20. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrivool põrandast – kuidas tagada ohutus?

Isegi kodustes tingimustes, näiteks garaažis, võib olla põrandakarbist palju abi, kuna pistikute asukohta ei pea projekteerima seina, vaid ka põrandale, mis tähendab, et osade tööriistade kasutamiseks ei pea lisama pikendusjuhet vms.
Foto: OBO
Mida tuleb pistikupesa põrandasse paigaldamisel silmas pidada ja millist karpi on mõistlik valida, selgitab OBO Bettermann OÜ tootejuht Priit Sepper.

Põrandakarbi paigaldamine lisab ruumile esteetilist väärtust ning võimaldab vähendada juhtmete vedamist ühest ruumi otsast teise. Näiteks võiksid lahendusest võita kaubanduskeskused, kus liigub palju rahvast ning tihti toimuvad erinevad üritused. Kui põrandakarp elektri-ja nõrkvoolu saamiseks on paigaldatud peamisse esinemispaika, on väiksem võimalus, et komistatakse juhtmete taha või tõmmatakse kogemata stepsel pistikust. Isegi kodustes tingimustes, näiteks garaažis, võib olla põrandakarbist palju abi, kuna pistikute asukohta ei pea projekteerima seina, vaid ka põrandale, mis tähendab, et osade tööriistade kasutamiseks ei pea lisama pikendusjuhet vms.

Sepperi sõnul tasuks juba projekteerimisel ja paigaldamisel jälgida vastavaid nõudeid, eriti põrandakarpide koormus- või pesutaluvust. „Üsna tihti pöördutakse aga meie poole erinevast teostusest tulenevate muredega, näiteks põrandakarbid on plastist, paigaldatud süvistuskarpideta ning ei talu masinaga pesu. Nende hilisem asendamine on üsna kulukas, kuna lisaks uue ostmisele tuleb ka põrandas olev ava ümber teha,” ütleb ta.

Põrandakarp vastavalt hooldusmeetodile

Seetõttu tulebki seadme jaoks õiget põrandakarbi valimisel esmalt vaadata põrandakatte tüüpi ning selle hooldusmeetodit. Vastavalt põrandapinna hooldamisviisile valitud ja kohandatud seadme põrandakarp tagab kaitse niiskuse ja mustuse eest. Selleks kontrollitakse ka seadmete põrandakarpe vastavalt normile ning varustatakse vastava tähisega. Näiteks kõik Obo Bettermanni põrandasüsteemi tooted vastavad ettekirjutatud nõuetele, juhul kui põrandakatteid puhastatakse märja hooldusega.

Puhastusel eristataksegi kolme meetodit – kuiv, niiske, märg

Kuiv hooldus – peamiselt tekstiilpõrandakatted, mida puhastatakse regulaarselt mustuse n-ö kuivalt imemisega. Vedelikke kasutatakse puhastusel vähe ning doseerimisel tuleb vältida loikude moodustumist või põrandakatte läbimärgumist.

Niiske hooldus – eelduseks on siledad põrandakatted, näiteks linoleum, PVC, lakitud puitpõrandad, poleeritud kivipõrandad jne. Hoonete puhastusteenuste valdkonnas tuntakse hooldusviisi ühe tööosaga tolmusiduva pühkimisena niiske või prepareeritud puhastustekstiiliga.

Märg hooldus – kasutatakse eelkõige kohtades, kus tuleb kõrvaldada kõvasti kinniolevat ja nakkuvat mustust, näiteks kivi- ja plaatpõrandate ning keraamilistest plaatidest põrandate, aga ka linoleum- ja PVC-katete korral.

Märg hooldus jaguneb omakorda kaheks: ühekordne märg pühkimine ja kahekordne märg pühkimine. Esimene sobib väiksema määrdumisastmega või niiskustundlike põrandakatete korral, näiteks topeltpõrandad või elektroonilise andmetöötluse ruumid. Põrandakate puhastatakse tekstiiliga, millest vesi rohkem või vähem eemaldatud (mopp, pühkimisluud, pühkimislapp, villak). Jääkniiskusel lastakse kuivada. Kahekordne märg pühkimine sobib aga suurema määrdumisastme korral, kus esmalt kantakse pinnale puhastusainet mustuse eraldamiseks ning seejärel eemaldatakse põrandale jäänud vedelik koos mustusega puhastustekstiilide abil.

Karbi kaitsevõime luubi alla

Vastavalt hooldusviisile valitud põrandakarp tagab selles asuvate seadmete kaitse niiskuse ja tolmu eest nii suletud kui ka avatud juhtmeväljundi korral.

Märja hoolduse korral kasutatavate põrandakarpide mitte kasutamise korral on see lühiajaliselt kaitstud tolmu ja veepritsmete eest. Juhul kui veetase peaks tõusma 10 millimeetrini, ei põhjusta see ka avatud juhtmevälja korral ohtliku koguse niiskuse sissetungimist. Meeles tuleb pidada seda, et kasutamise korral kaitsevõime alaneb. Samuti seda, et kaitsevõime on suurem tihendiga karbisüsteemidel.

Käidavasse kohta vastupidav põrandakarp

OBO põrandakarbid on paigaldatud näiteks Tartus Tasku keskusesse, Tallinnas Rocca al Mare, Ülemiste, Mustamäe kaubanduskeskusesse, varsti avatasse Eesti Rahva Muuseumisse ja paljudesse Eesti autosalongidesse. Põrandapaigalduse teraskanalitega on teostatud Tallinna Raadiomaja mitmed korrused. Just kaubanduskeskuste põrandatesse sobivad vaid väga vastupidavad (metallist) ja masinaga märgkoristusele vastupidavad põrandakarbid.

Väga tähtis on sealjuures, et põrandakarbi lukustussüsteem oleks metallist, sest plastist lukustussüsteemi vahele sattunud liiv kiilub üsna kiiresti mehhanismi kinni. Oluline on ka, et põrandakarpide kaaned ei avaneks juhuslikult – seda juhtub põrandakarpidega, mille lukustussüsteem avab nupule vajutusega.

Laia valiku põrandakarpe vastavalt tingimustele ja vajadustele leiate Obo Bettermanni kodulehelt SIIT või võttes ühendust aadressil [email protected].

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785