16. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erinevad võimalused puidu viimistlemiseks sisetöödel

Foto: Värvikeskus
Puit on nii üldehituses kui ka siseviimistluses laialt tuntud materjal, mille omanäolisust ja kvaliteeti soovitakse enamasti säilitada. Siseruumides kasutame puitu põranda, seinte, lae, tugipostide ja mööblina. Värvikeskuste Grupp OÜ Tartu Värvikeskuse konsultant Tarmo Lorvi toob järgnevalt välja variandid, mis viimistlused erinevatele puitpindadele sobivad.

Puidust pindade viimistlus peab kaitsma puitu kulumise, määrdumise ja niiskuse eest. Pindade tugevdamiseks viimistletakse puitu selliste toodetega, mis täidavad puidu poorid ja moodustavad samaaegselt kulumiskindla ning vastupidava kaitsekihi. Nii saabki kaitsta oma puitmööblit, põrandat ja seinu niiskuse ning mustuse eest.

Õlitamine sobib töödeldavatele pindadele kasutamine annavad puidu pinnatöötluses väliselt erinevad tulemused, aga eesmärk on neil üks – tugevdada puidu kaitsekihti ning anda puidule pikema kasutusaja ning kauni väljanägemise.

Õliga viimistlemine tugevdab puidu pindmist kihti ja muudab selle siidjalt läikivaks ning mustusthülgavaks. Puusüü mustrid tõusevad esile ning säilib puidu naturaalne välimus. Õli on suurepärane lahendus, kui on vaja töödelda põrandat või tööpinda. Õli tungib sügavale puidu sisse ja tihendab seda, tekitades puidu sees kaitsekihi. Puit muutub seeläbi tugevamaks ning tihedamaks, mustus ei imendu pinna sisse. Õlitatud pind jääb loomulik ja soe.Puit peab õlitamisel olema kindlasti puhas, eelnevalt töötlemata. Kui pinda on varem viimistletud mõne muu tootega, tuleb see puhtaks lihvida või värvieemaldusvahendiga viimistluskiht eemaldada.Näiteks ei sobi õlitamine varem lakitud ja värvitud pindadele, sest õli peab saama puidu sisse imenduda. Kui soovite õli tooni muuta, tuleb samuti pind puhta puiduni puhastada. Eelnevalt värvitu õliga õlitatud pinda aga tumedamaks õlitada ei saa, kuna puit imeb õli sisse erinevalt ning ka kulumine on ebaühtlane. Tumedam õli ei saa ühtlaselt aluspinda imenduda ning tulemus jääb laiguline.Tiheda läbikäimisega põrandaalasid on vaja alguses uuesti õlitada iga 3-4 kuu järel, vähese läbikäimisega alasid 1-2 korda aastas. Õlitatud põrand muutub hooldusõlitamiste käigus järjest vastupidavamaks.Põrandatele sobivad tooted on Amello põrandaõli, Synteko Natural, Synteko Hardwax Oil ja Osmo põrandaõli. Mööbli õlitamiseks soovitame kasutada Osmo õlivaha.Vahatamine kaitseb puitu väga hästi

Lisaks õlitamisele saab puitpindu kaitsta ka viimistlusvahaga. Vahatatud pind on siidmati läikega, vett- ja mustust hülgav, antistaatiline ja hingav. Vahatamine tugevdab hästi eelnevalt viimistletud puitpõrandat ja mööblit: näiteks saab seda kasutada pärast õlitamist, sest see täidab lisaks õlile puidupooride pealispinnad ja moodustab pinnale kaitsva kihi mustuse ning vee vastu. Kulunud või rikutud kohtades saab aga vahaga teha kohtparandust ilma kogu pinda üle tegemata.Erinevate õlide ja vahade

Põrandatele sobivad vahad on näiteks Amello õlivaha ja Karnauba vesivaha, mööblile soovitame kasutada Amello mööblivaha, Amello õlivaha, Amello linaõlivaha või Karnauba vesivaha. Seintele sobiks Amello linaõlivaha ning töötasapindadele Amello Tööpinna õli.

Värvimine on lihtsaim võimalus toonimuutmiseks

Värvimine on mugav viis puidust esemete tooni muuta. Arvestama peab sellega, et puidule iseloomulik muster ei jää pinna alt läbi kumama. Praegu on saadaval palju kvaliteetseid veepõhiseid värve, mis aja jooksul ei kollastu ning säilitavad oma esialgse värvitooni ning õige töövahendiga peale kandes jätavad sileda ja ühtlase värvipinna.

Enne värvimist veenduge, et aluspind oleks kuiv ning puhas tolmust, mustusest ja rasvast. Pinna puhastamiseks kasutada leiget või sooja vett, tugevasti määrdunud pinna puhastamiseks ka pesuvahendit Cleaner, vältige kodukeemiat, mis võib jätta pinnale mustusthülgava kihi, mis ka värvi nakkumist raskendab. Varem värvitud või lakitud puitpind on soovitav enne pinna värvimist karestada parema nakke saamiseks liivapaberiga ning kruntida vastavalt aluspinnale kas veepõhise või lahustipõhise kruntvärviga. Pärast esimese kihi kuivamist teha kerge vahelihv, et pinnale tõusnud puidupinnud maha lihvida. Lõppviimistlusena kanda värv pinnale kahes kihis.Põranda ja seina värvimist on soovitav alati alustada valguse langemise suunas. Korraga võiks värvida 4-5 lauda ning kogu pind värvida järjest, katkestusteta. Siledat põrandapinda on soovitatav värvida madalakarvalise veluurrulliga. Värvitud pinnad saavutavad tavaliselt oma tugevuse ühe nädala pärast peale pinnale kandmist. Seega kergemad mööbliesemed võib põrandale paigutada vähemalt 24 tunni möödudes värvimisest, kuid põrandakatete paigaldamisega, raske mööbli ja raske kasutuskoormuse rakendamisega on soovitav viivitada vähemalt üks nädal peale värvimist.Põrandatele on sobivaks värvitooteks Epolan, seintele ja mööblile sobivad hästi Master Novus värvid.Puitpindade viimistlusvahendeid ja –võimalusi siseruumides on tõesti tänapäeval igale maitsele ning vajadusele. Kauni tulemuse saavutab lihtsalt: jälgides toodete kasutusjuhendeid ja kasutades õigeid töövahendeid, on tulemuseks on kauakestev ja harmooniline elukeskkond.

Puitu võib ka toonida peitsides

Puitpindade peitsimine on suurepärane võimalus saavutada soovitud tooni, rõhutada puidu loomulikku ilu ja tekstuuri, imiteerida väärispuitu, varjata puidusina ja tõsta heledate puiduliikide vastupidavust päikesekiirguse eest. Peitside puhul on võimalik valida vesialuseliste või lahustibaasiliste vahel. Väga oluline on peitsitud toode hiljem kaitsva viimistlusvahendiga katta, et kaitsta pinda määrdumise eest ning võimaldada hilisemat pinnapuhastust. 

Uue, lakkimata puidu jaoks on parim valik peitsida vesialuselise dekoratiivse puiduviimistlusvahendiga, näitex Pinotex Interior või piiritus- või vesialusel peitsiga. Mõlemal on suur toonivalik ning neid on lihtne peale kanda ka pintsliga. Samuti võib kasutada vanal puidul Pinotex Interiori, kuid see eeldab eelneva laki täielikku eemaldamist. Pinotex Interiori saab kasutada nii seintel, lagedel, põrandal, aga ka mööblil. Põrandatele sobivateks peitsideks on Tintex peitsid ning nii põrandate, seinte kui ka mööbli puhul on väga heaks tooteks Pinotex Interior.

Peitsida saab valgemaks või tumedamaks, aga kes soovib, et okaspuit jääks värske ja loomulik, saab kasutada pleekimisvahendit Synteko Lut. Pleegitaja kaitseb okaspuitu kollastumise eest ja hoiab puitpinna heledana paljude aastate vältel. Toode sobib kasutamiseks põrandal, mööblil, ustel, puitpaneelidel, lagedel, jne

Lakkimine annab tugeva kaitsekihi

Kodustes tingimustes on puidul mugav kasutada vee baasil lakki. Veebaasil lakk kuivab kiiresti ja pole ebameeldiva lõhnaga. Lakke on saadaval on matti, poolmatti, poolläikivat ja läikivat.Lakkides püüdke vältida loikude teket, sest nende mõjul võib puidutoon jääda ebaühtlane. Puitpinna tõhusamaks kaitsmiseks tasuks töövahendina eelistada pintslit. Lakk tuleb kanda pinnale pideva kihina piki puidukiudu. Enne järgneva kihi pealekandmist on soovitatav pind kergelt üle lihvida. Lihvimise järel eemaldada pinnalt lihvimistolm. Uus puitpind lakkida 2-3 kihis, varem lakitud pind 1-2 kihis. Lakkige kogu pind järjest, laskmata lakil vahepeal kuivada. Vastlakitud pinda ei ole soovitatav enne puudutada, kui lakk on kuivanud. Üldiselt saavutavad põrandalakid oma tugevuse ühe nädala pärast peale pinnale kandmist. Seega kergemad mööbliesemed võib põrandale paigutada vähemalt 24 tunni möödudes lakkimisest, põrandakatete paigaldamisega, raske mööbli ja raske kasutuskoormuse rakendamisega on soovitav viivitada vähemalt üks nädal peale lakkimist. Põrandatele on parimaks lakiks Celco Parquet, Celco Terra ja Synteko Pro Classic, seinte ja mööbli puhul soovitame Celco Aqua ja Celco Sauna tooteid.

Värvikeskuste Grupp OÜ 

Kadaka tee 32, Tallinn, 

Peterburi tee 52a, Tallinn Ringtee 4, TartuPapiniidu 19, Pärnutel: +372 505 2655www.varvikeskus.ee

www.facebook.com/minuvarvid

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785