23. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Et iga maja elab, olgu ukse hinged reguleeritavad

Foto: Haapsalu Uksetehase AS

Sageli on öeldud, et välisuks on maja visiitkaart. Et see ei ole vaid sõnakõlks, kinnitavad ilmselt kõik, kes on pidanud mõne välisukse taga sisselaskmist ootama, teadmata, kes selle ukse tagant välja ilmub. Nii on tavaliselt aega jälgida, millises seisukorras uks on, kas see on kooskõlas ümbritsevaga ja päris kindlasti annab see siis ka omanikust mingisuguse ettekujutuse.

Et uks ei annaks omanikust väärat ettekujutust, peaks iga pere enne välisukse ostmist mõtlema mõningatele detailidele, mis tagaksid selle pika kasutusmugavuse, vastupidavuse ja hõlpsa puhastatavuse. On ju välisuksed ühed enim ja pikemaajaliselt kasutatavad tooted ja seetõttu ei peaks nende arvel liiga palju kokku hoidma.

Millistele nõuetele peaks vastama üks meie kliimavöötmesse sobiv välisuks?

Kuna elame paigas, kus peaaegu kõik ilmastikunähtused meist üle käivad, on ilmastikule vastupidavus üks tähtsamaid ja keerulisemaid väljakutseid, millega uksetootjad kokku peavad puutuma.

Meie kliimas peaks välisuks üldjuhul olema valmistatud alumiiniumvineeri baasil, see tähendab, et ukselehe mõlemal poolel on teiseks või kolmandaks kihiks alumiiniumleht, mis tagab ukselehe mõõtudes püsimise ning hoiab ukse konstruktsioonis niiskusrežiimi ühtlase.

Reguleeritavad hinged ja elav maja

Ukse konstruktsiooni vertikaaldetailid peaksid olema ristvineeriga sarnasest materjalist, mitte massiivpuidust, mis ei luba uksel erinevate ilmastikuolude mõjul üle normi kaarduda.

Ukse hinged peaksid olema kahes või isegi kolmes suunas reguleeritavad, et tagada ukselehe järelreguleerimise võimalus lengis. Praktika on näidanud, et see on aasta või kaks pärast uste paigaldust vältimatu, kuna peaaegu iga maja mõnevõrra elab. Kui kuskil ukseleht hõõrub vastu uksepakku või lengi ning on raskelt sulguv, on tegu uksega, millel kas ei ole reguleeritavaid hingesid või ei ole omanik uste reguleerimist endale selgeks teinud.

Olenemata järjest parematest ja moodsamatest materjalidest, toimub ikkagi mõningane ukselehe kaardumine erinevate ilmastikuolude mõjul. Seega peaksid välisuksed olema valmistatud topelttihendusega. See tagab selle, et kui üks tihend mõnes kohas ei tööta, siis teine tihend teeb töö igal juhul ära.

Välisuksi müüakse peaaegu kõigis ehitusmaterjalide poodides ning tänu tugevale konkurentsile on tootjad üritanud nende hinnad suhteliselt madalad hoida, kuid enamikul juhtudel on see hilisema kasutusmugavuse arvel. Seega ei ole sageli nende puhul kõik ülaltoodud tingimused täidetud.

100 eurot annab palju juurde

Ei ole sugugi mitte harv näide, kus väikese eelarvega peremaja ostja on tulnud pool aastat pärast majja kolimist näiteks Haapsalu Uksetehase müügisalongi ning tellinud sealt vaid ca 100 eurot eelmisest uksest kallima ukse, kuid saanud sellega kaasa täiendavaid funktsionaalsusi ja omadusi, mis senini puudusid, kuid nende puudumist lühikese aja jooksul sageli omanikule meelde tuletasid.

Kuna välisuks on toode, mis asub kriitilises keskkonnas, siis ei ole vähetähtis tootja garantii. Tavapärane on, et välisukse viimistlusele antakse kaheaastane garantii ning kujukindlusele viis aastat. On oluline läbi mõelda see, kust uks osta, sest garantiinõude korral peab olema teada, kellele pretensioon esitada.

Mõistlik oleks kasutada professionaalset paigaldusteenust, sest see välistab vaidlused, kas võimalik hilisem pretensioon on seotud ebaprofessionaalse paigaldusega või oli ukse konstruktsioon halb.

Kõige suurem vaenlane välisuksele on päike ehk tegelikult UV-kiirgus. Seejärel alles niiskus jms. Seetõttu on üsna oluline, et välisuks asetseks nišis või oleks kaetud piisavalt suure varikatusega.

Välisuksed jaotuvad välisviimistluse järgi kas värvitud või naturaalpuiduga kaetud usteks. Naturaalpuiduga kaetud uste korral kasutatakse valdavalt tekapuu spooni, mis on liimitud alumiiniumvineerile või ka paksemat tammespooni. Meie ilmastikutingimustes on tekapuu osutunud kõige vastupidavamaks, kuid sellest hoolimata nõuab see hea väljanägemise huvides mõnevõrra sagedasemat hooldust kui värvitud uks. Hooldus ise on aga väga lihtne.

Foto: Haapsalu Uksetehase AS

Siseuste eeliseid pole tunda ega kuulda

Siseuste valimisel mängib rohkem tähtsust see, kas uksega soovitakse sisekujunduses anda aktsenti või peab ta lihtsalt sulanduma olemasoleva sisekujundusega.

Lisaks välimusele on aga ka siseuste juures mitmeid nüansse, millele võiks ja tuleks enne lõpliku otsuse tegemist tähelepanu pöörata. Need on mugavused, mille tähtsusest saab alles siis aru, kui ollakse harjunud neid kasutama ning siis ühel hetkel neid enam ei ole.

Iga siseukse teeb kindlasti paremaks see, kui ta sulgub vaikselt ja tihedalt. Sellele aitavad kaasa tihendid ukse lengis, ukse täitematerjal, aga ka magnetlukk, mille puhul ukse sulgumist tavalukuga võrreldes pole samahästi kui kuulda.

 

Foto: Haapsalu Uksetehase AS

Lisaväärtust siseustele pakuvad kindlasti peithinged, mis jäävad lengi sisse peitu ja võimaldavad ust lengis kolmes suunas reguleerida, et uks tõesti veatult sulguks ning avaneks.

Väga sageli toimub ruumide tuulutus uste alaosas olevate õhutuspilude kaudu. See vähendab aga uste helipidavust. Haapsalu Uksetehasel on selleks olemas lahendus ukse ülaosas asuva helipidava tuulutusprofiili näol.

Lengid sirgeks ja käepidemed kauniks

Sisuste perfektne paigaldamine eeldab seda, et ka seinad, kuhu uksed paigaldatakse, oleksid loodis ning seinapaksus täpne. Kui olukord päris selline ei ole, aitavad hädast välja Haapsalu Uksetehase erinevad lengilahendused Pro, Standard ja Easy.

Kaks esimest võimaldavad ka naelavaba piirdeliistude kinnitust.

Vaata: http://www.uksetehas.ee/est/lengilahendused

Iga siseust kaunistab kindlasti ka hästi valitud käepide. Haapsalu Uksetehase müügisalongis on näha ning käega katsuda väga suur valik erinevale maitsele ja soovile sobivaid uste käepidemeid.

Foto: Haapsalu Uksetehase AS

Lükanduksed: ruumisäästlikud ja helikindlad

Järjest rohkem leiavad eluruumides kasutust nii seinasisesed kui ka seinapealsed lükanduksed.

Peaaegu kõiki Haapsalu Uksetehase valikus olevaid siseuksi saab kasutada ka lükandustena. Lükanduksed on praktiline kasutada kohtades, kus ruumi on vähe ning uste avanemine kitsas koridoris võib tekitada keerulisi olukordi või aitavad need olemasolevat ruumi lihtsalt paremini ära kasutada.

Teine põhjus võib olla ka sisekujunduslik, kuna tänapäeva lükanduste mehhanismid on sedavõrd põnevad ja modernsed, et pakuvad toredat aktsenti interjööris. Lükanduksi on võimalik toota ka lukustatavana näiteks tualettruumide ja vannitubade jaoks, samuti helikindlana.

Lükanduksed võivad olla kas seinasisesed või seinapealsed. Seinasiseste lükanduste paigaldamise otsus tuleb teha juba väga varajases staadiumis, enne vaheseinte lõpuni ehitamist. Ka seinapealsete lükanduste jaoks on kipsplaadist vaheseinte sisse vajalik paigaldada puidust tugipruss lükandukse mehhanismide kinnitamiseks.

Vaata: http://www.uksetehas.ee/est/tooted/lukanduksed/lukanduksed-sisetingimustesse

Väike vannituba tahab niiskuskindlat ust

Kui eluruumide vannitoad on ehitatud tänapäeva nõuetele vastavalt ja ventilatsioon töötab seal korrektselt ja otsest vett uste pinnale ei satu, pole niisketesse ruumidesse niiskuskindlat ust vaja. Kui aga vannituba on väga väike, kasutamine aga väga intensiivne, tuleks kaaluda niiskuskindla ukse kasutamist. Kui vannitoa põrandal olev pesuvesi võib jõuda vannitoa ukseni, peaks vannitoa ukse all olev uksepakk olema täiesti niiskuskindel (kivist või roostevabast metallist kattega) ja ulatuma ukse lengide alt läbi.

Vaata: http://www.uksetehas.ee/est/tooted/uksed/niiskuskindlad-uksed

Katlaruumi ja eluruumide, samuti garaaži ning eluruumide vahele võib olla vajadus paigaldada sertifitseeritud tulekindel uks. Ka siin on erinevatele nõuetele vastavaid uksi saadaval mitmete näitajatega.

Vaata: http://www.uksetehas.ee/est/tooted/uksed/tulekindlad-ja-helikindlad-uksed

TASUB TEADA

Kõige lihtsam viis leida oma mõtetele ja plaanidele lahendus on külastada Haapsalu Uksetehase müügisalongi aadressil Tallinn, Hallivanamehe 4 tööpäevadel kell 10.00 kuni 17.30 ning teha ka enne külastust visiit kodulehele www.uksetehas.ee et kujundada juba eelnevalt oma eelistused uste disaini kohta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785