29. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on hea elektrikaabel?

Esvika
Foto: Esvika
AS Esvika poole pöördutakse igapäevaselt küsiumustega: milline on hea kaabel, millise ristlõikega kaabel valida, kas leedvalgusti annab piisavalt valgust? Nendele ja teistele eletriga seotud küsimustele vastavad AS Esvika Elekter asjatundjad.

MAREK PAALklienditeenindaja

Milline on hea kaabel?

Müüme kaableid, mille eest võtame vastutuse. Meie pakutav XPJ paigalduskaabel on tõenäoliselt ainus turul olevatest, mis vastab Eesti EVS standardile. Samas on turul kaableid, mis ajavad õli välja, millel ei ole külmakindlust või mille ristlõige ja isolatsioon ei vasta nõuetele.

Millise ristlõikega kaabel valida?

Tavaliselt me sellele küsimusele kohe ei vasta. Sõltub kaabli paigaldustingimustest: näiteks, kas on kavas kaabel villa sisse panna. Juhime klientide tähelepanu asjaolule, et sisekaabel ei ole väliskaabel. Sisekaablid on valget värvi ja väliskaablid on enamuses musta värvi.

Mul on vaja väikest elektrikappi!

Me kasutame terminit elektrikilp. Anname kõik vajalikud komponendid elektrikilbi komplektee-

rimiseks. Samas toonitame, et elektrikilpi minev komponentide hulk koos kõikide kaitselülitite ja rikkevoolukaitsega ületab enamasti “väikese elektrikapi” mahu.

RAUL PEEDUsisevalgustuse projektijuht

Kas leedvalgusti annab piisavalt valgust?

Küsin seepeale vastu, et kuhu ruumi valgusti läheb, kui kõrgele, mis seal ruumis tehakse. Prožektori korral tuleb täpsustada, et mida valgustada on vaja, kuhu pargitakse auto jne. Teen vajadusel valgusarvutuse ja küsija saabki vastused.

Mis värvi leedid on paremad, kas külm või soe valge?

Meie põhjamaistes tingimustes eelistatakse sooja valget.

Kas leedvalgusti põleb läbi?

Leedvalgusti töötab väga kaua aega, toiteplokk võib enne läbi põleda. Tuntud kaubamärgid kestavad palju kauem.

Kas keldrisse tasub leedi panna?

Leedi kui kaasaegset valgustuslahendust soovitame kasutada igal pool. Tasuvuse poole pealt vaadates: kui käite keldris kord nädalas 10 minutit, siis majanduslikku efekti te seal ei saa.

PAUL EINASTEmüügijuht 

Mul on vaja majale maandust, homme aetakse vundamendi ümbrus kinni, mis ma sinna panen?

Esvikas on meil stend, mis aitab tutvustada maanduse välja ehitamiseks vajalikke tooteid. Alustame sellest ja tutvustame vajaminevaid materjale ning vestluse ja mõne eskiisjoonise abil selgitame välja vajalikud kogused.

Rõhutan, et hoone elektrisüsteem algab alati elektriprojektist, aga me püüame aidata inimesi ka vastava projekti puudumisel.

Kas ma pean kasutama liigpingepiirikut?

Soovitame kasutada - piirik rakendub võrgupinge järsu tõusu korral, mida võib põhjustada äike või elektrivõrgus tehtavad tööd. Seadme maksumus on tühine võrreldes rivist välja mineva kodutehnika hinnaga.

Palun andke mulle teise korruse lüliti!

Me ei tea, millised on esimese ja teise korruse lülitid, kuid soovitasime küsijal kasutada veksellülitit – teate küll: panete alt tule põlema ja trepist üles jõudes kustutate ära.

Mis maksab uus kaabel kogu korterisse?

Küsime seepeale tavaliselt, kas korter on 20 või 100 ruutmeetrine ja millised on kasutatavad koduseadmed ning püüame küsijale leida võimalikult paraja kaablikoguse.

KRISTI KUUSLERmüügisaali juhataja 

Kas teil on värvilisi lüliteid ja pistikupesi?

On muidugi! Neid saab tellida muuhulgas punaseid, siniseid, puidust, klaasist. Kohapeal on meil hõbedased, beežid ja muidugi valged.

Kas müüte kaablit meetriga?

Ikka müüme. Meetriga müüme ka kaablikõrisid. Tuletan igaks juhuks meelde, et alati tuleb paar meetrit lisaks võtta ühendamisvaruks – jätkamine ei ole hea.

Maja juurest kaevati kaabel läbi, kas on lahendust?

Meil on kaablitele nii pressitavaid kui ka poltjätkusid, samuti termokahanevaid torusid jätku teostamiseks.

Te olete ju ka laupäeval lahti?

Laupäeval oleme lahti 9.00-15.00. Tööpäeviti 8.00-18.00. Kogu info Esvika kohta on veebis www.esvika.ee

AS Esvika Elekter kauplus Tallinnas Mustamäel pakub jaeostjale tõenäoliselt suurimas valikus ja mahus elektrimaterjale kodu ehituseks või renoveerimiseks – lülitid ja pistikupesad, valgustid, kaablid ning kõik vajalik elektrikilbi koostamiseks.

Eesti viies linnas tegutsevas ja vaid kvaliteetseid elektrimaterjale pakkuva Esvika põhiliseks trumbiks on korralik laoseis. See tähendab, et klient saab vajaliku kauba reeglina kohe kätte. Näiteks enamlevinumaid paigalduskaableid 3g1,5 ja 3g2,5 on laos tavaliselt saja kilomeetri ringis, teisi ristlõikeid paarikümne kilomeetri kaupa. Ka jämedamad jõukaablid on laos kohe olemas ning kliendile mõõdetakse trumlilt masinate abil täpselt nii palju kui tal vaja on. Kuna ettevõte ise on suures osas müüdavatele toodetele maaletoojaks, saab ostja kaubad kätte ilma vahendajatele hinnaosa loovutamata. Müüjad vastavad ostjate kõikidele küsimustele ja annavad elektrialast konsultatsiooni ning võimalusel näitavad pakutavaid elektrikaupu töötamas.

Esvika asjatundjad vastavad kaupluses kõige tihedamini esile kerkivatele küsimustele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785