10. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Katus vali talvel!

Kui plaanite vahetada katust või ehitate uut maja, võib talv olla just hea ja rahulik aeg, et koguda rohkem informatsiooni materjalide valiku ja planeeritud tööde kohta.

Katus on maja oluline osa ja tal on täita oma kindel funktsioon. Katus peab kaitsma maja konstruktsioone ja tagama majas elanikele hea ja turvalise sisekliima. Hea, kui katuse eluiga oleks võimalikult pikk, sest siis on tegemist mõistliku ja tasuva investeeringuga. Korraliku ja pikaealise katuse saavutamiseks ei piisa ainult kvaliteetsest materjalist, väga oluline on ka paigalduse kvaliteet. Järgida tuleb tootja juhiseid paigaldamiseks.

Uue maja puhul sõltub katusematerjali valik kliendi maja arhitektuurilisest lahendusest, millega kõigepealt pannakse paika katuse tüüp – kas lamekatus või viilkatus ja seejärel saab keskenduda katusematerjalide valikule.

Betoonkatusekivi eelised on materjali looduslähedus ja materjali pikaajaline kestvus. Betoon on tugev, kindel ja pikaealine materjal. Betoonist katusekivi on tulekindel. Ökoloogiline jalajälg, mis jääb betoonkatusekivi valmistamise protsessist, on väiksem võrreldes teiste katusekattematerjalidega. Näiteks savikive tuleb tunde põletada kõrgetel kuumustel, et saada stabiilsete näitajatega katusematerjal. Betoonkivi ei vaja massiivset energiahulka, et saavutada nõutud tugevust. Hinna ja kvaliteedi suhe on betoonkatusekivi juures hästi paigas.

Kvaliteetne katus on läbimõeldud detailid! Ka ühtne värvilahendus on üks olulisi tegureid.

Tuleb meeles pidada, et katuse kate ei koosne pelgalt kividest, vaid oluline on terviklahendus, mis kestaks kaua. Tähtsal kohal katuselahenduse puhul on aluskate, tihendamise materjalid, ohutustarvikud ja läbiviigud. Kõik materjalid kokku peavad tagama katuse kestvuse ja veetiheduse pikkadeks aastateks. A-Tiilikate on Soome perefirma, kes toodab katusekive aastast 1997. Katuste paigaldamistele spetsialiseerunud ettevõte tegutseb neil aastast 1998. Katuselahendus, mida Soome perefirma pakub, on neil endal praktikas igapäevaselt testitud. Kõik väiksed detailid on paigas ja on mõeldud ka katuse üldmulje värvilahenduse peale – nii on enamik lisatarvikuid saadaval katusekividega samas toonis. 

Moodsad uuendused

Kuigi betoonkatusekivi kui katusekatte materjal on juba vana ja praktikas hästi ära proovitud toode, on siiski ka selles vallas tootearendused igapäevased. Betoonkatusekivide viimase aja uuendusteks on erinevad pinnakatted. Lisapinnakaitsed katusekividele on mõeldud värvitooni kaitseks ja ka samblatõrjeks. A-Tiilikate Aura Strong katusekivil on läikiv ja kauakestev UV-kaitsega pinnakate, mis hoiab katuse värvitooni kauem ühtlasena, kaitseb päikese pleegituse eest ja hoiab ka sammalt kauem eemal.

Betoonkivikatuse uusim trend on sile katusekivi, mis on kiirelt tõusnud populaarseks tooteks. A-Tiilikate sile katusekivi Aava sobib nii uuele majale kui ka vana maja katuse vahetuseks. Mõlemal juhul annab ta majale kergema ja stiilsema välimuse. Minimaalne nõutud kalle sileda katusekivi puhul on 14 kraadi. 

Talveperioodi on hea kasutada hinnavõrdluste kogumiseks!

Kuna talv on katuseehituses vaiksem periood, siis on hea just talvel koguda täpsemat informatsiooni ja hinnapakkumisi erinevatelt pakkujatelt. Nii saab rahulikult süveneda erinevate katusematerjalide omadustesse ning selgitada välja, mida kõike läheb vaja täiskompleksse katuse ehitamiseks.

Meie soovitame jagada hindade võrdlused toodete kaupa järgmisteks gruppideks, see annab parema ülevaate pakutava katuselahenduse kompleksusest ja maksumusest. 

Reakivid ja erikivid – selles grupis on oluline, et võrreldakse võimalikult samaväärseid tooteid, garantii aeg tootele, kivi kuju, sile või laineline, pinnakate. Betoon või savi.Aluskate ja tihenduslindid – aluskatteid on mitmeid, hingavad, mida saab kasutada tuuletõkkena, mittehingavad, mis on odavamad. Veenduge, et harjakivi alune tihenduslint on pakkumisel ja kas korstna tihendamiseks tooted on olemas.Neelu lahendus – erinevatel tootjatel on erinevad lahendused. Kindlasti uurige järele, mis värvi need tooted on, kuna kivide ühenduskoht katusel võib jääda päris kole, kui pakutava toote värv ei ühti katusekivi värviga.Katuse ohutustarvikute komplekssus – käigusild korstna juurde, katuseastmed, lumetõkked. Jällegi veenduge enne, mis värvi tooteid pakutakse, et ei oleks üllatus, kui kaup objektile jõuab ja värv hoopis teine kui katusekivil.Läbiviigud – vajalikud läbiviigud ventilatsioonile, antennile, katuseluuk.Kinnitusvahendid ja taaraTransport objektile – veenduge, kas on koos mahatõstega või juba koos katusele tõstega. Katusele tõste teenus eeldab, et katustööd on juba selles järgus, et aluskate ja roovid paigaldatud.

Küsige julgelt hinnapakkumisi. Kalkuleerime Teile sobiva katuselahenduse ja organiseerime logistika objektile, vajadusel ka koos katusele tõstega.

Jana Raudvere, Ruuftop OÜ tegevjuht

www.ehitatargalt.ee

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785