22. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Globaalne finantskriis teeb elamispinna ostu soodsaks

OÜ Vaim & Vara juhatuse liige Kersti Männik leiab, et elamispindade turg on heas seisus ning paradoksaalsel moel on maailma finantskriis teguriks, mis elamispinna ostu soodsaks muudab.

Elamispindade turu arengud on positiivsed ja viitavad kõikide märkidega, et praegu on õige aeg eluaseme ostmiseks. Seljataha jäänud kinnisvarakriis ja jõudsalt kosunud majandus näitavad, et elamispindade turu perspektiiv on selge. Loomulikult on majanduselus ja ka elamispindade turul riske, kuid riskide olemasolu on turumajanduse paratamatu kaaslane.

Elamispindade turu tehingute arv on igati mõtistlikul tasemel. Viimase nelja kvartali jooksul on Tallinnas toimunud 5700 korteri ostu-müügitehingut. Tehingute arvu suurusjärk viitab korterituru tervislikkusele. Soovida, et tehinguid toimuks kvartalis 4000, nagu see oli tehingute arvu tipus 2005. aasta lõpus, on kohatu.

Hindade liikumised on asjakohased. Tallinna korteritehingute hind oli aasta kolmandas kvartalis 18% kõrgem, kui aasta tagasi. Sedavõrd kõrge number ei tähenda mitte kinnisvara väärtuse kasvu, vaid pigem kallimate uusarenduste korteritega tehtavate tehingute aktiivsust. Kinnisvara väärtus on tõusnud hinnatõusust vähem ehk aastatagusega võrreldes kümmekond protsenti, mis on igati jätkusuutlik näitaja.

Olulise turutegurina tuleb mainida eluasemelaenude turu reaalset taasavanemist. 2011. aasta III kvartali eluasemelaenude maht oli 144 miljonit eurot ehk eelmisest aastast 27% rohkem. Kasv, millist nägime viimati kolm aastat tagasi.

Paradoksaalsel kombel on maailma finantskriis tegur, mis praegusel ajal elamispinna ostuks soodsaks muudab. Enamus analüütikuid prognoosivad keskpikas perspektiivis laenamise ehk eelkõige riskimarginaalide kallinemist. See tähendab, et madalama marginaali saamiseks ei ole laenuotsust kaugele tuleviku suunas mõistlik edasi lükata.

Soodsat ostukohta mõjutab ka pakkumine. Praegu on arendusturg aktiivne ning erinevaid pakkumisi on hulgi. Samas võib prognoosida, et kiiresti kerkinud ehitushinnad vähendavad uute elamispindade arendusprojektidega alustamist oluliselt ning lähitulevikus tõmbub pakkumine ehk uute korterite valikuvõimalustes kokku. Eiramata fakti, et majanduselus on mõningaid probleeme, tuleb siiski tõdeda, et Eesti elamispindade turg on ostja jaoks soodsas ostufaasis.

Asjatud on kartused, et selja taha jäänud seisakule järgneb veel pikem seisak. Majanduskriisi raskused on andnud korraliku õppetunni  ja jäämas vaikselt seljataha. See tähendab elamispindade turu stabiilset, suurte kõikumisteta arengut.

 

Autor: Kersti Männik

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785