15. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline peaks olema IT-spetsialistide värbaja?

Paljude IT-ettevõtete laienemine ning vajadus värvata spetsialiste välisriikidest on loonud olukorra, kus on vaja IT-spetsialistide värbaja abi, kes tegeleks potentsiaalsete kandidaatide otsimise, esmase hindamise ning sageli ka Eestisse tööle asuvate töötajate aitamise ja toetamisega.

 

IT- valdkond ning rahvusvahelisus teeb selle töö klassikalisest värbaja tööst mõnevõrra erinevaks ning seetõttu on hea läbi mõelda, millised omadused peaks olema heal IT-spetsialistide värbajal.

Erialased teadmised

IT-valdkonnas värbamisel võib kasuks tulla see, kui värbajal endal on IT-alased teadmised ning haridus ja/või töökogemus. Erialased teadmised annavad parema ettekujutuse antud valdkonnast ja aitavad tööd efektiivsemalt teha, eriti kandidaatide hindamisel. Ühtlasi võimaldab see kandidaatidele vakantsest ametikohast parema ülevaate anda – seda nii sisulise kui tehnilise poole pealt. Kui värbajal on vähemalt põhilised erialased teadmised olemas, saavad ka potentsiaalsed kandidaadid ennast juba esimestel vestlustel rohkem avada ning nii on juba varasemas staadiumis võimalik paremini mõista kandidaadi ja ettevõtte võimalikku sobivust. Ehk isegi rohkem kui praktiline kogemus, on oluline värbaja huvi IT-valdkonna vastu. Loogiline on, et kõigest ei saa kõike teada, ning seetõttu on pigem oluline informatsiooni otsimise ja analüüsimise oskus. See on eriti oluline just IT-valdkonnas värbamisel, sest IT-valdkond areneb ja muutub väga kiiresti ning pidevalt tuleb ise informatsiooni otsida ja ennast muutustega kursis hoida.

Hea suhtlemisoskus

Nii nagu paljudes teistes valdkondades, on ka IT-valdkonna värbamisspetsialistide puhul oluline väga hea suhtlemisoskus ja proaktiivsus ning seda mitmel põhjusel. Esiteks, väga head spetsialistid saavad tööpakkumisi peaaegu igapäevaselt ning seetõttu on oluline, et värbaja suudaks esitleda tööpakkumist, infot ettevõtte ja riigi kohta nii, et see püüaks tähelepanu ja tekitaks kandidaadis huvi. Tänases tööjõuturu olukorras ei saa kindlasti avaliku konkursi peale lootma jääda ning potentsiaalseid kandidaate tuleb iseseisvalt erinevate rahvusvaheliste kanalite kaudu otsida.Loomulikult on suhtlemisoskus väga oluline ka intervjuude läbiviimisel, kuid lisaks tavapärastele teemadele tuleb välja selgitada ka kandidaadi motivatsioon ning tegelik valmisolek Eestisse kolimiseks ja töötamiseks. Värvates kandidaate välisriikidest, pole kindlasti vähemtähtis ka pidev suhtlemine Eestisse tulnud töötajaga (ja tema perega), sest tihti on värbaja tööle asuva inimese (ja pere) kontaktisik, kellele saab alati loota ning vajadusel nõu ja abi küsida.

Rahvusvaheline värbamiskogemus

Kindlasti tuleb kasuks ka rahvusvaheline värbamiskogemus. Olles kokku puutunud kandidaatidega erinevatest riikidest, tekib parem ülevaade välisriikidest tulevate inimeste ootustest ja hirmudest ning seeläbi saab värbaja kandidaate edukamalt nõustada. Välisriigist saabuvale töötajale on väga oluline anda võimalikult hea ülevaade ja objektiivne informatsioon sellest, mis teda Eestis ees ootab ning millega tuleb arvestada. Paljud igapäevaeluga seotud küsimused, mis on Eestis elava inimese jaoks tavapärased ning iseenesestmõistetavad, ei ole seda välisriigist tuleva inimese jaoks, ning seetõttu on oluline ka enda hinnangul vähemtähtsaid aspekte inimesele seletada. Tähtis on heale kandidaadile mõista anda, et ta on oodatud (nii Eestisse kui ettevõttesse) ning selle mulje jätabki eelkõige värbaja oma suhtumise, suhtlemisoskuse ja pühendumusega.

Kindlasti ei ole eelmainitud omaduste ja kompetentsiga inimese leidmine lihtne, sest paljud IT-valdkonna teadmiste ja kogemusega inimesed teevad erialast tööd. Lisaks pole kõikidel ettevõtetel ka vajalik ettevõttesse tööle võtta täiskohaga IT-spetsialistide värbajat, sest sageli pole värbamisvajadus stabiilne. Sellisel juhul on hea teha koostööd ettevõttega, kes on spetsialiseerunud värbamisele IT-valdkonnas ning kellel on olemas vajalik kontaktvõrgustik, teadmised ja oskused.

CTRL on personaliotsingufirma, kes on spetsialiseerunud värbamisele IT-valdkonnas. Meeskonnas on ka IT-valdkonna erialateadmistega värbamisspetsialiste, kes tegelevad rahvusvahelise värbamisega igapäevaselt. Lisaks aitavad nad tööle asuvatel kandidaatidel Eestisse kolida ning end sisse seada.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785