Autor: Tõnu Toompark • 13. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandik kinnisvarakuulutusi on üle poole aasta vanad

Elamispindade pakkumishinnad on tehinguhindadest märksa kõrgemal. Eesti keskmine korterite pakkumishind portaalis KV.EE ületab maa-ameti andmebaasist tulenevat tehinguhinda veerandi võrra. Tallinna korterid on portaalides pakkumisel tehinguhindadest 20% kõrgema hinnaga. Liiga kallid korterid seisavad müügis pikki kuid kuni omanik nõustub hinna mõistlikule tasemele langetama.

Paljud kinnisvaramüüjad lähtuvad esmase müügihinna määramisel sisetundest ja konkureerivatest pakkumistest, mis nad kinnisvaraportaalidest leiavad. Kui kinnisvaramüüjal on soov kiire tehinguni jõuda, siis ei tohiks müügihinna määramisel aluseks võtta mitte pakkumishindasid, lähtuma peab tehinguhindadest.

Vastasel korral on oht, et pakkumine jääb kauaks ostjat ootama. Nii näiteks oli portaalis KV.EE 07/08/2012 seisuga 5600 Tallinna korteri müügipakkumist. Neist pakkumistest 2600 ehk 47% on kinnisvaramüüjad ja maaklerid pakkumises hoidnud üle kolme kuu. 1770 pakkumist ehk 32% pakkumiste koguarvust on portaalis müügis olnud isegi üle poole aasta.

Seejuures tuleb veel arvestada, et paljudel maakleritel on hobi kuulutuste kuupäeva iganädalaselt uuendada. Kuulutuste uuendamise eesmärk on tõsta need värske kuulutusena esile. See tähendab, et reaalne pikaajaliste kuulutuste arv on tegelikkuses märksa suurem.

Vajaduse kinnisvarakuulutust pikaajaliselt müügis hoida garanteerib ebamõistlikult kõrge pakkumishind. Liiga kõrge müügihind kindlustab vähese ostjate huvi ja seeläbi tagasihoidliku võimaluse tehinguni jõuda. Kuulutuse müügis hoidmise perioodi aitab edukalt pikendada ka kehvade piltide või reaalsusele mittevastava kirjelduse lisamine.

Pikka aega pakkumises olnud kuulutuse puhul tekkib ostjatel sageli kahtlus, miks ikkagi maja või korterit või maatükki peab nii paua müüma? Kas sel on äkki mingi viga küljes, mida teised on tähele pannud, kuid mina märgata ei oska?

Nii viib liiga kõrge hinna ootus ühel momendil ikka selleni, kus ühel momendil müümiseks aega omanud inimesel hakkab kiireks minema. See tähendab koheselt, et kas enese tarkusest või maakleri pealekäimisel tuleb hind mõistlikkuse tasemele lasta ja siis seejärel kiiresti tehing ära teha. Vahepeal on aga kanda tulnud laenu intressikulu ja kõrvalkulud (kommunaalkulud).

Mõistlik siiski on, kui esmane pakkumishind tehinguhinda pisut ületab. See võimaldab müüjal turgu kombata, et leida õiglane hinnatase, millega tehing teha. Tänase 20% asemel võiks KV.EE pakkumishindade ja tehinguhindade vahe ajapikku taanduda pige 10% suurusjärku. See kiirendaks tehinguteni jõudmist ja vähendaks näiteks kinnisvaramüüjate kulusid pikkade müügiperioodide kestel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785