas ning mõned lubavad lõiketeri isegi neljas erinevas suunas saagi kinnitada.

Muuda lõikenurki

Lõigates paksemat materjali, muuda lõigates vahepeal lõikenurka. Tänu vähendatud hõõrdumisele lõikab masin nüüd kiiremini materjalist läbi. Kui vähegi võimalik, hoia ka sae alustald tugevalt vastu lõigatavat materjali. see vähendab otssaest tulevat vibratsiooni kätele ja hoiab lõigatavat tükki ringi liikumast.

Millal kasutada pendelliikumist?

Paljudel, kuid mitte kõikidel otssaagidel on ka pendelliikumise funktsioon. Kui oled sellise sae õnnelik omanik, saad sellega oma lõigete kiirust märgatavalt suurendada. Lõigates tavalist puitu, lülita saag maksimaalse pendelliikumise peale. Kui lõikad puitu, milles on ka naelu, reguleeri pendelliikumine (kui võimalik) poole peale. Metalli lõigates lülita see funktsioon aga välja, kuna pendelliikudes kipub saetera metalli lõigates selle pinnal lihtsalt ringi libisema ja tohutult vibreerima, mis lõikekiiruse suurendamise asemel seda hoopis aeglustab.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785