Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 18. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on eramaja jaoks tõeliselt nutikas ja energiasäästlik küttesüsteem?

Foto: Uponor Eesti
Põrandaküte on levinuim küttelahendus, mis on kasutusel peaaegu igas uues ehitatavas majas ning populaarne ka vanemate hoonete kütmiseks. Põhjendus on väga lihtne – korralikult projekteeritud ja tänapäevaste nutikate võimalustega seotud põrandaküttesüsteem toob soojuse kaasa mugavalt ning energiasäästlikult. Lähemalt räägib Uponori küttesüsteemide spetsialist Jüri Püss.

Uponori põrandakütte ja automaatika eelised:

Pidev automaatselt iseoptimeeriv temperatuuri juhtimine.

Säästab energiat kuni 20% võrreldes tasakaalustamata süsteemidega, millel puudub ruumipõhise juhtimise funktsioon.

(Kaug)juhitav mugavalt ja operatiivselt telefonist või arvutist Uponor Smatrix rakenduse kaudu.

Kõikehõlmav süsteem sobib nii põranda kütmiseks kui ka jahutuseks.

Tooted vastavad jätkusuutlikkuse ja energiatõhususe tulevikunõuetele.

Lahendused on mugavad ja usaldusväärsed.

Aastakümnetepikkune kogemus.

Tehniline tugi on alati olemas.

Saab paigaldada nii ehitusjärgus olevasse hoonesse kui ka renoveeritavasse majja. Ei kahjusta tapeeti ega põrandat.

Pikk kasutusiga.

Kuna küttelahendusele tuleb mõelda juba hoone projekteerimise algfaasis, on oluline teada erinevate lahenduste positiivseid ja negatiivseid külgi. Alustada tuleks kütteallika valikust. Näiteks elektril baseeruva kütte puhul on küll soetamiskulud soodsad, kuid igakuised kulud päris krõbedad. Gaasiküte on mugav, ent nõuab kallist liitumist ning ka gaasi hind on viimastel aastatel jõudsalt kerkinud. Puiduküte ja pelletiküte on igakuise küttearve mõttes soodsa hinnaga, ent kindlasti ei ole tegemist mugava lahendusega, sest need eeldavad omaniku kohalolu ning perioodilist puhastamist. Miinuseks on viimaste puhul ka asjaolu, et küttematerjali ladustamine vajab sobivat ruumi. Viimase aja lemmikuteks on kindlasti maakütte- ja õhk-soojuspumbad. Valiku tegemine on loomulikult omaniku privileeg. Põrandakütte puhul on plusse rohkem ja miinuseid tegelikult peaaegu polegi – vesipõrandaküte on soodus, see peidetakse mugavalt põranda sisse ning põrandakütte ühendamine tänapäevase nutika automaatikaga toob tarbija jaoks kaasa märkimisväärse säästu igakuistelt arvetelt. Nii pole tänapäeval enam küsimus mitte selles, kas valida küttesüsteemiks põrandaküte, vaid selles, millise põrandaküttelahenduse kasuks otsustada. Valikus on erinevaid variante alates elektripõrandaküttest kuni terviklike täislahendusteni. Vaatame vesipõrandakütte ja automaatika plusse lähemalt.

Vesipõrandaküte loob täiusliku sisekliima

Küttesüsteemi täislahendus, kuhu on liidetud veepõhised süsteemid põranda-, seina- ja laekütteks ning samuti hoone jahutuseks, on koos kvaliteetse automaatikaga täiusliku sisekliima alustala. Hoone konstruktsioonidesse peidetav lahendus on tänu kiirgusküttesüsteemide madalale töötemperatuurile kõige energiasäästlikum viis hoones soojust või jahedat õhku edastada. Miks? Sest selline süsteem monitoorib pidevalt oma tegevuseks kõiki vajalikke andmeid alates välistemperatuurist, suhtelisest niiskusest, pealevoolutemperatuurist kuni seinatermostaadini ning võimaldab nii juhtmetega kui ka juhtmeteta ühendusi. Seejuures on tegemist iseõppiva süsteemiga, mis pakub lisaks mugavusele ja mõnusale sisekliimale ka olulist energiasäästu tänu kütte- või jahutusenergia dünaamilisele jaotamisele.

Nutikas automaatika annab energiasäästu ja raha kokkuhoiu

Nutikas iseõppiv põrandakütte juhtimise süsteem on näiteks ainulaadsetel tarkvaraalgoritmidel arendatud Uponor Smatrix, mis garanteerib tubades soovitud temperatuuri aastaringselt ning annab olulise energiasäästu ning raha kokkuhoiu. Automaatne tasakaalustus jälgib pidevalt olude muutumist nii hoones kui ka väljas. Katse-eksituse meetodil põhinev käsitsi tehtav tasakaalustus ei saa iial olla nii efektiivne, ent automaatne tasakaalustus optimeerib regulaarselt iga ruumi kütteringi ja arvutab välja energiahulga, mis tagab seal ettenähtud temperatuuri. Uponori põrandakütte automaatika koos uute Smatrix Style disain-nutitermostaatidega annab võrreldes tasakaalustamata süsteemiga kuni 20% energiakulu kokkuhoidu!

Vaata videost, kuidas aitab automaatne tasakaalustamine energiat säästa

Soojust saab reguleerida tubade kaupa

Tänu Uponor Smatrix Style digitaalsetele termostaatidele ja spetsiaalsele nutirakendusele saab kas seinal asuvalt näidikult või nutiseadmes olevast rakendusest Smatrix App mugavalt jälgida ja muuta ruumide temperatuure. Vesipõrandakütte üks tähtsamaid näitajaid on ökonoomsus, mis suureneb automaatika olemasolul võimalusest tubade temperatuure operatiivselt nii distantsilt kui ka kodus olles vastavalt vajadusele seadistada.

Mait Vaiksaare kasutajakogemus Uponor Smatrix automaatika juhtmevaba versiooniga: väga mugav on ka kaugusest nutirakenduse kaudu ruumide temperatuuri juhtida

Diagnostikafunktsioon leiab üles kõik anomaaliad

Uponor Smatrix on ettenägelikult varustatud ka diagnostikafunktsiooniga, mis leiab üles mugavustemperatuuri saavutamist segavad probleemid. See muudab veaotsingu kiireks ja lihtsaks ning loomulikult vähendab ka energiatarvet. Lisaks saadab süsteem kohe ka koduomaniku telefonile alarmi, kui mõnel termostaadil langeb temperatuur alla määratud arvu kraade. Peale nutiseadme saab ruumide temperatuure seadistada ja jälgida ka tsentraalsel juhtpaneelil asuva puutetundliku ekraani kaudu.

Andurid arvestavad nii välis- kui ka sisetemperatuuri reaalajas

Oluline on, et üks intuitiivne seade juhiks kogu süsteemi – enam pole vaja keerukat seadmestikku, vaid Smatrix Style’i erakordselt täpsed mõõteandurid tajuvad nii õhu- kui ka kiirgustemperatuuri ja suudavad seetõttu täpsemalt mõõta soojuslikku mugavust ja reguleerida seda nii, et saavutada parim mugavustase. Termostaadid võtavad arvesse ka ajutise iseloomuga soojusallikaid nagu kamin ja kontroller reageerib sellele energiaimpulsi pikkuse ümberarvutusega.

Sobib nii ehitatavasse kui ka renoveeritavasse majja

Uponor Smatrix automaatikalahendus säästab energiat kuni 6% võrreldes muude ruumipõhise juhtimise süsteemidega, 12% võrreldes tasakaalustamata süsteemidega ning 20% võrreldes tasakaalustamata süsteemidega, millel puudub ruumipõhise juhtimise funktsioon. Need numbrid peaksid panema igaüht mõtlema. Plussiks on ka see, et Uponor Smatrixi ruumipõhise juhtseadme standardvarustus võimaldab teha nii juhtmeta kui ka juhtmega ühendusi ehk süsteem sobib ideaalselt nii alles planeeritavasse kui ka renoveeritavasse majja.

Küttesüsteem on integreeritud jahutuslahendusega

Kuna kodud vajavad üha rohkem jahutussüsteemi, hõlmab Smatrix ka integreeritud jahutuslahendust. See sisaldab kõiki juhtkomponente ja funktsioone, mida on vaja optimaalse jõudlusega põrandajahutuseks ning selle valmidus ei too lõppkasutaja jaoks kaasa lisakulusid. Seejuures ei vaja Smatrix eraldi niiskusandurit, tänu millele vähenevad kulud ning koordineerimisele ja programmeerimisele kuluv vaev. Nagu öeldud, on Smatrix süsteeme lihtne sobitada olemasolevate seadetega, mis võimaldab ka vanemat süsteemi automaatselt tasakaalustada, et kütte- ja jahutuslahendus oleks mugav ning energiasäästlik.

Vaata videost, millist mugavust pakub uus Smatrix Style i disaintermostaat!

KOMMENTAAR: Kasutajamugavus

Uue eramu omanik Mait Vaiksaar lasi oma koju maksimaalse mugavuse ja kokkuhoiu saavutamiseks paigaldada Uponori vesipõrandakütte ja põrandakütte automaatika koos uute Smatrix Style disain-nutitermostaatidega. „Energiakulu on tasakaalustamata süsteemiga võrreldes kuni 20% väiksem! Spetsiaalse rakenduse abil saan temperatuure mugavalt ja operatiivselt reguleerida ka kodust eemal olles,” seletab ta, rõhutades, et oluline on võimalus sättida temperatuure tubade kaupa. Vaiksaar soovis digitaalseid termostaate, et oleks selgelt juba eemalt seinale vaadates näha, mis temperatuur toas parasjagu on. „Olin veendunud vesipõrandakütte ökonoomsuses, mis sai valiku puhul määravaks, ja see lahendus tundus ka maja sisekliima jaoks parim valik. Väga mugav on see, et kui näiteks mõnda tuba tihti ei kasuta või lihtsalt tahta mõnes ruumis jahedamat temperatuuri, on seda väga lihtne toa kaupa reguleerida. Ja kui on perega puhkusele või lihtsalt pikaks nädalavahetuseks maale minek, on lihtne kogu majas temperatuur ühe nupule vajutusega mõned kraadid madalamaks keerata ning enne kojusõitu telefonist või arvutist jälle temperatuur kõrgemaks tõsta. ”

Smatrix Style nuti-disaintermostaat

Termostaatide disainlahedus on meele järele ka nõudlikumale kasutajale

Uponor Smatrix Style on Uponori elegantne ja väga õhuke toatermostaat, milles on ühendatud moodne disain ja täiustatud mõõtetehnoloogia. Kahte värvi stiilne termostaat sobib harmooniliselt igasse elukeskkonda, lisaks on seda lihtne paigaldada, seadistada ja hooldada. 2017. aasta sügisel sai nuti-disaintermostaat Smatrix Style pärjatud rahvusvaheliselt ühe hinnatuma innovatsiooniauhinnaga Plus X Award koguni neljas kategoorias: kõrge kvaliteet, disain, kasutuslihtsus ja ökoloogia.

Kokkuvõtteks võib öelda, et tänapäeva põrandakütet ja selle automaatikat peab olema lihtne paigaldada ja seadistada ning võimalik juhtida nutitelefoni või tahvelarvuti kaudu. Automaatikata, käsitsi seadistav põrandaküte on ajalugu, sest kulutab liiga palju energiat ega taga piisavalt head sisekliimat.

Uponor on rahvusvaheline juhtiv hoone- ja taristulahenduste pakkuja Uponor on välja töötanud tehnoloogiad ja lahendused ohutu joogiveesüsteemi, energiasäästliku põrandakütte ja -jahutuse ning usaldusväärse taristu jaoks. 100. juubelit tähistava ettevõtte lahendused on müügil enam kui 100 riigis. Uponor on noteeritud NASDAQ OMX Helsinki börsil.

Loe lisa Uponori põrandakütte ja –jahutuse automaatika kohta: www.uponor.ee/ruumitemperatuuri-juhtimine

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785