31. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on radoon ning miks kontrollida selle taset enne ehitama asumist?

Foto: Tulelaev
Tervisele ohtliku mürkgaasi – radooni – tõrjega peaks alustama juba ehituse algfaasis, ent eriti oluline on end teemaga kurssi viia juhul, kui majale hakatakse ehitama keldrikorrust.

„Radioaktiivne mürkgaas radoon on lõhnatu, maitsetu ja värvitu, mistõttu inimene ei suuda seda niisama tuvastada ning taset saab kontrollida vaid spetsiaalsete aparaatidega,“ ütleb Radoonitõrjekeskuse spetsialist Mait Saar.

Eestis leiab radooni igal pool, kuigi on kõrgema ja madalama tasemega alasid. Saare sõnul on koostatud ka esialgne radooniriski kaart, kus kõrgemasse kategooriasse kuulub põhjarannik, kuid ka lõunas tekitab moreen radoonikiirgust.

Radooni liikumine läbi vundamendi siseruumidesse.
Foto: Tulelaev

Maksimaalne tähelepanu keldrikorrustele

Radooniuuringut tuleks teha enne hoone ehitamist antud alal – nii saab projekteerijale anda lähteülesande, kas ja millist tõket on vaja. Radoonitõrjekeskus saab mõõta mürkgaasi taset ka juba valmis hoones, tuvastades, palju on tõketest kasu või kas vundament laseb radooni läbi.

Enim tähelepanu peaks Saare sõnul radoonitõrjele pöörama hoonete puhul, mille töö- või eluruumid asuvad keldrikorrustel, kuna sellisel juhul on lisaks põrandale ohuallikad ka seinad. „Samuti need kohad, kus hoones suitsetatakse või on seal mingid muud keemilised aurud või tolmud. Sellisel juhul jääb radooni kopsudesse oluliselt rohkem ning haigestumise risk tõuseb märgatavalt,“ lisab Saar.

Kui hoone on valmis ja selgub, et radoonitase on liiga kõrge, tuleb leida kohad, kust radoon sisse pääseb. Iga hoone on Saare sõnul erinev ja kindlasti peaks nõu pidama ehitusvaldkonnas pädeva inimesega.

Ohtlikke ja vähem ohtlikke hooneid liigitada on raske, kuna radoonitase maapinnas on väga kõikuv, samuti erinevad hoone vundamendi läbilaskvuse võime, uste-akende avamise sagedus ning ventilatsiooni tõhusus. „Pidevalt lahtiste uste ja hea ventilatsiooniga kaubanduskeskusel ning keldrikorrusel asuval väikesel kontoriruumil on vahe,“ ütleb Saar, et kui 0-korrusel asuv tööruum on madala radoonitasemega alal, seal probleeme ei teki, ent keskus ise võib olla radoonirikkal pinnasel. Oht tekib siiski keskuses töötavatel inimestel, mitte klientidel.

Kindlaim moodus teada saamiseks, kas hoonet hakatakse ehitama radooniohtlikule alale või kas valmis oleva hoone vundamendist lekib mürkgaasi, on mõõtmine. Seejärel selgub, kas tõkete kasutamine on vajalik. Kui jah, tuleb maja projekteerijal vastavad meetmed projekti sisse kirjutada. Kuigi Radoonitõrjekeskus otseselt projekteerimisega ei tegele, saavad nad parima tulemuse saavutamiseks igati abiks olla. „Samuti on olemas meil kõik vahendid nii tuulutuse väljaehitamiseks, radoonikiled ning tarvikud tõkete rajamiseks,“ kinnitab Saar.

Radoon tekib uraani lagunemisel, ent viimane võtab lagunemiseks aega 4000 miljonit aastat. Suitsetamise järel teisel kohal, tekitab liiga kõrge radoonitase surmavat ning ja raskesti ravitavat vähivormi (kopsuvähki). Gaas ohustab inimest sissehingamisel, tekitades terviseprobleeme radoonirikkas keskkonnas aastaid töötades või elades. Vastavalt kontsentratsioonile on oluline ajafaktor.

Usalda spetsialisti, mitte pendlimehi!

Saare sõnul liigub ringi palju nn vitsamehi, kes teevad ohtlikke alasid kindlaks pendli abil ning suurema summa maksmisel lubavad radooni eemaldada.  „Võite kindlad olla, et ükski nõidus, pendel, vits või ilus jutt ei suuda radoonitaset mõjutada isegi mitte natuke,“ hoiatab spetsialist.

Nõuanded mõõtmise tellijale:

- klient peaks kindlasti tegema eeltööd, et olla kindel, kas antud ettevõttel on üldse pädevus ja vastavad seadmed või räägitakse vaid ilusat juttu ja eeldatakse, et klient nagunii kiirgusest palju ei taipa;

- kui olete mõõtmise tellinud, tuleb nõuda tegevuse salvestust krundil fotomaterjalina, samuti peab olema äratuntav kasutatud aparatuur ning asukoht;

- saadud raportis peab sisalduma seadme seerianumbrile vastav kalibreerimistunnistus, kus on kirjas, kes ja millal selle väljastas. Kahtluse korral võib alati kalibreerimist teinud ettevõttelt küsida, kas antud aparaat on kalibreeritud ja väljastatud tunnistus autentne. Kui mõõtja raportis seda nõuet täita ei suuda, on tegemist lihtlabase lollitamisega. Lisaks raisku läinud mõõtmise teenustasule võite saada hoone, kus radoonitase on väga palju üle normi. „Tervist, kahjuks, ei ole võimalik enam osta mitte ühegi summa eest,“ lisab Saar.

Kontrolli saab teha ka juba valmishoones

Esimese radoonitaseme kontrolli peaks tegema kohe esimesel talvel pärast hoone valmimist ning olenevalt radooniohust võiks antud hoones teha kontrollmõõtmisi viie aasta tagant, olemaks kindel, et paigaldatud tõkked on kõik terved ja tuulutustorustik toimib.

Valmishoone puhul tuleks teha pikem mõõtmine talvekuudel (suvekuudel on radoonitase hoones madalam, kuna aknad on tihti lahti ning samuti pääseb radoon külmumata pinnase korral maapinnast välja ka hoone kõrvalt). Hoones gaasitaseme mõõtmiseks pakub Radoonitõrjekeskus väikest suitsupaki suurust seadet, mille võib rentida nii koju kui ka kontorisse (näiteks sekretär oma lauanurgale), et teada saada, kui kõrge on radoonitase magamistoas või töökohal.

Eramajas saab radoonitaseme kontrolli tellida omanik, kuid ka korteris elades või seda üürides on õigus mis tahes ajal mõõtmist teostada. „Kui nüüd selgub, et korteris on radoonitase üle lubatud normi, tuleb enamasti kaasata ühistu ning selgitada välja, kas teised majaelanikud on valmis ohu likvideerimiseks midagi tegema,“ kommenteerib Saar, et enamasti esineb probleem esimeste korruste puhul, mis tähendab, et ülemistel korrustel elavad inimesed ei soovi tihtilugu maja radoonikindlamaks muutmisel õlga alla panna. Spetsialisti sõnul saab osal juhtudel siiski leida lihtsa lahenduse, sulgedes näiteks mõne läbiviigu või tõhustades õhuvahetust. „Kui nii lihtsalt ei pääse, tuleb leida korteriühistul kokkulepe kõikide elanikega“ lisab ta.

Kui selgub, et radoonitase on hoones kõrge, pakub keskus ka lahendusi, kuidas olukorda parandada. Kuna iga hoone ning tööde läbiviimise võimalus erinev (haljastus, põrandaküte jms tegurid), tuleb lähenda igale hoonele individuaalselt. Radoonitõrjekeskuse kümne tegutsemisaasta jooksul pole seni keegi abita jäänud.

Radooniohu vähendamisel hoones tuleb kindlasti kasutada spetsialisti abi. Oskamatu lahendus võib küll vähendada radooniohtu, kuid tekitada hoonele palju muid probleeme (niiskus- ja hallitus).

Radoonitõrjekeskus www.radoonitõrjekeskus.ee

info@radoonitõrjekeskus.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785