Autor: Tõnu Toompark • 4. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: arendusprojektide edasilükkamine vähendab finantseerimisvajadust

Kinnisvaraärisse ja ehitusse antud laenude jääk on muude laenujääkide eeskujul langemise lõpetanud. Siiski ei ole siit näha, et ettevõtetele antud kinnisvarasektori laenud oleksid kasvama hakanud.

2012 III kvartalis oli kinnisvaraalase tegevuse finantseerimiseks antud laenude jääk 2,4 miljardit eurot ehk 4% aastatagusest enam. Ehituslaenude jääk oli aga kukkunud 235 miljoni euroni ehk langus aastafa 22%.

Kinnisvaralaenude käibe trend on siiski pisut tõususuunas. Hüplike kvartaalsete numbrite tõttu ei ole siiski asjakohane kasvunumbrit eraldi välja tuua.

Elamispindade arendustegevuse finantseerimise käive on äärmiselt madal. 2012 III kvartalis oli elamispindade arenduse laenude käive 8,3 miljonit eurot.

Nokk-lahti-saba-kinni seisu on siin tekitanud kõrged ehitushinnad, mis on üksjagu arendusprojektide alustamise edasi lükanud teadmata aegadesse.

See vähendab ettevõtete vajadust finantseerimise järele. Ja ega pangad igaühele laenu anda ei tahagi. Kinnisvaraäris on laenu taotlemise eelduseks positiivne tegevusajalugu ja tugev omakapitali baas.

Huvitav on fakt, et suhteliselt aktiivse elamispindade, sh uusarenduste turgu tingimustes on eluasemete arendusprojektide finantseerimine märksa madalamal tasemel, kui näiteks 2009. aastal, mil kinnisvaraturul valitses suur jääaeg.

Mittefinantsettevõtetele antud laenude jääk majandussektorite lõikes (miljon eurot)

Mittefinantsettevõtetele antud laenude käive majandussektorite lõikes (miljon eurot)

Mittefinantsettevõtetele antud laenude jääk eesmärgi lõikes (miljon eurot)

Mittefinantsettevõtetele antud laenude käive eesmärgi lõikes (miljon eurot)

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785