17. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Lõunakeskuse katus tõstetakse kõrgemale

Lõuna-Eesti juhtiv lamekatuste ehitaja Evari Ehitus alustas oktoobri keskel Tartu Lõunakeskuse vana osa katuste rekonstrueerimist. Ehitustööde käigus vahetatakse välja 5000 m2 ulatuses kogu katusekonstruktsioon ja 10 050 m2 ulatuses paigaldatakse katusele täiendav soojustuse kiht. Koos hoone uue osaga ehitatakse/rekonstrueeritakse Tartu Lõunakeskuse objektil sellel ja järgmisel aastal kokku 22 700 m2 lamekatuseid.

„Katuste rekonstrueerimise käigus eemaldame enamuse olemasolevast katusekattest ehk hüdroisolatsioonikihist ja selle all olevast tuulutussoontega villast, osadel katustest tuleb välja vahetada aga kogu vana katusekonstruktsioon. Tegemist on mastaapse tööga, kuid rekonstrueerimine viiakse läbi võimalikult vähe Lõunakeskuse äritegevust häirides,“ ütleb üle 25 aasta katuste ehitamisega tegelenud OÜ Evari Ehitus juht Rein Kala.

Rekonstrueeritavas osas ehitatakse katusekonstruktsioon uuesti ja paksema soojustusega. 5000 m2 vana katust avatakse täielikult, seejuures 3000 m2 sellest tõstetakse olemasolevast katusepinnast märkimisväärselt kõrgemale. Katuse kõrgemaks tõstmist alustatakse hoone kandepostide pikendamisega. 2000 m2 ulatuses jääb täielikult välja vahetatud katus küll samale kõrgusele, aga väljavahetamisele läheb katusekonstruktsioon alates profiilplekist lamekatuse aluskonstruktsiooniga. Kandva profiilpleki vahetusvajaduse tingib kõrgemaks tõstetava hoone vahetusse ümbrusesse tekkida võivate lumekottide täiendav koormus. 

Lisaks saab vana katuseosa 10 050 m2 ulatuses paksema soojustuse. Eemaldatud katusekihtide asemele paigaldatakse katusevillast Technoroof N30 150 mm paksune täiendav soojustuse kiht ja uus tuulutussoontega Isover villast OL-TOP 30 mm paksune lamekatuse tuulutussüsteemi kiht. Paigaldatud villale keevitatakse kahekihiline SBS bituumenrullmaterjalist kattekiht ehk vett pidav kiht ehk hüdroisolatsioonikiht. Katusekonstruktsioon kinnitatakse katuse profiilplekist kandekonstruktsiooni külge plasttüüblitega ja kinnituselementideks kasutatakse isepuuruva otsaga metallkruve.  kasutame nii tavakatuste, pööratud katuste, murukatuste, mätaskatuste, käidavate katuste, liiklusega koormatud katuste, seinte, põrandate, vundamentide, sildade, korrusparklate, terrasside, rõdude, lodžade ja teiste sarnaste ehitiste või rajatiste hüdroisoleerimisel,“ tutvustab Rein Kala ja lisab: „Katuse eluiga sõltub katuse asukohast, kasutusotstarbest, hooldusest, materjalist, lahendustest ja paigaldusest. Alati on soodsam teha töö üks kord ja korralikult, kui mitu korda ja uuesti ja jälle uuesti!“

Lamekatuste paigaldamise tehnoloogiat

Tartu Lõunakeskusele ehitati ka uus osa. Uuele osale, järjekorras 10. ehitusetapi raames, ehitas Evari Ehitus tänavu suvel lamekatuseid 7650 m2 ja tehti lisaks suures mahus täiendavaid töid. Katuse katteks kasutati taotluslikult valge puistega bituumenrullmaterjali. Keskuse uue osa katused koosnevad paljudest erinevatest eri tasapindadel olevatest katustest nagu Maksimarketi, kinosaalide, hotelli, erinevate ventilatsioonikambrite, terrasside ja paljude muude erinevate osade lamekatustest. Katuste aluskonstruktsiooniks olid nii raudbetoonist aluspinnad kui ka kandvast profiilplekkidest aluspinnad.

Evari Ehitus on 1991. aastal loodud ettevõte, millest on tänaseks kasvanud Lõuna-Eesti juhtiv lamekatuste ehitaja. Evari Ehitus ei kasuta tööde tegemisel juhuslikku tööjõudu, vaid firma töötajad on pikaajalise töökogemusega oma ala spetsialistid, kes läbivad järjepidevalt täiendkoolitusi ning on kursis katusevaldkonnas toimuvaga. Evari Ehitus teeb koostööd kõigi Eesti suuremate ehitusettevõtetega, kuid ehitusfirma klientideks on ka kinnisvara arendajad, ärikinnisvara omanikud, korteriühistud ja eramajade omanikud.

www.evari.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785