5. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tapeet vannituppa!?

Foto: Kiilto
Aastakümneid oleme harjunud nii vannitubades kui ka niisketes ruumides nägema erinevaid keraamiliste plaatide lahendusi, kuid uued materjalid ning loov lähenemine võimaldab täna muuta klassikalise vannitoa hoopis erilisemaks ja põnevamaks. Võimalustest räägib lähemalt Kiilto Eesti OÜ turundusjuht Auli Kaldaru.

Plaatimine on mugav ja harjumispärane, kuid kaugeltki mitte ainus variant vannitoa või duširuumi disainimisel. Oluliselt silmapaistvamaks ja põnevamaks muudavad ruumi näiteks sellised lahendused, kus seina alumine pool on plaaditud ning ülemine osa tapeediga kaetud. Siiski peaks silmas pidama, et vannituppa ei sobi igasugune seinakate ning lisaks ei sobi tapeet duši, vanni ja kraanikausiga samasse seina ehk kohtadesse, kuhu vesi otseselt peale võib voolata ja pritsida. Niisketesse ruumidesse sobivate tapeetide valikus on spetsiaalne niiskuskindel tapeet, vinüültapeet, klaaskuid- või bambustapeet.

Vinüültapeet on eriti kõrge kuluvusnäitajaga ja seega väga vastupidav seinakate, mida on erinevaid liike: reljeefseid, siledaid jne. Bambustapeet kujutab endast paberalusele liimitud naturaalsest kiust seinakatet. Niisketes ruumides on mõistlik bambusmaterjal pärast seina kinnitamist üle lakkida, et muuta see kauem vastupidavaks. Vannitoa plaatimise kui ka tapeetimise juures on väga oluline täita kõiki hüdrosiolatsiooniga seotud nõudeid.

Mõlemal juhul tuleb seintele kui ka põrandale kanda hüdroisolatsioonimastiks (näiteks Kiilto Fibergum), mis takistab vee ja niiskuse sattumist ehituskonstruktsioonidesse ning väldib veekahjustuste ja hallituse teket. Selleks, et seinte ülemine osa oleks tapeetimiseks sobilik, tuleks tapeedialune ebatasane hüdroisolatsioonipind tasandada esmalt plaatimisseguga (näiteks Ultra Fix) ja seejärel pahteldada üle niiskuskindla peenpahtliga.

Ultra Fix plaatimissegu sobib ka plaatide kinnitamiseks nii seina- kui ka põrandapinnale. Tapeet kinnitatakse seina kõige viimasena. Heleda ja õhukese mittevärvitava tapeedi puhul tuleks aluspind ka kruntvärvida ning alles siis tapeet seina liimida Kuna vannitoa puhul on tegu niiske ruumiga, tuleb kindlasti kasutada niiskuskindlat seinaliimi, näiteks Kiilto Master Akva.

Mustrilise tapeedi puhul peab paanide ettelõikamisel olema ettevaatlik – kui seinad on pisut viltu, ei pruugi muster enam kokku minna ning seetõttu on soovitav lõigata paane jooksvalt. Meeles tasub pidada ka seda, et nii heledalt kui ka tumedalt tapeedilt võib kuivanult olla liimiplekke keerukas või koguni võimatu eemaldada, seega peab eemaldama tapeedile sattunud liimi koheselt. Tapeedi ja keraamilise plaadi ühenduskoha võib katta dekoratiivse seinaliistuga.

Ka see tuleks kinnitada niiskuskindla montaažiliimiga (näiteks Kiiltofix Premium), et mitte kahjustada eelnevalt paigaldatud hüdroisolatsioonikihti. Plaaditud seinte ja põrandaga vannituba võib olla küll praktiline, kuid kas inspireeriv­ ka kuude ja aastate möödudes? Olles julgem ja lubades enda ümber rohkem värve ning erinevaid põnevaid lahendusi sünnib kodu, kus enda perel on hubane ja mõnus olla ning mis samas pakub positiivset üllatust ka kallitele külalistele. Värvilisi mõtteid ja huvitavaid omanäolisi sisustuslahendusi!

www.kiilto.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785