25. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krohvitavad fassaadid on nutikas soojustada kivivillaga

Foto: Paroc
Kui just see kevad on hetk, mil kavatsete ette võtta juba ammu mõtteis mõlkunud maja välisilme parandamise ehk fassaadi renoveerimise, tasub hoolega läbi mõelda, kuidas suurest tööst järgnevate aastate jooksul maksimaalselt kasu lõigata.

Teadupärast annab majale kena ilme nägus seinaviimistlus ning selle osas võivad nõu anda nii projekteerija, tuttav ehitusmees või naabrid, kes on materjalide omadused enda nahal juba järele proovinud. Mis on aga sama oluline kui ilus fassaad, on selle all peituv soojustus. Soojustusmaterjalide kiht on hoonele alati vajalik, olenemata sellest, kas fassaadi viimistluseks valitakse tuulutatav või tuulutuseta lahendus. Neist teine meetod ehk krohvimine on väga populaarne nii eramute omanike kui ka kortermajade renoveerijate seas, sest pakub lisaks silmailule ka suurepärast ilmastikukindlust.

Kuigi fassaadidele mõeldud krohv nakkub hästi mitmete materjalidega, nagu betoon, poorbetoon või tellis, on mõistlik renoveerimise käigus mõelda ka soojustuskihi peale ning uurida turulolevaid lahendusi. Soojustusmaterjali osatähtsus seina süsteemis on eriline – kuigi see on silmale nähtamatu, on sellest saadavat kasu tunda kogu hoone eluea jooksul, sest õige soojustuse valik tagab hoonele nii energiatõhususe kui ka tuleohutuse. Lisaks parandab see ka hoone heliisolatsiooni. Seetõttu on nutikas valik kivivillast valmistatud soojustusplaadid, mis on suurepäraseks aluseks fassaadikrohvile.

Milliseid väärtuslikke lisaomadusi annab kivivill krohvitavatele fassaadisüsteemidele lisaks energiatõhususe suurenemisele? Esiteks, kivivillast soojustusplaadid ei sütti ja kuuluvad kõige ohutumasse A1 tulekindlusklassi. Seega on kivivillast soojustusega telliskivihoone hea lahendus – tulekindel krohvitav fassaadisüsteem parandab veelgi müüri häid tuleohutusomadusi. Kui fassaadi soojustada süttiva materjaliga, levib tuli tunduvalt kiiremini ning ronib mööda fassaadi ühelt korruselt teisele, lisaks eraldub rohkesti suitsu.

mittesüttivad – hoone soojustamisel tulekindla Paroci kivivillaga väheneb tuleoht;

auru läbilaskvad – seinad püsivad kuivad ja soojad;

stabiilsete mõõtmetega – fassaadi eluiga on pikk, sest temperatuurimuutused ei tekita soojustusplaatide vahele pragusid.

Hoone seinte ja muude tarindite soojustamine energiatõhusate, tulekindlate, auruläbilaskvate, stabiilsete mõõtmetega Paroci kivivillatoodetega tagab tervislikumad ruumide sisekliima tingimused ning säästab hoone remondikulusid. Lisainfo www.paroc.ee.

 

Teiseks on Paroci kivivillast tooted hea auruläbilaskvusega, mistõttu liigub hoone ehitamise ja kasutamise ajal kivivillasse tekkinud niiskus vabalt välispinnale ja eraldub läbi krohvikihi ümbritsevasse keskkonda, kusjuures veeauru liikumine ei põhjusta kivivilla soojuslike ja kasutusomaduste muutusi. See on hoone seinakonstruktsioonide vastupidavuse mõttes oluline, sest kondenseeruv veeaur tekitab hallitust ning hoone puitkonstruktsioonid hakkavad pikapeale mädanema. Ka need seinad, mis enne uuendustöid niiskusid ebapiisava kütmise ja tuulutamise tagajärjel, kuivavad kiiresti pärast nende soojustamist kivivillast toodetega.

Kolmandaks on kivivillast toodete mõõtmed ajalised stabiilsed, mistõttu ei teki temperatuurimuutuste mõjul praegusid soojustusplaatide vahele, mis suurendaksid. Kui aja möödudes muudes soojustes need praod laienevad ning neisse satub väliskeskkonnast vett, tekib varakevadel ja hilissügisel külmumisoht ning selle tagajärjel võib krohvitud pind laguneda. Lisaks võib kivivilla eeliseks lugeda ka seda, et kivivillast soojustusmaterjaliga sobib tume krohv, mistõttu suureneb värvivalik.

Kuna tihti on renoveeritavate hoonete seinad ebatasased, soovitan kasutada tavaplaate Paroc Linio 10 ja Paroc Linio 15. Uusehitustele sobivad kõige paremini vertikaalselt orienteeritud kiuga lamellplaadid Paroc Linio 80, mis on mõeldud soojuspidavatele A, A+, A++ energiatõhususklasside hoonetele. Krohvitavate fassaadide plaadid tuleb kogu pinna ulatuses aluskihile liimida või kinnitada tüüblite abil. Eranditeks on Paroc Linio 10 ja Paroc Linio 15, mida võib liimida meetodil, kus plaadile kantakse kogu perimeetri ulatuses ühtlane liimitriip ning selle keskosale täpid. Plaat tuleb kinnitada seinale selliselt, et seina ja plaadi ning ka külgnevate plaatide vahele ei jääks õhukanaleid. Kui plaatide vahele tekib näiteks ebatasase seina tõttu pragusid, tuleb need soojustusmaterjaliga tihendada. Lisaks tuleb jälgida, et paigaldatud plaatide vuugid omavahel ei kattuks. Kivivillast plaatide servad peavad olema sirged ja ühetasased ning pealispind puhas ja tolmuvaba, et sidesegu nendega hästi nakkuks. Kinnitusvahendid valitakse vastavalt aluskihile ja soojustusmaterjali tüübile. Väga oluline on, et kinnitusvahendid oleksid plaadiga tihedalt seotud ning ei suruks soojusisolatsiooni kihti kokku.

Kivivill on niiskust- ja vetthülgav, kuid paigaldamise ajal on soovitatav seda kaitsta otseste sademete eest ning krohvimisega alustada niipea, kui soojustus on paigaldatud. Tulemuseks on väliselt kena, ent sisemiselt energiatõhus, tule- ja helikindel sein, mis tagab hubase kodu pikaks ajaks.

Jüri Vähi, AS Paroc ehitusinsener 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785