1. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ideaalilähedane energiat säästev katuselahendus

Foto: IKO Grupp
Lamekatuste ehitamisel pakub IKO kontsern terviklahendusi, varustades Kliendi nii katuse ehituse põhi- kui ka abimaterjalidega ning panustab ka paigaldajate koolitamisse, tutvustades meistritele uute materjalidega seotud tehnoloogiaid ja sobilikke töövõtteid.

Tüüblivaba ehk läbistamata aurutõkkega külmasillavaba lamekatus

Ühe kaasaegse lahendusena pakub IKO tüüblivaba katusesüsteemi, kus iga kiht paigaldatakse eelmisele eelkõige liimimise kui ka kuumutamise teel.

Tugevale aluspinnale, milleks võib olla betoon- või vineerpind, paigaldatakse aurutõkkemembraan. Antud juhul on aurutõke ehitusfüüsikaliselt ideaalseimas kihis.  Kasulik on aluspinnaga anda katuse soovitud kalded, alternatiivina võib seda teha ka soojustuskihtidega. Materjali nakkumiseks aluspinnaga, töödeldakse aluspind eelnevalt IKOpro Quik Primeriga. Tulenevalt siseruumi niiskuskoormusest valitakse sobiv aurutõkke materjal. Kõrge niiskuskoormuse keskkonnas on soovitav kasutada IKO ALU Enrobe membraani, mille bituumeni kihtide vahel on alumiinium-fooliumi kiht. Enamjaolt on niiskuskoormused väiksemad ja saab kasutada ilma fooliumita IKO bituumen-rullmaterjali.

Aurutõkke kihile järgneb soojustuskiht. IKO Enertherm ALU PIR soojustusplaadiga, erisoojusläbivusega 0,022 W/mK, saavutatakse konstruktsiooni eesmärk soojapidavus pea kaks korda õhemate paksustega kui traditsiooniliste soojustusmaterjalide puhul. Materjal on kerge (erikaal  32 kg/m³) ja hea survetugevusega, 175 kPa, mis tagab kõvapinnalise katuse, millele kannatab paigaldada ballastraskustega mehaaniliste kinnitite vabad päikesepaneelid.

Soojustuse paigaldamiseks kasutatakse IKOpro PU-liimi. Liimi kulu on tavapäraselt 0,2 kg/m² kohta. Antud kogus liimi hoiab soojustust katusel kinni tugevusega, mis on võrdne 6 tüübliga. 100% tüüblivaba katus siiski ei ole, nimelt mööda perimeetrit kinnitatakse aluskate parapeti külge 0,2 m sammuga, tuule tõstva mõju vastu.

Foto: IKO Grupp

Otse PIR soojustusele paigaldatakse katuse veetõkke bituumenmaterjal. Selleks kasutatakse IKO Quadra Rock iseliimuvat rullmaterjali, mille paigaldamisel eraldatakse materjali tagaküljelt kaitsekile. Materjal nakkub seejärel IKO Enertherm ALU PIR soojustusplaadile. Sõltuvalt välistemperatuurist võib tekkida vajadus membraani paani ülekatte soojendamiseks kuuma õhuga. Aluskate saab pealiskatte keevitamisel veelgi parema nakkumise soojustuse külge.

Kahekihilise SBS katte pealiskihiks saab valida IKO Pantera või IKO Carrara membraanide vahel.  Erinevus seisneb eelkõige bituumenit katvas ja kaitsvas pealispuistes, mis värvib Pantera mebraanid tumedaks ja Carrara membraanid heledaks. Ultravalge TiO? puistega Carrara on IKO kontserni lipulaev. Materjali pinnakate on õhku puhastava reaktriooniga, UV-kiirguse abil tekib fotokatalüüs, õhust eraldatakse lämmastikoksiidid, vääveloksiidid ja CO?, millest saadakse hapnikku, vett ja lahustumatuid soolasid. Tänu kõrgele peegelduvusele on katuse pinna maksimaalne temperatuur kuni 50% madalam, tagades materjali pika eluea (35+ aastat) ning andes kokkuhoidu hoone jahutuselt suveperioodidel. Pikem eluiga viib alla ka katuse tasuvuse ajas ning ületab prognoositavat päiksepaneelide eluiga.

Kokkuvõtvalt

Kirjeldatud katuse muudab ideaalilähedaseks terviklik ja effektiivne aurutõke, külmasildateta tõhus soojustus ning ökoloogilise ja energiasäästliku tehnoloogiga katusekate. Kui lisada moment, et katuse ehitustehnilised omadused on niiskusest vähe sõltuvad ning katuse pind ei deformeeru, on tulemuseks ajas kestev energiatõhus lamekatus.

Toodud katuselahendus on kirjeldatud valminud objekti näol Pärnu maakonnas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785