25. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Passiivmaja turuhind ei lange

Paljud inimesed muutuvad umbusklikuks kui nad kuulevad sõna “passiivmaja”. “See pole Eesti kliimas võimalik, see on liiga kallis!” jne.  kostavad arvamused.

Kas see on tõesti niimoodi? Arvutused ja kogemused näitavad ,et passiivmaju  on Eestis kliimas võimalik ehitada ja  kogu hoone elutsükli t arvestades  tulevad nad tellijale lõppkokkuvõttes odavamad.

Ehitusmaksumus ei suurene oskusliku projekteerimise  juures enam  kui  5-15%.

Näiteks Nõlvaku lasteaed-passiivmaja ehitusmaksumus oli  vaid 1000 € +km ruutmeetri kohta. Soomes Paroc Tikkurila passiivmaja eelarve suurenes vaid 5 % ehk 75 €/m2 kohta samaväärse tavahoonega võrreldes. Austrias Innsbruckis ehitati Lodenareal passiivmaja-korterelamute kompleks  ruutmeetri hinnaga  1280 € + km.

Saksamaal Freiburgis ehitati  Vauban linnaosa passiivmajad vaid 7% kallimalt ja tasuvusajaks hinnati 10-20 a. Aastaseks energia kokkuhoiuks arvestati  1000 € korteri kohta.

Passiivmaja hinnalisa tuleb vaid lisasoojustuse paksusest ja  kallimatest akendest ning välisustest.

Hoone kompaktsuse tõttu välispiirete pindala väheneb ja püütakse vältida suuri klaaspindu. Üldiselt on suurema köetava pinnaga passiivmajad odavamad.

Ventilatsioonisüsteemi maksumust võib võrrelda tavalise süsteemi maksumusega. Väiksemate õhuhulkade tõttu on õhukanalid väiksema läbimõõduga ja odavamad, kuid kõrgema soojustagasti kasuteguriga ja väiksema elektrienergiatarbega ventilatsiooniseade on kallim.

Kokkuhoid küttesüsteemi arvelt

Passiivmajade puhul ei ole vajalikud radiaatorid ega põrandaküttesüsteem, sest  ruume kütab ventilatsiooniseade ning kasutatakse kordades  väiksema võimsusega soojusallikaid (katlaid ja soojuspumpasid).

Arvutused näitavad, et vähendades igakuiseid küttekulusid 90%  ja arvestades energiahindade tõusu on võimalik passiivmaja tasuvusajaks  Eestis saavutada 10-30 aastat.

Nagu näha on investeering passiivmajasse sobiv ajal, kus energia  kallineb ja pankades hoitav raha kaotab oma väärtust. Passiivmaja on investeering tulevikku, nn isiklik pensionisammas.

Parema sisekliimaga ja kasutusmugavus

Temperatuur passiivmajade ruumides on ühtlane, puuduvad külmad pinnad ja soe on ka akende läheduses. Suhteline õhuniiskus on normide piires ja ruumid on varustatud piisavas koguses värske õhuga.

Puudub tuuletõmbus, põrandad on soojad, küttekehade puudumine võimaldab vaba mööbli paigutust ja maast laeni aknaid, samuti on parem heliisolatsioon väliskeskkonnast.

Kuna juba 7 aasta pärast peavad kõik ehitatavad hooned  Euroopa Liidus olema liginullenergiahooned,  siis hetkel  ehitatavate C-klassi hoonete turuhind langeb 10 a. pärast, kuid mis ei pruugi kehtida passiivmajade osas.

Autor: Marko Merevoo

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785