7. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks eelistada ehitise fassaadikattena metallfassaadi?

Ülemiste keskuse fassaad. Arhitektuurne lahendus ja fassaad AMB/Novarc Group AS, arhitektid Einar Aekeroy, Lauri Laisaar, Jaanika Ots, Katrin Kõlu.
Foto: Parmet
Ehitusmaterjalide sortiment laieneb ja täiustub aasta-aastalt ning oma uue või renoveeritava ehitise fassaadikattele mõeldes tasub kindlasti kaaluda metallitoodete kasutamist. Miks eelistada metallist fassaade, selgitab Erki Parik ASist PARMET®.

On hulganisti põhjuseid, miks mõelda just metallfassaadi kasutamisele ning eelistada seda alternatiivsetele fassaadikattematerjalidele. Näiteks võimaldab metall luua väga erinevate värvitoonide, pinnakatete, struktuuride ja vormidega fassaade, andes hoonele selliselt väga omanäolise ilme. Metallfassaad võib kõlada raskelt, kuid tegelikkuses on tegemist kerge ja õhulise lehtmetallist valmistatud materjaliga. Metalli saab vormida, lõigata ja painutada viisil, et see vastaks ka kõige spetsiifilisematele disaininõuetele. Seega on metallfassaadi kasutades arhitektil võimalik luua paindlikke, julgeid ja unikaalseid fassaadilahendusi, mis on ka põhjuseks, miks metallfassaade laialdaselt kasutatakse. On ju just fassaad see element, mida hoone juures esimesena märgatakse, mille järgi hoonet kirjeldatakse ja mäletatakse ning suuresti just selle läbi on võimalik ehitisele anda selle eripära.

Tõusva trendina võib täheldada perforeeritud fassaadide kasutamist, mis jätavad veelgi õhulisema ja kergema mulje. Kombineerituna valgussüsteemidega on võimalik eriti efektsete fassaadilahenduse loomine, mida võib näha näiteks Ülemiste Keskuse juures.

Metallfassaad võib kõlada raskelt, kuid tegelikkuses on tegemist kerge ja õhulise lehtmetallist valmistatud materjaliga.

Metall on sisuliselt hooldusvaba ning vajadusel väga kergesti pestav, samas kui kivist ja krohvitud fassaadid määrduvad ajapikku vihma, tänava- ning õietolmuga. Ühtlasi on metall väga vastupidav, seda ka äärmuslikes ilmastiku- ja keskkonnatingimustes. Üks olulisi argumente metallfassaadi kasutamiseks on mõistagi ka selle esteetiliselt kaunis väljanägemine.

PARMET® on ehitusmaterjalide turul tegutsenud juba aastast 1991 ning valmistab fassaade paljudest erinevatest materjalidest nagu teras, alumiinium, Cor-Ten (rooste)teras, alumiiniumkomposiitplaat, vask, titaantsink jne. Ettevõtte kaasaegne seadmepark võimaldab toota ka kõige keerulisemaid detaile. PARMET®’i eesmärgiks on aidata kaasa individuaalsete hoonete ja seeläbi kogu tänavapildi säravamaks ja kaunimaks muutmisele. Seetõttu ei paku ettevõte masstoodangut, vaid on spetsialiseerunud kliendi soovidele ja nõudmistele vastavate erilahenduste valmistamisele.

PARMET® on vajadusel tellijale abiks kogu tööprotsessi vältel. PARMET®’i spetsialistid on pühendunud innovaatiliste lahenduste leidmisele ja valmis selle tarbeks juba projekteerimisperioodil arhitektidega kohtuma ning lahendusi arutama. Seejärel ollakse tellijaga kuni projekti lõpuni, et tagada toodete valmimine, kvaliteet ning korrektne paigaldus. Kliendikeskne ja personaalne lähenemine tagab töö parima tulemuse. Lisaks metallfassaadidele leiab PARMET®’i tootevalikust ka paneel-, kassett-, lamell- ja erilahendustega ripplagesid ning erinevaid profiile vastavalt tellija soovile.

PARMET®’i tooteid leiab lisaks Eestile ka mitmetest välisriikidest, sh Baltikumist, Poolast, Soomest, Norrast, Rootsist, Suurbritanniast, Ungarist ja Venemaalt. Ettevõttel on kontorid Otepääl ja Tallinnas. Tootmine toimub ettevõtte tehases Otepääl.

Rohkem teavet ja näidistöid leiab ettevõtte kodulehelt www.parmet.ee

PILT 2 – Maxima XX Tartu. Arhitektuurne projekt Taavi Kuningas, arhitektuuribüroo Tempt.
Foto: Parmet
PILT 3 - Ventspilsi kirjastushoone. PARMET® metallfassaadid annavad hoonele isikupärase ilme ning tagavad pikaaegse muretu põlve.
Foto: Parmet
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785